Żółte krawędzie natarcia w PFT

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Żółte krawędzie natarcia w PFT

Postprzez Georg01 » piątek, 31 grudnia 2010, 10:51

Mam pytanie do pasjonatów tematu - czy na Spitfirach Mk. IX z PFT w Afryce zachowano żółte krawędzie natarcia czy też je zamalowano ? Czy istnieje udokumntowana informacja, że żółte krawędzie natarcia nie obowiązywały dla samolotów RAF w Afryce ? Pytam, ponieważ zdjecia i malowanki nie dają jednoznacznej odpowiedzi. Rozszerzę pytanie o Kittyhawki ze 112 dywizjonu RAF ponieważ rówież zamierzam takiego wykonać - miały żółte krawędzie czy nie ?

Pozdrawiam,
GC
Georg01

Reklama

Re: Żółte krawędzie natarcia w PFT

Postprzez Jacek Bzunek » piątek, 31 grudnia 2010, 11:27

Georg01 napisał(a):Rozszerzę pytanie o Kittyhawki ze 112 dywizjonu RAF ponieważ rówież zamierzam takiego wykonać - miały żółte krawędzie czy nie ?

Mk.I
Obrazek
http://raf-112-squadron.org/ground_crew_photos.html

Mk.III
Obrazek
http://www.mts.net/~royb/112_photos_page_4.html
W większości przypadków były ale nie musiał to być standard.

Zajrzyj
http://www.ipmsstockholm.org/magazine/2 ... 12sqn1.htm
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez RAV » piątek, 31 grudnia 2010, 11:47

Jacek Bzunek napisał(a):W większości przypadków były ale nie musiał to być standard.

Żółte obwódki dolnych rondli to też nie był standard...
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Jacek Bzunek » piątek, 31 grudnia 2010, 11:51

Oczywiście, co widać na kolorowym zdjęciu. Najlepiej wybrać konkretny egzemplarz, który będzie dobrze udokumentowany.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Georg01 » piątek, 31 grudnia 2010, 12:36

Dzieki za info o Kittyhawkach. Teraz widać, że na tych po lipcu 42 były żółte krawędzie, na tych przed lipcem 42 raczej nie było.
Co ze Spitfirami IX PFT ? Na malowankach raz się pojawiają, raz nie. Czy istnieje zdjęcie które potwierdza że żółte krawędzie były lub ich nie było ? Spity dla PFT były przemalowywane z DFS na schemat afrykański, a więc oryginalnie fabrycznie na 100 % miały żółte krawędzie. Pytanie, czy krawędzie te zamalowano czy nie ? Jeżeli nie zmieniono kolorów spodu Spitfirów IX, a takia hipoteza krąży wokół tematu Spitfirów PFT, to czy specjalnie zamalowano też od spodu żółte krawędzie natarcia czy nie ?
Georg01

Postprzez Jaho63 » piątek, 31 grudnia 2010, 14:29

Grześ, myślimy o tym samym P-40K GA-? ?
Ten był bodaj z końca 1942? To już chyba z żółtymi? Z resztą na GA-L, FR302, w/g którego się wzoruję, te krawędzie są. A ja przy okazji zapytam, czy powtórzony serial na zbiorniku paliwa to jakaś norma była? Czy tylko wyjątek tego FR302?
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez robert.xii » piątek, 31 grudnia 2010, 15:46

moim zdaniem, na zdjeciach ZX-6 mozna dostrzec zolte krawedzie natarcia.
sprawa dyskusyjna, bo jakosc zdjec jest jaka jest.

co gorsza, widzialem kolorowe zdjecia spitfire z afryki z zoltymi krawedziami, bez takowych i z zamalowanymi.
czyli mozliwosci jest wiele.
:)

osobiscie jestem za.
robert.xii

Postprzez Georg01 » piątek, 31 grudnia 2010, 16:35

Jaho63 napisał(a):Grześ, myślimy o tym samym P-40K GA-? ?
Ten był bodaj z końca 1942? To już chyba z żółtymi? Z resztą na GA-L, FR302, w/g którego się wzoruję, te krawędzie są. A ja przy okazji zapytam, czy powtórzony serial na zbiorniku paliwa to jakaś norma była? Czy tylko wyjątek tego FR302?

No ja raczej GA-? , ale P-40E bo jest zdjęcie :D . Do jego P-40K nie ma żadnej fotki i nie wiadomo jak wyglądał. Trzeba pamiętać, że Billy na P-40E miał napis pod kabiną (Christine), ale ze względu na kiepskość fotografii nie wiem jak ten napis wyglądał (pisany, drukowany, fantazyjny itp). Pytanie, czy na P-40K też miał ten napis czy nie.
P-40E chyba nie miał żółtych krawędzi - był jeszcze ze starym finflashem, numer ET790, utracony 22/7/42 z innym pilotem. Zestrzelił do "Fifi" Stahlschmidt, ten sam, który miał nieprzyjemność trafić do polskiej niewoli, gdzie został nieźle pobity.
Georg01

Postprzez Jaho63 » piątek, 31 grudnia 2010, 17:58

Ten P-40E-1 w mojej bazie pojawia się tylko 2 razy. Przy zwycięstwie Drake (jednym) i zestrzeleniu Johna Satterehwaite Barrow'a (przez Stahlschmidta).
To ja jednak zostaję przy hipotetycznym wyglądzie FR293 (zakładam, że napisu nie było). ;o) DO SIEGO!
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Georg01 » piątek, 31 grudnia 2010, 18:53

Jaho63 napisał(a):To ja jednak zostaję przy hipotetycznym wyglądzie FR293 (zakładam, że napisu nie było). ;o) DO SIEGO!

Zawsze można domalować jak się znajdzie po czasie zdjęcie :)
DO SIEGO !
Georg01

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste