M1A1HC Abrams - Operation Iraqi Freedom 2003, Dragon 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: M1A1HC Abrams - Iraqi Freedom 2003, Dragon 1:35

Postprzez rollingstones » wtorek, 11 stycznia 2011, 18:51

Rafał - nie jestem jakimś purystą modelarskim i nie uważam żeby zrobić fajną replikę to potrzeba przerabiać cały model ale są jkieś fundamentalne podstawy ;o) Kadłub w Abramise z tyłu schodzi na styk z tylną płytą i spaw jest w orginale na tylnej płycie - a ty zostawiłeś tę dragonową szparę bez maskowania na boku kadłuba wynikającą z podziału trechnologicznego (zakładam że to minuta pracy z Ca i papierem ściernym.) Zdejmując ostatni panel ochrony podwozia powinieneś usunąć również to pseudo podtrzamanie dragona z tyłu. Jest niepotrzebne bo stanowiło przedłużenie mocowania panelu. To tak winno wyglądać

Obrazek
płotka
rollingstones

Reklama

Postprzez rafal_dr » wtorek, 11 stycznia 2011, 19:13

rollingstones napisał(a):Rafał - nie jestem jakimś purystą modelarskim i nie uważam żeby zrobić fajną replikę to potrzeba przerabiać cały model ale są jkieś fundamentalne podstawy ;o) Kadłub w Abramise z tyłu schodzi na styk z tylną płytą i spaw jest w orginale na tylnej płycie - a ty zostawiłeś tę dragonową szparę bez maskowania na boku kadłuba wynikającą z podziału trechnologicznego (zakładam że to minuta pracy z Ca i papierem ściernym.) Zdejmując ostatni panel ochrony podwozia powinieneś usunąć również to pseudo podtrzamanie dragona z tyłu. Jest niepotrzebne bo stanowiło przedłużenie mocowania panelu. To tak winno wyglądać

Dzięki za merytoryczną podpowiedź Seba. Jak wiesz, modele czołgów współczesnych, to dla mnie nowość. Robię cały czas II Wojnę. To mój pierwszy współczesny czoł od kilku lat.
Jezeli mówisz o tym co na fotce na dole, to poprawię, fakt, to 10 minut no i usunę te pseudo przytrzymania . Dzięki :)

Obrazek
rafal_dr

Postprzez rollingstones » wtorek, 11 stycznia 2011, 20:01

Dokładnie, sorry że tak późno ale tempo masz zabójcze. Usuń jeszcze to mocowanie tego panelu ochronnego.
płotka
rollingstones

Postprzez rafal_dr » wtorek, 11 stycznia 2011, 20:10

Jestem na L4, siedzę w domu i maluję :). To co normalnie maluję w tydzień, mam teraz gotowe w 2 dni :)
rafal_dr

Postprzez rafal_dr » środa, 12 stycznia 2011, 13:42

ETAP 4 - Lekka modulacja i "wyciąganie" detali

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
rafal_dr

Re: M1A1HC Abrams - Operation Iraqi Freedom 2003, Dragon 1:35

Postprzez rafal_dr » środa, 12 stycznia 2011, 20:59

Kolejna rzecz, to kalki. Nie przejmujcie się meszkami w okolicy kalkomani. To wystarczy zdmuchnąć i nie będzie. Kalkomanie siadły bardzo dobrze, więc jestem zadowolony.

ETAP 5 - kalki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
rafal_dr

Postprzez adamkijak » czwartek, 13 stycznia 2011, 22:45

Ladnie pocieniowany i zdetalowany, po washu itd wszystko sie pewnie ladnie "zleje" w calosc.
Z przyjemnsoscia popatrze dalej.

p.s. jak sie da to popraw wlaz dowodcy, otwiera sie tylko pod katem 90 stopni.
adamkijak

Postprzez rafal_dr » piątek, 14 stycznia 2011, 23:58

Wash zrobiłem, jutro wrzucę zdjęcia, bo jeszcze nie zrobilem. Właz jest ruchomy narazie. Wiem, że ma być na 90 stopni, ale narazie się rusza do malowania. Jak skonczę wszystko to go na stałę zakleje.

