Chciałem mieć jakiegoś czołga to sobie robię Tygrysa Królewskiego, jedyny niemiecki czołg jaki mi się podoba
Model aktualnie jest w kolorach podstawowych, bez żadnego cieniowania - preshading żółtego zniknąłby pod zielenią i brązem więc go nie robiłem. Rozważam puszczenie lakieru bezbarwnego z domieszką czarnej farby we wszelkie zagłębienia i krawędzie paneli. Ale widzę, że sporo pancernych modeli nie ma takiego cieniowania a nadrabia innymi efektami.
Zrobiłem "pre-mudding" na gąsienicach i częściach czołgu, które pewnie by się ubłociły nieco. Fakturka jakaś tam jest, w późniejszych etapach pracy pomaluję te miejsca błotnymi kolorkami i zakurzę pigmentami. Wiem, że potrzebuję fixera do pigmentów.
Same gąsienice muszę jeszcze jakoś zróżnicować jeśli chodzi o ogólny kolor, oczywiście przetrzeć zęby i wyślizgać powierzchnie pracujące. Zapuszczę tam jakiegoś washa z jasnego brązu chyba albo jakiegoś rdzawego koloru, co radzicie?
Wash na całości będzie na pewno, podobnie jak rainsy, zacieki, pigmenty, może więcej błotka i rdza. Problem mam tylko z kolejnością tego wszystkiego
Ach! No i bym chciał spróbować filtrów.
Tak model wygląda teraz:
Proszę o sugestie i porady. Pamiętajcie, że model ma być efekciarski
pozdrawiam