Messerschmitt BF 109e + party 1/72 ACADEMY

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Messerschmitt BF 109e + party 1/72 ACADEMY

Postprzez Jaro_Su » czwartek, 13 stycznia 2011, 12:37

Ja tez wróciłem do modelowania po długiej przerwie i..... przyznaję, że grunt to analiza rynku, jest na prawdę duży wybór dobrych i lepszych modeli. Tak więc blaszki bym sobie zostawił do jakiegoś lepszego Emila. Bracia Czesi robią takie ładne modele, że tylko najlepsze wypusty popularnych firm im dorównują.

A wyroby Revella, Italeri czy Academy są bardzo zróżnicowane. Można dostać model extra klasa, przebitkę Tamiyi, albo przebitkę jakiś niedokładnych starych matryc, czy lekko podrasowanego starego matchboxa (Revel). Oczywiście piszę w wieeeelkim skrócie.

Nie zniechęcam, tylko dbam o większa satysfakcję. Sam za wcześnie się pokusiłem na parę pudełek i teraz nie mam z nimi co zrobić...

;o)

(np Ju 188 z Italeri i z Hasegawy, normalnie szok)
Jaro_Su

Reklama

Postprzez Qli » czwartek, 13 stycznia 2011, 12:46

Może i bym te blachy zostawił do jakiegoś innego tylko nie wiem, czy będą pasowały;] nie kosztował on majątku także wiesz, jakoś to przeżyje:P tak jak napisałem wcześniej jest to mój pierwszy model po bardzo długim czasie, więc bez sensu jest też kupowanie takich modeli z lepszych firm, żeby potem je "zjeb..." ;) tak więc przyłożę się do pracy i postaram się jakoś dobrze skleić tego emila xD jeśli chodzi o malowanie to wybrałem takie jak jest na kartonie, więc doradźcie mi jakie farbki kupić z jakiej firmy;)

Pozdr. :mrgreen:
Qli

Postprzez Qli » czwartek, 13 stycznia 2011, 21:56

To jak możecie mi pomóc w dobraniu odpowiednich farb?;) nie wiem zbytnio jaka firma itp itd :P
Qli

Postprzez kugelblitz » czwartek, 13 stycznia 2011, 22:11

np. ModelMaster Authentic w odpowiednich do wybranego malowania kolorach, albo Gunze, albo Lifecolor. A może Vallejo -wszystkie one mają barwy z palety RLM. Mają też swoje zady i walety.
Świetne są Tamiye ale te trzeba by było mieszać.

Nie napisałeś czy wolisz emalie czy akryle. Nie napisałeś czy malujesz pędzlem czy aero. Nie napisałeś jakiego konkretnie Emila sklejasz. Itp. itd. Trudno w tym wypadku efektywnie pomóc :(

Poza tym wypadałoby poczytać nieco o malowaniach 109-tek, materiałów w sieci jest mnóstwo, na tym forum też a dopytywać się o konkretne rzeczy jak ktoś tu już poradził.
Popatrzcie na jamniczka, wyturlał się z koszyczka
kugelblitz

Postprzez Qli » czwartek, 13 stycznia 2011, 22:21

okey to napisze od początku.
Nigdy nie malowałem akrylami tak więc chce spróbować na tym pierwszym modelu od bardzo długiego czasu;) jak narazie to maluje pędzlem, ale zamierzam zakupić aero;) jest to emil 109e taki jak jest na kartonie :P tak więc pomóż chociaż troche.
Qli

Postprzez Jaro_Su » piątek, 14 stycznia 2011, 07:21

Emila to polecam z Tamiyi, właśnie sobie swojego pooglądałem... i blaszki bym do niego zostawił....
Jaro_Su

Postprzez kugelblitz » piątek, 14 stycznia 2011, 08:55

QLi, a próbowaleś otworzyć instrukcję i przeczytać z jakiej jednostki jest ta 109-tka, kto ją pilotował i kiedy ? Powinno być napisane. Kuba P zna wszystkie Messery jakie latały w BoB ale ja na przykład nie. Mogę poszukać w necie ale dlaczego mam robić to za Ciebie ? Co więcej - czasem w instrukcjach są podawane kolory RLM , wtedy wystarczy chwila żeby znaleść odpowiednią farbkę.

Jak pędzel i akryle to ja poleciłbym Vallejo Model Color

Znalezienie kolorów RLM dla Vallejo za pomocą googla zajęło mi ok 2 minut (RLM+65+Vallejo)

http://www.vallejo.nl/gb/assets/s2dmain ... index.html
Popatrzcie na jamniczka, wyturlał się z koszyczka
kugelblitz

Postprzez piotr dmitruk » piątek, 14 stycznia 2011, 09:03

A jakie farby masz w najbliższym sklepie?
Każdy rodzaj farb ma swoją specyfikę i maluje się nieco inaczej, jedni wolą takie, drudzy inne, więc trudno polecić. Jeśli potrzebujesz palety do Niemców, to kup gotowe zestawy np. Gunze, Pactry czy Lifecolora. Tamiyą się maluje sympatycznie, ale będziesz musiał przyjąć kolory przybliżone lub mieszać. Jeśli nie wiesz jakie odcienie powinieneś mieć, a ten model traktujesz tylko jako poligon, idź do sklepu z instrukcją montażu i zakup takie farby, jakie masz tam oznaczone + kilka podstawowych (biały, czarny, czerwony itp.)
I przede wszystkim dobrze rozcieńcz farby, lepiej położyć trzy warstwy słabo kryjące, niż jedną gęstą i grubą.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Mac Eyka » piątek, 14 stycznia 2011, 11:30

Qli obawiam się, że podchodzisz do tematu tego Bf-109 nieco nerwowo.
Zapytałeś się o farby i pomoc w budowie.
A wystarczyło nieco zagłębić się w dziale "Lotnictwo - warsztat" , w którym zresztą umieściłeś swój wątek.
Zobacz tu jest wątek o budowie podobnej do twojej maszyny.
Możesz prześledzić jak Marek Naja buduje swojego "Emila", pisze on też o użytych przez siebie farbach.
Modelarstwo to także sztuka poszukiwania informacji.
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Postprzez Qli » piątek, 14 stycznia 2011, 12:18

Wiem wiem byłem nieco nerwowy, ale to wszystko przez tą instrukcje tego modelu. Gdyż była ona nie w języku ang tylko w japońskim czy chińskim sam nie wiem xD także nie mogłem zbytnio wyczytać jaki kolor gdzie i jak :P teraz mam już normalną instrukcje w języku ang :mrgreen: dzisiaj zamawiam farbki i potem jadę z koksem ;o) relacje z budowy będą :)
Qli

Postprzez Jaro_Su » piątek, 14 stycznia 2011, 12:34

Tak w temacie "poprawnych kolorów" ten wątek był dla mnie dość ciekawy. viewtopic.php?p=115362

Po zapoznaniu się z ofertą sklepów i propozycjami z instrukcji, oraz poczytawszy parę wątków o farbach doszedłem do wniosku, że dobór farby musi być subiektywny. Następnie dobrze i tak zróżnicować odcienie. Kiedyś zastosowałem taką metodę pędzlem, przy Hayabuzie, do wykonania w sumie jednokolorowego kamuflażu użyłem kilku odcienie zielonego. Tutaj nazywają to "nakładaniem filtrów.

Wczoraj pobawiłem się MiGiem hobby bosa i podobnie przy użyciu czterech odcieni zielonego i dwu szarego udało się zrobić ciekawy "jednokolorowy" kamuflaż.... tak "około" dwu barw podstawowych http://mig3.sovietwarplanes.com/colors/color-table.html

generalnie takie tabelki kolorów są w internecie zrobione dla kilku państwa (włosi http://www.stormomagazine.com/RegiaAero ... WII_3a.htm i można sobie coś dobrać)

Fakt odkrywanie rożnych metod to "lekcja do odrobienia" na początek. Ale mam zabawę, to najważniejsze....
Jaro_Su

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat