Nowości A.D.2011

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Re: Nowości A.D.2011

Postprzez Mac Eyka » niedziela, 2 stycznia 2011, 12:43

ZIO BY NAITT napisał(a):Zapowiedzi Airfixa :

Dla mnie w 1/72 najciekawsze są:
Swordfish jako nowy zestaw (składane płaty podsycają apetyt) i Spitfire Mk.I/IIa, pewno to nowość 2010 r z drobnymi zmianami oraz Mk.Vb.
Teoretycznie ten drugi wpisuje się w ogólny trend firmy, nowe wydania swoich największych hitów.
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Reklama

Postprzez Dominik » piątek, 7 stycznia 2011, 18:15

W Newsletterze Eduarda ogłosili, że w marcu ma się w końcu ukazać MiG-21 w cztery-osiem a na wiosnę (drugi kwartał) planują wydać Hellcaty w siedem dwa. Tyle zrozumiałem z języka naszych południowych sąsiadów ( a mieszkam 30 kilometrów od granicy - wstyd). Jest coś jeszcze o Bf 110 w siedem dwa oraz MiG-15 (gotowe już są projekty okładek. Co do Mietków to można obejrzeć sobie także okładkę dla Bf 109E. Ale co z tego wyjdzie to zobaczymy na koniec roku. Tak czy siak, czas zacząć odkładać kasę na parę modeli Edka.
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez Jostein » piątek, 7 stycznia 2011, 21:36

Na Messera 110 czas byłby już najwyższy, na MiG-a 15 bis zresztą też.

Jeszcze jakby Avię B.534 przeskalowali, byłoby git.
Jostein

Postprzez Jaho63 » piątek, 7 stycznia 2011, 22:49

Jostein napisał(a):Jeszcze jakby Avię B.534 przeskalowali

Eeeee, RS całkiem dobrze sobie radzi. ;o)
Ale na Me-110 a szczególnie jakiegoś "G" świat już zasłużył!
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Ralf_S » sobota, 8 stycznia 2011, 10:16

Zapowiedi z HpH:

- katapulta dla Ar 196 1:48 - koniec stycznia 2011
- Suchoj T-50 1:48
Pozdrawiam
Ralf_S
Ralf_S

Postprzez Dominik » niedziela, 9 stycznia 2011, 11:23

Jostein napisał(a):Na Messera 110 czas byłby już najwyższy, na MiG-a 15 bis zresztą też.

Jeszcze jakby Avię B.534 przeskalowali, byłoby git.

Z rok temu Eduard zapowiadał, że będzie Avia B.534 w 1/72. Być może w przyszłym roku Avia pojawi się na rynku. Z tego co zrozumiałem z tego newslettera to MiG-15 też zanotował duuuży poślizg.
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez Jaho63 » niedziela, 9 stycznia 2011, 15:28

Domin, ale co z tymi Aviami z RS? Wydawały mi się ładnie odlane i niedrogie... Czegoś nie wiem? Mówcie, bo mam dwie z magazynku. ;o)
Jaho63

Postprzez Dominik » niedziela, 9 stycznia 2011, 16:47

Jaho63 napisał(a):Domin, ale co z tymi Aviami z RS? Wydawały mi się ładnie odlane i niedrogie... Czegoś nie wiem? Mówcie, bo mam dwie z magazynku.

Ja nie wiem co z tymi Aviami z RS. Mam jedna z Edka w cztery-osiem i pewnie kiedyś ją zrobię (sprzedać nie sprzedam bo to prezent od żony), podobnie jak inne modele w cztery-osiem, które mi zostały (5 sztuk). A co się tyczy Edka to wiem tyle co napisałem. Jakiś czas temu Edek zapowiadał, że wyda Hellcaty i Avie w siedem-dwa. W najnowszym info nic o niech nie piszą.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez Rumcajs » niedziela, 9 stycznia 2011, 18:07

Generalnie to Eduard chciał zrezygnować z wydawania modeli samolotów w skali 1/72, ze względu na małą sprzedaż tychże na tzw. rynkach zachodnich. Eduard wydaje w tym roku 3 modele w 72, które będą służyły jako takie "rozpoznanie bojem" rynku. Wydawanie nowych modeli w 1/72 w przyszłych latach będzie zależało od zysków uzyskanych z tych 3 zapowiadanych.
Napewno wyjdzie Hellcat (ten w kilku wersjach), MiG 15 (nie pamiętam ile modeli, nie moja tematyka) i w grudniu Bf 110 (jeszcze nie wiadomo jaka wersja bedzie wydana najpierw, może się coś wyjasni do wakacji). Z tego wygląda, że Avii w tym roku nie będzie, o ile w ogóle kiedyś zostanie wydana.
Pozdrawiam
Marcin Surzyn
Rumcajs

Postprzez Mac Eyka » niedziela, 9 stycznia 2011, 18:22

Tego rozpoznania bojem to ja troszkę nie rozumiem.
Wybrali modele które z racji na konkurencję mogą zaciemnić obraz rynku.
Hellcatów w "72" jest chyba sporo.
MiG 15, po modelu HobbyBossa będzie ciężko coś zawojować. W HB stosunek ceny do jakości jest bardzo dobry.
Bf 110 - dopiero co Airfix wydał model chyba dobrze przyjęty na rynku. Wiem, że Edek chce wydać późniejsze wersje, ale ta nisza jest już chyba dostatnio wypełniona.
Dla takiego rozpoznania trzeba by chyba wybrać model mniej oklepany.
Tak moim zdaniem zrobił Airfix wprowadzając Nimroda.
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Postprzez Botan » niedziela, 9 stycznia 2011, 18:57

Mac Eyka napisał(a):Tego rozpoznania bojem to ja troszkę nie rozumiem.
Wybrali modele które z racji na konkurencję mogą zaciemnić obraz rynku.
[...]
Dla takiego rozpoznania trzeba by chyba wybrać model mniej oklepany.

A właśnie sądzę że w tym szaleństwie jest metoda. Obecnie zawsze jest ryzyko że przygotowując model zostaną uprzedzeni przez kogoś z wschodniej konkurencji. Może chcą sprawdzić czy robiąc modele wydawane też przez innych, ale o nie tak dobrej jakości jak ich, wciąż zarobią.
Wykorzystanie taktyki "mało oklepanego" też jest ryzykowne. Konkurencja może zrobić taki model tylko po to żeby ich wypchnąć z niszy rynku. Fakt mogą konkurować i tak ale po co jak w innej skali zysk pewny?

Cóż zostaje tylko zagłosować portfelem.
Obrazek
Botan

Postprzez RAV » niedziela, 9 stycznia 2011, 19:32

Mac Eyka napisał(a):Hellcatów w "72" jest chyba sporo.

I żaden nie jest na tyle dobry, żeby nie czekać z nadzieją na Eduarda.

Mac Eyka napisał(a):MiG 15, po modelu HobbyBossa będzie ciężko coś zawojować. W HB stosunek ceny do jakości jest bardzo dobry.

Ale dzięki niskiej cenie, a nie wysokiej jakości. Do tego dochodzi brak konkurencji (KP to już nie ta technologia, a reszta to straszne knoty). Owszem, jest fajny (mam dwa), ale spodziewam się, ze Edek będzie znacznie ciekawszy.

Mac Eyka napisał(a):Bf 110 - dopiero co Airfix wydał model chyba dobrze przyjęty na rynku. Wiem, że Edek chce wydać późniejsze wersje, ale ta nisza jest już chyba dostatnio wypełniona.

Nowe Airfixy są z grubsza ciosane (podobnie jak HobbyBossy) i dla Edka nie są żadną konkurencją (poza ceną).

Mac Eyka napisał(a):Dla takiego rozpoznania trzeba by chyba wybrać model mniej oklepany.
Tak moim zdaniem zrobił Airfix wprowadzając Nimroda.

...po czym zbankrutował.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez uruk-hai » niedziela, 9 stycznia 2011, 19:49

ZIO BY NAITT napisał(a):Zapowiedzi Airfixa (...)

?? tylko gdzie jest Spitfire Mk XII 1/48 :evil:
Ostatnio edytowano niedziela, 9 stycznia 2011, 19:49 przez uruk-hai, łącznie edytowano 1 raz
uruk-hai

Postprzez K.Y.Czart » niedziela, 9 stycznia 2011, 19:49

Mac Eyka napisał(a):Hellcatów w "72" jest chyba sporo.

Sporo? A dobrych wśród nich ile? Nie pytam o dwa pozostałe przykłady, choć szału też raczej nie ma.

Mac Eyka napisał(a):W HB stosunek ceny do jakości jest bardzo dobry.

Niekoniecznie akurat to generuje decyzję zakupową.

Mac Eyka napisał(a):Tak moim zdaniem zrobił Airfix wprowadzając Nimroda.

Nimrodem Airfix raczej nie rozpoznawał rynku, tylko świadomie zrobił porządny, choć rzecz jasna drogi, zestaw "na limicie". Taka ekstrawagancja. Model, który w ściśle określonym nakładzie, bez trudu się sprzeda. Właśnie dlatego, że jest dobry i brak mu konkurencji. A nowa "masówka" niekoniecznie znajduje nabywców.
K.Y.Czart

Postprzez Jaho63 » niedziela, 9 stycznia 2011, 19:54

Odczepcie się od Edkowej 110-ki!!! Maciek, narażasz się! ;o) Czekam na Me-110 i to najlepiej w wersji "G-4", choć i "C" by mnie interesowała.
Jaho63

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie