MiG-15 UTI, Trumpeter, 1:48, Open

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: MiG-15 UTI, Trumpeter, 1:48, Open

Postprzez Maciej Gruca » niedziela, 26 grudnia 2010, 20:37

Nie myślałem, że zajmie mi to cały dzień. Ale udało się - nitowanie skończone. Przy okazji kadłubek dostał skrzydełek :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Maciej Gruca

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Maciej Gruca » wtorek, 28 grudnia 2010, 21:21

Czas na moje kolejne trzy grosze.
Tym razem MiG w wersji dietetycznej, popularnie zwanej odtłuszczoną. Zdjęcie zrobiłem na cokole pod podstawkę.

Obrazek

Podkład pod Alclady:

Obrazek

Obrazek

Coś mi się wydaje, że trzeba będzie parę poprawek nanieść na powierzchni
Maciej Gruca

Postprzez Leszek Szopieray » wtorek, 28 grudnia 2010, 21:38

Podkład jaki zastosowałeś pod Alclady?
Leszek Szopieray

Postprzez Maciej Gruca » wtorek, 28 grudnia 2010, 21:54

Podkład dedykowany, czyli Alclad II lacquer - gray primer & microfiller.
Właśnie położyłem w paru miejscach szpachlówkę. Jutro szlifowanie i powtórka z rozrywki.
Maciej Gruca

Postprzez Leszek Szopieray » wtorek, 28 grudnia 2010, 22:22

Dzięki, ja zrobiłem niededykowanym i się trochę pożarły farby.
Pozdrawiam
Leszek Szopieray

Postprzez Kuba P. » wtorek, 28 grudnia 2010, 22:49

Maciej Gruca napisał(a):Podkład dedykowany, czyli Alclad II lacquer - gray primer & microfiller.
Właśnie położyłem w paru miejscach szpachlówkę. Jutro szlifowanie i powtórka z rozrywki.

Ja dopiero eksperymentuję z Alcladem, wyniki póki co super ale do rzeczy - czy jakbyś dał surfacer, na to czarny błysk np. Gunze to byłoby źle?
Pytam, bo tak sam działam i wygląda spoko, chociaż dopiero się uczę i ciekawi mnie ten ich ori podkład. Czy to lepsze jak mój sposób.
Kuba P.

Postprzez Maciej Gruca » środa, 29 grudnia 2010, 07:15

Chyba będę musiał Cię rozczarować Kubo. Tak jak chyba pisałem, model ten z paru powodów jest "pierwszy": pierwszy wrak (MiGa-21 nie liczę), pierwszy nitowany, pierwszy z tak rozbudowaną podstawką i...pierwszy w pełni malowany metalizerami.
Nigdy do tej pory nie miałem okazji wymalować całego modelu na kolor aluminium czy też innego duraluminium ;o) . Tak więc przypuszczam, że poziom naszej wiedzy jest podobny. Zamierzam nanieść delikatne czarne lub brązowe linie podziału blach (preshading) a na to dopiero metalizer. Mam nadzieję, że nie zeżre mi linii malowanych Testorsem. Połysk podkładu nie jest mi potrzebny (jak piszą, Primer z Alclad można polerować), ponieważ cału model ma być matowy (wolałbym uniknąć pokrywania go matowym lakierem).
Nie odpowiem Ci czy surfacer, czarny błysk (to do preshadingu? )to źle. Sam nie wiem, acz wydaje się to rozsądnym rozwiazaniem. Jutro zacznę eksperymenty. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Maciej Gruca

Postprzez Maciej Gruca » czwartek, 30 grudnia 2010, 22:26

Był kadłubek i skrzydełka, teraz czas na...kopytka :mrgreen:
Dziś zrobiłem sobie przerwę przy migawce i powoli wziąłem się za podstawkę. Może to co Wam pokazuję nie jest zbyt imponujące, ale jest to zawsze parę godzin pracy.
Cóż to będzie, tłumaczyć nie trzeba. Zrobiłem to z "plastrów" pianki (nawet nie wiem jak ją nazwać :oops: ) szlifowanych w klin i sklejonych. Potem, by w przyszłości bezproblemowo oddzielić kopyto od gipsowego odlewu, całość pokryłem parafiną.

Obrazek

Obrazek

Kryptoreklama Coli :D
Obrazek

Jak widać nawet nie przygotowałem stanowiska do fotografowania, bo chciałem jak najszybciej wynieść kopyto do piwnicy. Powód - strasznie daje terpentyną :!:
Maciej Gruca

Postprzez Kuba P. » czwartek, 30 grudnia 2010, 22:31

Ale opcja! :D
Dobrze jest! Fajne, bardzo pomysłowe!
Kuba P.

Postprzez rollingstones » czwartek, 30 grudnia 2010, 23:36

Maciej - spienione pcv - korzystałeś z tego. Pięknie się wycina, gnie i co ważne można w tym swobodnie rzeżbić, nadawać fakturę, malować olejami - no i jest lekkie. Trzymam kciuki za tę konstrukcję ale w razie czego --odpukuje .... może to być rozwiąznie
płotka
rollingstones

Postprzez Maciej Gruca » piątek, 31 grudnia 2010, 07:13

"Myślę" i nie mogę sobie przypomnieć kiedy z tego korzystałem -tu pojawiło się moje delikatne ignoranctwo (albo skleroza), nawet nie wiedziałem, że te wszystki "plastiki" to jest właśnie to :->
Rozważałem zastosowanie tego materiału, ale przy tak dużej ilości prac rzeźbiarskich jakie mnie czeka przy tym projekcie, byłoby to chyba utrudnienie. Mam nadzieję, że moja gipsowa konstrukcja będzie wystarczająco mocna.
Maciej Gruca

Postprzez Tomasz Dzieciątkowski » piątek, 31 grudnia 2010, 07:33

Maciej Gruca napisał(a):Mam nadzieję, że moja gipsowa konstrukcja będzie wystarczająco mocna.

Przy tej wielkości konstrukcji bezwzględnie dodaj do gipsu Wikolu. Opóźni on trochę tężenie masy, ale i wzmocni całość.
Na Twoim miejscu dodawałbym też przy nakładaniu masy miedzianych drutów w charakterze zbrojenia.
If on my journey, should I encounter God, God will be cut...
Tomasz Dzieciątkowski

Postprzez kicus » piątek, 31 grudnia 2010, 11:32

A może lepiej byłoby użyć kleju do płyt GK, przypomina zwykły gips szpachlowy, też wolno schnie a twardość znacznie większa od zwykłego szpachlowego czy budowlanego.
kicus

Postprzez Maciej Gruca » piątek, 31 grudnia 2010, 16:18

Tomasz Dzieciątkowski napisał(a):Przy tej wielkości konstrukcji bezwzględnie dodaj do gipsu Wikolu. Opóźni on trochę tężenie masy, ale i wzmocni całość.
Na Twoim miejscu dodawałbym też przy nakładaniu masy miedzianych drutów w charakterze zbrojenia.

Dobrze, że mi przypomniałeś o wikolu, zapomniałbym! Co do drutków do dobry pomysł, chciałem je wykorzystać, ale tylko w strefie cięcia, by pokazać zbrojenie samego tunelu.

kicus napisał(a):A może lepiej byłoby użyć kleju do płyt GK, przypomina zwykły gips szpachlowy, też wolno schnie a twardość znacznie większa od zwykłego szpachlowego czy budowlanego.

Może to dobry pomysł, mam jednak obawy, czy nie będzie on zbyt twardy. Pamiętaj proszę, że będę musiał naprawdę dużo rzeźbić. Wolałbym uniknąć kucia :mrgreen:

Ps. Wszystkiego najlepszego na nowy rok. Mnóstwa modeli, świetnych pomysłów i jeszcze lepszego wykonania.

Pozdrawiam
Maciej Gruca

Postprzez Maciej Gruca » wtorek, 4 stycznia 2011, 18:58

Wreszcie udało mi się pchnąć prace do przodu.
Niestety nie mam takich spektakularnych osiągnięć jak Marek Naja jeśli chodzi o pracę z metalizerami, ale jakoś idzie :) Brak doświadczenia dał się wyraźnie we znaki. Parę poprawek trzeba było zrobić, przez co kolorowy preshading częściowo zniknął. Mam nadzieję, że filtrami i cieniowaniem uda mi się naprawić szkody. Zobaczymy. Poniżej efekty:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Parę fotek z dzisiejszych prac nad "zgliszczami". Zaraz siadam i będę kontynuował dewastację.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Maciej Gruca

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat