Macio4ever napisał(a):1) Za szybko, moim zdaniem, malujesz na końcowy kolor elementy, które będą ze sobą pasowane - vide silnik i wydech. Mam tak samo, że chcę mieć szybko efekt ale warto się czasami powstrzymać.
Poprawdę obiecuję, jeszcze w tym modelu
2) Warto rozwiercić końcówki wydechu. Tutaj masz zagiętą, więc zrobiłbym nowe z rurki, zgiętej i obciętej tak aby wyglądała cacy
Tak jak wspomniałem w pierwszym poście, przy tym modelu chcę się ograniczyć do zrobienia go tak, jak przewidział producent. Nie ukrywam, że to mój pierwszy model samochodu, a że uwieliam Firebird'y z tych lat (podpis wszystko wyjaśnia

), nie chcę go sknocić. Ale mam jeszcze sporo modeli samochodów do zrobienia, więc na pewno opcję przemyślę i ją zastosuję. Tutaj po prostu dam czarne kropki
2a) Wydech ma sklejone rury przed końcowymi tłumikami - mam podejrzenie, że w realu tak nie było.
Przyjrzałem się części. Obie rurki lekko na siebie nachodzą, jedna wyżej, druga niżej i w efekcie po rozcięciu byłyby niedolane, a miejsce to kiepskie na uzupełnianie takich ubytków, przynajmniej na moim etapie modelowania.
3) Co do malowania silnika i okolic - foty są dość nieostre ale to co mi się rzuciło w oczy to nie dość dokładne obrobienie np paska klinowego lub zbyt gruba warstwa farby. Czarny półmat też wygląda na ciut przelany
W jednym miejscu faktycznie zrobiło się małe zgrubienie od farby, ale jest ono mocno przesadzone na zdjęciu, robionym w trbie makro. Nemal niedostrzegalne dla kogoś, kto o nim nie wie.
Co do pólmatu- wina padającego światła.
4) Zanim pójdziesz dalej sprawdź pasowanie budy i reszty. W przypadku Tamiyi zwykle można mieć zaufanie, że będzie pasować (choć znam przynajmniej jeden wyjątek), w Revellu to zawsze sprawdzałem i sprawdzać będę.
Sprawdzałem, oczywiście. Wszystko jest jak ulał
Tymczasem dziś po szkole kupiłem spray i pomalowałem ten nieszczęsny wydech.

Dziękuję za krytykę, w miarę mozliwości będę robił coraz odważniej i starał się spełniać co mi podsunąłeś
No ale jak już wspomniałem, to będzie taki "fabryczniak", bez przeróbek, doróbek itp.