Początek

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Początek

Postprzez Qli » niedziela, 9 stycznia 2011, 13:02

Witam wszystkich
Jako, że jestem tutaj nowy to trochę opowiem o sobie. Modelarstwem zajmowałem się już kiedyś, ale było dawno z parę ładnych lat temu;) i jakoś tak mi to minęło sam nie wiem czemu, ale od jakiegoś czasu znowu zaczyna wracać to hobby. Chciałbym do tego wrócić bo jest to piękne hobby :mrgreen:
Prosił bym Was forumowiczów, a zarazem modelarzy o rady itp:) Tak na początku to chciałbym, abyście mi doradzili co kupić. A konkretnie chodzi mi o wszystko tzn. pędzle, rozcieńczalniki, kleje, szpachle, ,środki pod kalkomanie itp. Na pewno coś pominąłem to proszę Was o rady:D
Ostatnio zakupiłem model messerschmit bf 109 e z ACADEMY 1/72 i będzie to mój pierwszy model po długim czasie, także pomóżcie mi z tym jakie farbki kupić, jakiej firmy itp. Kiedyś malowałem Humbrolem i wydawało mi się, że były to dobre farbki, ale nie wiem jak jest z nimi teraz. Proszę o rady, które będą dla mnie bardzo ważne w dalszym rozwoju tego oto hobby.
Pozdrawiam
Qli

Reklama

Re: Początek

Postprzez siara1939 » niedziela, 9 stycznia 2011, 13:12

Problem jest, ze z takim podejsciem do modelarstwa, niewiele sie osiagnie. Nie ma pigulek na to. Nie lykniesz tabletki i nie posiadziesz wiedzy w tym zakresie. Tak jak nie da sie odpowiedziec na Twoje pytania w jednym zdaniu. To o co pytasz zawarte jest w tysiacu watkow na tym forum i mysle, ze powinienes zaczac od zaznajomia sie z nimi.
A najlepiej zalozyc watek z budowy i na biezaco poznawac co z czym sie je.

Nie jest to atak, tylko dobra rada.
Pomysl, jak by to forum wygladalo, gdyby kazdemu nowo zarejestrowanemu uzytkownikowi, kazdemu wracajacemu do hobby, trzeba bylo wszystko tlumaczyc.
I komu by sie chcialo.

Pozdrawiam i witam na forum. :D
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Leszek Szopieray » niedziela, 9 stycznia 2011, 13:44

Witaj. Zajrzyj na Modelwork, jest tam dział z poradami dla początkujących i powracających odnośnie narzędzi i technik.
http://modelwork.pl/viewforum.php?f=104
Pozdrawiam
Leszek Szopieray

Postprzez siara1939 » niedziela, 9 stycznia 2011, 13:46

Leszek Szopieray napisał(a):Witaj. Zajrzyj na Modelwork, jest tam dział z poradami dla początkujących i powracających odnośnie narzędzi i technik.
http://modelwork.pl/viewforum.php?f=104
Pozdrawiam

Cudze chwalicie...itp. :D
Nie trzeba od razu odsylac do konkurencji: klik
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 9 stycznia 2011, 13:49

Mesio z Academy, powiadasz?
No to najpierw obejrzyj sobie dokładnie ten wątek:
viewtopic.php?f=12&t=13571&hilit=academy+messerschmitt+1%3A72
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Macio4ever » niedziela, 9 stycznia 2011, 13:52

Siara ma 100% racji. Od siebie mogę dodać:

1) Poświęć ze 2-3 tygodnie i popatrz po forach co i jak modelarze budują, czego używają. Oprócz kilku rzeczy, co do jakości których panuje ogólnie zgoda - np taśmy maskujace Tamiya, klej extra thin czy Alclady jako metalizery wiele zależy też od indywidulanych preferencji i rodzaju budowanych modeli.

2) Nie oszczędzaj na narzędziach - dobrej jakości będą dobrze i długo służyć.

3) Sam weryfikuj, testuj to co przeczytałeś, nie bój się eksperymentować ale też nie ignoruj sprawdzonych metod

Reszta przyjdzie z doświadczeniem - czyli kolejnymi modelami. Nauczenie się na 1-2 modelach to mit.
To naprawdę jest kolekcja specyficznej wiedzy. Podam Ci przykład w kalkach - ja wiem jakie są różnice pomiędzy SMS i S27 ale też jak reagują stare kalki SMS, a jak nowe na określone płyny. Bo inaczej reagują na Gunze inaczej na Microscale. No ale już nic nie wiem o Techmodzie, bo w cywilach nie są używane. Itd, itd.

Witamy na forum!
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez erkamo » niedziela, 9 stycznia 2011, 14:21

Macio4ever napisał(a):Nauczenie się na 1-2 modelach to mit.

Co prawda, to prawda.
I nie przejmuj się, gdy nawet Twój 5-ty czy 10-ty model nie będzie wyglądał tak jak modele mistrzów tego forum. ;o)
Pozdrawiam

erkamo.

"...Protest Chin przyczyną rozwiązania ONZ, zadłużenie USA..., sprzedaż Alaski dla..." - Juliusz Machulski - wizjoner czy fantasta?
erkamo

Postprzez ROMAN » niedziela, 9 stycznia 2011, 14:41

Przede wszystkim czytaj to forum to skarbnica wiedzy a jest tu sporo nie doktorantów, jest tu kilku profesorów modelarstwa. Doktor to naukowiec co robi doktorat na podstawie prac istniejących, profesor to naukowiec co określa "nowum". O magistrach nie wspomnę. I jedni i drudzy tu są, trzeba tylko deczko przeszperać annały tego forum. W modelarstwie nie ma nic tajemniczego a wszystko znajduje się na tym forum. Na tym forum nie ma tylko przepisu na "talent" ale z tym się człowiek rodzi.
ROMAN

Postprzez Qli » niedziela, 9 stycznia 2011, 19:59

Oo widzę, że niezła dyskusja się rozwinęła;) ale to dobrze bo bynajmniej czegoś się nauczę. Siara masz rację tak jak cała reszta, która odp na mojego posta;P kiedyś tam kupowałem gazetę "model-hobby", były tam różne fajne artykuły, reportaże itp. było co czytać. Ostatnio chciałem ją kupić i nigdzie nie mogłem znaleźć. Nie wiecie może czy ta gazeta jest jeszcze w sprzedaży?;D Mam jeszcze pytanko odnośnie sklepu internetowego jaki polecacie? ;o) Bo u mnie w mieście był, lecz jakiś czas temu go zlikwidowali ;|
Qli

Postprzez tomek_chacewicz » niedziela, 9 stycznia 2011, 20:13

Ja dodam tylko od siebie, że nie bój się eksperymentować, na forum w wątkach warsztatowych znajdziesz mnóstwo technik ale zawsze trzeba je trochę modyfikować, udoskonalać do swoich potrzeb. Jak brakuje mi jakiegoś materiału chodzę po kuchni, łazience i szukam czegoś z czego zrobić daną część... Nie żałuj słoiczków farby wypsiukanych w aero na jakimś złomie, potem to zaprocentuje, będziesz miał pewniejszą rękę. Słowem kombinuj... ;o)
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje