Su-7 Spółdzielnia Pracy Estetyka 1:200 VINTAGE

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: Su-7 Spółdzielnia Pracy Estetyka 1:200 VINTAGE

Postprzez JGucwa » piątek, 7 stycznia 2011, 19:49

Jaho63 napisał(a):... dlatego nie piszę nic "ostrego" pod adresem tych modeli. ... Po to tu się "spotykamy" żeby pooglądać, co każdego ciekawi. ;o)

Nie od dziś bardzo cenię sobie zdanie Jaho63. Zdaję sobie sprawę, że nie akceptuje stylu vintage, lecz wypowiedzi, z którymi mam do czynienia są wyważone, dowcipne (niejednokrotnie ironiczne :lol: ), ale nie mają w sobie agresji z cyklu: "nie podoba mi się, więc nie spocznę, dopóki nie zgniotę na miazgę" ;o) .
Jaho63 nie jest jedynym Forumowiczem, którego wypowiedzi, pomimo odmiennych poglądów - cenię. Widzę, że wielu Forumowiczów nie akceptuje stylu, jaki prezentuję. Starają się jednak zrozumieć mój pogląd i akceptują fakt, że ludzie mają różne podejście do tematu modelarstwa. Tym wszystkim - serdecznie dziękuję :!:
Dziękuję również (a może przede wszystkim!) za wsparcie Tym, którym sposób prezentacji moich modeli odpowiada i zrozumieli, o co w tej zabawie chodzi :!:
Pozdrawiam serdecznie - Jarosław Gucwa.
JGucwa

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Jaho63 » piątek, 7 stycznia 2011, 20:54

:oops:
Jarek, zdania nie zmienię! ;o)
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez spiton » piątek, 7 stycznia 2011, 21:16

Po prezentacji spitów, będzie mi dużo łatwiej i przyjemniej oglądać Twoje vintage-zboczenia ,-))
Pozdrawiam
spiton

Postprzez JGucwa » piątek, 7 stycznia 2011, 22:33

Jaho63 napisał(a):Jarek, zdania nie zmienię! ;o)

Wcale tego od Ciebie nie żądam! Liczę, że w dalszym ciągu będziesz dokonywał wpisów w moich tematach :lol:

spiton napisał(a):Po prezentacji spitów, będzie mi dużo łatwiej i przyjemniej oglądać Twoje vintage-zboczenia ,-))
Pozdrawiam

Również i Twoje wpisy Sebastianie spodziewam się ujrzeć i wcale nie żądam pochwał :mrgreen: .

Miło mi, gdy Ktoś stara się zrozumieć pogląd innego człowieka. Wiem, że styl vintage może pokrywać w niektórych wypadkach niedbalstwo wykonania i brak umiejętności modelarskich. Niemniej zawsze podkreślałem, że model powinno się wykonywać starannie. Efekt końcowy powinien być realizacją początkowego założenia, a nie przypadku. Mam nadzieję, że w moich pracach stało się to widoczne. Jeśli nie - cóż ... - i tak będę robił swoje :mrgreen: ;o) .
JGucwa

Postprzez ROMAN » piątek, 7 stycznia 2011, 22:53

JGucwa napisał(a):......i tak będę robił swoje :mrgreen: ;o) .

I bardzo dobrze. Dlatego lubę co robisz. Wielu powie takie - "diskopolo modelarskie". Może i tak ale czy muzyka mogła by się obyć bez dyskopolo? Chyba nie, bo co byście śpiewli na weselach, chrzcinach czy komuniach .. o stypach nie wspomnę.

:mrgreen: pozdrówka
ROMAN

Postprzez spiton » piątek, 7 stycznia 2011, 23:15

ROMAN napisał(a):.... "diskopolo modelarskie". Może i tak ale czy muzyka mogła by się obyć bez dyskopolo?

Roman, ale Jarkowi pojechałeś ,-)).
Dla mnie to rodzaj nieszkodliwego zboczenia, mającego ten plus, że można się na chwile przenieść 30 lat wstecz i poczuć zapach wilbry itp. Ja po takich doświadczeniach z przyjemnością wracam do teraźniejszości. I cieszy mnie fakt, że to nie ukrywanie braku umiejętności za pomocą hasła "vintage" (bo kolega Jarek robić modele potrafi) tylko autentyczne modelarskie zboczenie ,-)))).

Pozdrawiam
spiton

Postprzez Grzegorz2107 » sobota, 8 stycznia 2011, 00:36

ROMAN napisał(a):
JGucwa napisał(a):......i tak będę robił swoje :mrgreen: ;o) .

I bardzo dobrze. Dlatego lubę co robisz. Wielu powie takie - "diskopolo modelarskie". Może i tak ale czy muzyka mogła by się obyć bez dyskopolo? Chyba nie, bo co byście śpiewli na weselach, chrzcinach czy komuniach .. o stypach nie wspomnę.

:mrgreen: pozdrówka

Dla mnie to jarkowe Vintage to raczej nie discopolo, bo to przyszło z demokracją, a taki Eilert Pilarm, którego niektórzy uważają za lepszego od samego Króla. A jak się ktoś z tego nie uśmiechnie to ...trudno. :mrgreen:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_DYyfEJBrr0&feature=related[/youtube]
Grzegorz2107

Postprzez rollingstones » sobota, 8 stycznia 2011, 14:43

To vintage jest po prostu żle sprzedane i tyle.
Powinna być relacja jak odpakowujesz żyletkę , do nitro wrzucasz ramki aby zrobić klej. Wyciągasz z szafy farbę srebrzankę do kaloryferów lub olejną w małym pojemniczku. To było vintage - to pamiętam jak mój ojciec coś kleił.
A tak to co ;o) Buba - pięć zdjęć na krzyż a wszystko zrobione z użyciem nowoczesnych środków no i obiór wtedy jest jaki jest - delikatnie mówiąc kontrowersyjny.
Następna relacja proszę aby była prowadzona według powyższych zasad. :lol:
płotka
rollingstones

Postprzez erkamo » sobota, 8 stycznia 2011, 14:51

Kilkadziesiąt odpowiedzi, ponad 1,5 tysiąca wyświetleń, a tu taka...pokraka. :lol:
Niby ten "vintage" tłumaczy wiele, ale nawet 30, z górką, lat temu modelarze wyciskali z dosyć prymitywnych zestawów nieco więcej. Domyślam się, że zamiarem Jarka, jest pokazywanie, co mógł osiągnąć, powiedzmy 12-latek, przed ponad ćwierć wiekiem. ;o)
Jaka jest konkurencja w tej skali 1:200-300? Dużo lepsza? Były takie "cuda" na zachodzie, laaata temu?
Pozdrawiam

erkamo.

"...Protest Chin przyczyną rozwiązania ONZ, zadłużenie USA..., sprzedaż Alaski dla..." - Juliusz Machulski - wizjoner czy fantasta?
erkamo

Postprzez JGucwa » sobota, 8 stycznia 2011, 14:54

rollingstones napisał(a):... do nitro wrzucasz ramki aby zrobić klej. Wyciągasz z szafy farbę srebrzankę do kaloryferów lub olejną w małym pojemniczku. ... .

Zaraz po otwarciu nitro, resztę prac nad modelem musiałbym wykonywać "pod mostem" :lol: :mrgreen: .
Żony jakie są, takie są - każdy wie: są w miarę tolerancyjne - ale tylko "w miarę" ;o) :mrgreen: :lol:
JGucwa

Postprzez JGucwa » sobota, 8 stycznia 2011, 15:06

erkamo napisał(a):...Domyślam się, że zamiarem Jarka, jest pokazywanie, co mógł osiągnąć, powiedzmy 12-latek, przed ponad ćwierć wiekiem. ;o)... .

Akurat niezupełnie o to chodzi :lol: Przede wszystkim chodzi o pokazanie, jakie modele były wówczas produkowane. Nie mam zamiaru (ani przyjemności) pokazywać modeli w ramkach.
Uważam, że ukazanie gotowego modelu ma sens nawet, jeśli w niektórych przypadkach jest on niepomalowany (vide: Mikro 144). Sklejony model ukazuje nam prymitywizm formy. Sklejając go tylko poprawnie, nie stosując jednocześnie waloryzacji, czy przeróbek, tworzę okaz muzealny, a nie "jakąś" replikę samolotu istniejącego w rzeczywistości. Oczywistym jest, że wykorzystuję "dzisiejszą" chemię i techniki. Lecz efekt końcowy ma przypominać o tym, że model ma "swoje latka".
JGucwa

Postprzez Jaho63 » sobota, 8 stycznia 2011, 15:09

No to przynajmniej zrób sobie fryzurę do tej następnej relacji odpowiednią:
Obrazek
:lol: :lol:
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez JGucwa » sobota, 8 stycznia 2011, 15:21

Kaloryfer z przodu to miałem X-lat temu. Obecnie byłbym tylko parodią Limahla, który na tym zdjęciu jest jeszcze piękny i młody ;o) . Zdjęcie chyba z czasów, gdy występował jeszcze z Kajagoogoo 8-)
JGucwa

Postprzez ROMAN » sobota, 8 stycznia 2011, 15:35

JGucwa napisał(a):Kaloryfer z przodu to miałem X-lat temu.

:mrgreen: bardzo dawno temu usłyszałem od pewnej dziewczyny teorię, że faceci dzielą się na "kaloryfery" i "bojlery". Z biegiem lat przyznaje jej rację bo z kaloryfera zrobił mi się dziś bojler :mrgreen: czy smiać się czy płakać z tego powodu to nie wiem zwłaszcza po tym jak od górali co mi domek budowali usłyszałem inną teorię, że "każdy ptaszek ma swój daszek"

pozdrawiam
ROMAN

Postprzez Grzegorz2107 » sobota, 8 stycznia 2011, 15:43

Jaho63 napisał(a):No to przynajmniej zrób sobie fryzurę do tej następnej relacji odpowiednią:
Obrazek
:lol: :lol:

A małżonkę ubierz też vintage (w damskiej modzie okres Limalha to raczej kiepskie czasy były) :
Obrazek
wyguglane
Grzegorz2107

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli