Indian Chief 1952 - scratch 1/9 scale

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Indian Chief 1952 - scratch 1/9 scale

Postprzez D.Beck » wtorek, 4 stycznia 2011, 22:59

Witam! Chciałem się podzielić z wami efektami mojego ponad półrocznego zmagania się z tym modelem. Tym razem jest to model legendy amerykańskiego przemysłu motoryzacyjnego. Oto Indian Chief z 1952 roku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

zdjęcia W. Fajga

Pozdro D.Beck
D.Beck

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Indian Chief 1952 - scratch 1/9 scale

Postprzez Fred-k2 » wtorek, 4 stycznia 2011, 23:17

Indian - piękne motocykle robili (w sumie robią chyba nadal). Przypomniał mi się teraz The World's Fastest Indian. Ładny model, szkoda że warsztatu nie było.
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez Kazik » wtorek, 4 stycznia 2011, 23:49

Piękna robota.
Z czego wykonane lub czym malowane były srebrne części przedniego widelca, jeśli można spytać.

Przeglądając fotki - szczególnie na białym tle - stwierdziłem "jakby Wojtka" no i podpis na końcu załatwił sprawę .

Bardzo ładny motor i zdjęcia.
Może jeszcze kilka słów na temat powstawania motoru.

Pozdrawiam
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez D.Beck » środa, 5 stycznia 2011, 11:26

[quote="Kazik"]Piękna robota.
Z czego wykonane lub czym malowane były srebrne części przedniego widelca, jeśli można spytać.

Widelec jest aluminiowy, więc jest to naturalny metal, polerowany.

D.Beck
D.Beck

Postprzez Jarek Gurgul » poniedziałek, 10 stycznia 2011, 12:44

Cacuszko!

Oryginał piękny i model mu nie ustępuje.
Pół roku to sporo. Z drugiej strony widać, że modelarsko musiało to być bardzo intensywne pół roku i mnóstwo poświęconych godzin. Warto by tę olbrzymią pracę okrasić jakimś (choćby krótkim) opisem :). Interesuje mnie na przykład z czego wykonane zostało pokrycie siedzenia, szkło reflektora, skąd opony, czym (producent/producenci farb) malowałeś poszczególne elementy i tak dalej, i tak dalej...

Pytań można by zadać mnóstwo, bo ciekawość zżera, w jaki sposób dojść do tak świetnego rezultatu :). Mógłbyś Darku co nieco napisać, uchylić rąbka tajemnicy?

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez warjat » poniedziałek, 10 stycznia 2011, 17:17

Pięknie, widać mozolną pracę i wiele serca jaki włożyłeś w ten model ;o) Gratuluję cierpliwości i talentu :D
Pozdrawiam, Mateusz
warjat

Postprzez kitt94 » poniedziałek, 10 stycznia 2011, 17:24

Cudo, naprawdę, zarówno oryginał jak i model :)
kitt94

Postprzez D.Beck » poniedziałek, 10 stycznia 2011, 23:16

Jarek Gurgul napisał(a):Cacuszko!

... Interesuje mnie na przykład z czego wykonane zostało pokrycie siedzenia, szkło reflektora, skąd opony, czym (producent/producenci farb) malowałeś poszczególne elementy i tak dalej, i tak dalej...

Pytań można by zadać mnóstwo, bo ciekawość zżera, w jaki sposób dojść do tak świetnego rezultatu :). Mógłbyś Darku co nieco napisać, uchylić rąbka tajemnicy?

Jarek

Witaj Jarku! No cóż pracy miałem przy nim co nie miara. Wprowadziłem trochę nowych technologii (nowych jak dla mnie) do budowy, np. zbiornik i błotniki robiłem z żywicy, a wiązało się to z wykonaniem "matki", potem formy , a w efekcie końcowym gotowego detalu. Tak samo poradziłem sobie z oponami i kaskiem. Pytasz o siedzenie - zawsze używam skóry. Naklejam ją na wcześniej wykonane kopyto (najczęściej miedziane). Z kloszem poradziłem sobie przez wytłoczenie pleksi. Do malowania zastosowałem farby MM, a całość wykończyłem bezbarwnym lakierem samochodowym. Dużo części wykonałem z aluminium (lampa, przedni widelec, tylne zawieszenie, felgi, piasty...). Użyłem nawet szprychy rowerowej do wykonania kierownicy i rur chroniących silnik przy upadku. Słowem kupa różnych "śmieci" , ale zabawa przy budowie przednia!
Chętnie odpowiem na dalsze pytania. :?:

D.Beck :mrgreen:
D.Beck

Postprzez Macio4ever » poniedziałek, 10 stycznia 2011, 23:21

Szacun za taką budowę! Miałeś dokładne plany motoru? Używałeś jakiś gotowych części, czy wszystko od podstaw?
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez D.Beck » poniedziałek, 10 stycznia 2011, 23:26

Macio4ever napisał(a):Szacun za taką budowę! Miałeś dokładne plany motoru? Używałeś jakiś gotowych części, czy wszystko od podstaw?

100% od podstaw, a dokumentację zbierałem przez dwa miesiące (większość dokumentacji od pewnego dilera z Holandii - już nie pierwszy raz mi pomaga!).

D.Beck
D.Beck

Postprzez siara1939 » wtorek, 11 stycznia 2011, 00:20

Podziwiam te Twoje wyroby Darek, ale tylko zal, ze nie pochwaliles sie na forum warsztatem. Z checia bym popatrzyl jak taki model powstaje. Patrzylem kiedys u konkurencji, ale nie zagladam juz tam.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez spiton » wtorek, 11 stycznia 2011, 00:31

Łoł !!
Piękny.
spiton

Postprzez D.Beck » wtorek, 11 stycznia 2011, 10:44

siara1939 napisał(a):Podziwiam te Twoje wyroby Darek, ale tylko zal, ze nie pochwaliles sie na forum warsztatem. Z checia bym popatrzyl jak taki model powstaje. Patrzylem kiedys u konkurencji, ale nie zagladam juz tam.

Cieszę się, że ci się podoba moja dłubanina! Powoli biorę się za Sokoła. Mam już dokumentację (fabryczną), tak więc nie wykluczone, że będzie i relacja.

D.Beck
D.Beck

Postprzez Artur Domański » wtorek, 11 stycznia 2011, 12:34

A Darek niech się przyzna
zrobił zdjęcie oryginału, pomniejszył fotki i wstawia jako model.

Darku - REWELACJA
Pozdrawiam
Artur
Artur Domański

Powrót do Pojazdy cywilne - galeria ukończonych modeli