[in-box] drezyna pancerna Tatra GPM 1:35

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Moderator: xenomorph

[in-box] drezyna pancerna Tatra GPM 1:35

Postprzez :piaskov: » czwartek, 30 grudnia 2010, 13:13

Opakowanie

Pudełko niewielkich rozmiarów z fotografią sklejonego już modelu oraz z rysunkami poprzednich modeli (Kubuś i Wz.29).

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zawartość

Pudełko zawiera trzystronicową instrukcję budowy modelu oraz malowania, trzy płytki polistyrenowe z wytłoczonymi elementami a także woreczek z elementami wykonanymi z białego metalu.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Instrukcja

Instrukcja jak na tamte czasy wykonana w miarę przyzwoicie, na początku rys historyczny, następnie wykaz elementów, instrukcja montażu i instrukcja dot. malowania.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Detale

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Podsumowanie

Porównując z modelem waku firmy REMI mogę stwierdzić, że ten model jest wykonany na nieco niższym poziomie. Głównym tego powedem jest brak nitów na przednich i tylnych płytach pancernych. Również model został wytłoczony na cieńszej płytce polistyrenowej, co z pewnością może tylko utrudnić składanie elementów.

Rekomendacja

4/10 (duży plus za temat)
Pozdrawiam
Łukasz Piaskowski
Obrazek
:piaskov:

Reklama

modele polskich samolotów

Re: [in-box] drezyna pancerna Tatra GPM 1:35

Postprzez Tomasz Mańkowski » czwartek, 30 grudnia 2010, 21:37

Łukasz,

Ten model ma chyba ze dwadzieścia lat...
Ja sam robiłem go jeszcze w ubiegłym wieku ( może uda mi się w starym kompie odszukać fotkę... )

Najgorszym "babolem" nie jest brak nitów, ale obłe załamania blach w miejscach gdzie powinny być ostre krawędzie płyt.
Poza tym reflektory są także trudne do odratowania, ze względu na cienkie i pozagniatane tworzywo.

Jak najbardziej "plus za temat", ale chyba łatwiej zbudować go od podstaw ( jest teraz dobra dokumentacja - książka "Obrnena drezina Tatra T18 - autorzy Pavel Lasek i Jan Vanek ) niż męczyć się z wydmuszką.
Pozdrawiam TM
Obrazek
Tomasz Mańkowski

Postprzez PiterATS » piątek, 31 grudnia 2010, 00:03

Tomasz Mańkowski napisał(a):ale chyba łatwiej zbudować go od podstaw ( jest teraz dobra dokumentacja - książka "Obrnena drezina Tatra T18 - autorzy Pavel Lasek i Jan Vanek )

Inną dobrą dokumentacją może być model kartonowy Tatry, wydany również przez GPM, ale w skali 1/25. Model ma pełne wnętrze i został ostatnio wznowiony, w trzech wersjach malowania do wyboru: polskiej, czeskiej i niemieckiej. Tak więc, z jego zakupem nie ma żadnego problemu:

http://www.gpm.pl/index.php?akcja=produkt&edycja=2721
PiterATS

Postprzez :piaskov: » piątek, 31 grudnia 2010, 10:01

Tomasz Mańkowski napisał(a):Ten model ma chyba ze dwadzieścia lat...

Mój jest z '93.

Tomasz Mańkowski napisał(a):Poza tym reflektory są także trudne do odratowania, ze względu na cienkie i pozagniatane tworzywo.

Jak da radę to napcham tam kitu do drewna, albo zrobię sam od podstaw.

PiterATS napisał(a):Inną dobrą dokumentacją może być model kartonowy Tatry, wydany również przez GPM, ale w skali 1/25.

Mam to. Spróbuję zrobić dwa modele, jeden z zestawu a drugi od początku. Po udanym modelu waku firmy REMI, miałem chęci na jeszcze coś wykonanego w tej technologii.
Pozdrawiam
Łukasz Piaskowski
Obrazek
:piaskov:

Powrót do Pojazdy wojskowe - in-boxy, nowości, opinie