Znalazłem zdjecie mojego "All bout da bones"

Obrazek

A to inspiracja dla scenki (podstawki)

Obrazek

Źródło: http://picasaweb.google.com/andy.adyns
rafal_dr

Postprzez rafal_dr » niedziela, 16 stycznia 2011, 15:02

A teraz wash. Wyszedł moim zdaniem dobrze, co ważne, nie zalałem washem powierzchni antypoślizgowych :)

ETAP 6 - Wash

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
rafal_dr

Postprzez Ostach » niedziela, 16 stycznia 2011, 23:02

Rzuty ogólne bardzo fajne. Z bliska powiem szczerze, kiepawo to wygląda. Ale to jeszcze nie koniec. Różnice między wyciągniętymi detalami się wygaszą?

Skrzynka z granaty na prawej stronie wieży - jakoś taka nie za dobrze popędzlowana się wydaje.
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez rafal_dr » niedziela, 16 stycznia 2011, 23:20

Ostach napisał(a):Rzuty ogólne bardzo fajne. Z bliska powiem szczerze, kiepawo to wygląda. Ale to jeszcze nie koniec. Różnice między wyciągniętymi detalami się wygaszą?.

A co to znaczy... "Różnice między wyciągniętymi detalami się wygaszą???" Bo nie rozumiem???

Masz pojecie w ogóle o technikach malarskich w modelarstwie, czy się uczysz dopiero? Jeżeli nie masz pojęcia, poogladaj tematy kolegów, wtedy zrozumiesz. Detal po to sie wyostrza optycznie , aby był wyostrzony, więc po co mam je robić ciemniejsze, skoro celowo zrobiłem wcześniej jaśniejsze. No chyba logiczne.

Takie robienie detali jeśniejszymi to taka zabawa sztucznie światłocieniem. Model, jako bryła jest za mały, aby naturalne światło wyostrzało jego małe detale, tak jak to się dzieje w pojeżdzie w skali 1:1. Po to robię jasniejsze detale i nie tylko ja. Po to, aby je było widać.

Polecam poczekać na dalsze etapy. Każdy jest w przemyslanej kolejności robiony i przemyślany sam w sobie. Będzie dobrze.
rafal_dr

Postprzez Ostach » poniedziałek, 17 stycznia 2011, 00:45

rafal_dr napisał(a):Masz pojecie w ogóle o technikach malarskich w modelarstwie, czy się uczysz dopiero?
No :oops:
rafal_dr napisał(a):Jeżeli nie masz pojęcia, poogladaj tematy kolegów, wtedy zrozumiesz.
Dobrze prze pana :oops:
rafal_dr napisał(a):Detal po to sie wyostrza optycznie , aby był wyostrzony
Że np to o to chodzi, że jak maluje to żeby był pomalowany? Teraz rozumiem.
rafal_dr napisał(a): No chyba logiczne.
Ja sie nie znam na logice :oops:
rafal_dr napisał(a):Model, jako bryła jest za mały
No jak to?!?! Przeca ciołg w 35 to duży model!
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez Gregor68 » poniedziałek, 17 stycznia 2011, 13:11

Wydaje mi się , że koledze Ostachowi chodzi o to, czy wyciągnięte jasnym kolorem detale po kolejnych przemyślanych działaniach modelarskich przestaną tak bardzo kontrastować z resztą modelu, co szczególnie widać na stropie wieży (oczywiście widać tylko na tych zdjęciach , które nie są w jednolitej żółtobrązowej palecie kolorów). Sam obserwuję z zainteresowaniem i czekam na efekt - Pozdrawiam.
Gregor68

Postprzez rafal_dr » wtorek, 18 stycznia 2011, 19:14

Może mu o to chodziło, nie wiem...
W każdym bądź razie nic z tym nie robię. Muszą się optycznie wyróżniać. Mozleiwe że delitatnie to zaniknie po olejnych, ale to się okaże.

Dotarły liny Eureka oraz Browning na wieżę. Ostateczne ustawienie na dole (ostatnie zdjęcie)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
rafal_dr

Postprzez ups » środa, 19 stycznia 2011, 19:57

Jak dla mnie kozacko się prezentuje. A CM wyszło pro.
ups

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat