Sylwester w Groznym 1994/95

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Re: Sylwester w Groznym 1994/95

Postprzez kitt94 » czwartek, 13 stycznia 2011, 20:24

Tak, podstawka jest jakaś dziwna, jakby za jasna, jakby miała za mało szczegółów. Sam nie wiem.
kitt94

Reklama

Postprzez Yantom » czwartek, 13 stycznia 2011, 22:48

Zburzone ulice mają różną kolorystykę. Zdjęcia pochodzą z Czeczeni więc chyba pasują jako przykład. Fotka nr 1.

Obrazek

Lub z zupełnie innymi kolorami fotka nr 2.

Obrazek

Ciekaw jestem opinii kolegów gdyż diorama poza wiernym odzwierciedleniem rzeczywistości powinna też się oglądającemu podobać.
Yantom

Postprzez Marek Naja » czwartek, 13 stycznia 2011, 23:58

Może to światło tak jakoś wypłaszczyło podstawkę, bo chyba brak jest jakiegoś kontrastu, który by te kolory wydobył? Acha i popatrz na Abramsa Sebastiana ile życia dają takie śmiecie jak worki, papiery itp. a tu tak wszystkie graty wyglądają trochę jakby się zatopiły w tym ulicznym pyle. Może zróżnicuj to suche rozlewając gdzieś choćby wodę albo jakieś paliwko.
vel Baldigozz
Marek Naja

rpm3

Postprzez ewpiga » piątek, 14 stycznia 2011, 00:08

kitt94 napisał(a):Tak, podstawka jest jakaś dziwna, jakby za jasna, jakby miała za mało szczegółów. Sam nie wiem.

Podstawki mogą być wręcz idealnym odzwierciedleniem rzeczywistości, lub kompletnie od niej odbiegać. Wszystko zależeć będzie od tego, w jakim stylu zdecyduje się modelarz malować. Jest mdło na obrazie bo, taki jest właśnie styl każdej pracy Tomka. W takim sposobie malowania mocno kopiuje się rzeczywistość i pozostawia jako niezmienioną - to jedna z gałęzi malarstwa naturalistycznego. Dla innych nie trzeba jej przekształcać dlatego, że nie widzą w tym inspiracji.
Można jedynie skierować pytanie do autora czy miałby odwagę porzucić czynności powielania na rzecz odważniejszej kolorystyki. ??
Moim zdaniem, kompozycja nabrała by dynamiki.
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez spiton » piątek, 14 stycznia 2011, 03:27

Yantom napisał(a):Obrazek

Szare plamy wokół czołgu lamią gamę kolorystyczna i ma się wrażenie, że diorama jest niedomalowana.
Normalnie to pojazd jest odrobinę odmienny od tła. A tu na pierwszy plan wysuwają się te szare plamy. To rozbija kompozycje.
Tak mi się wydaje.
spiton

Postprzez uki761 » piątek, 14 stycznia 2011, 16:47

Zgadzam się z kolegami.
Yantom - a może dałbyś dookoła po prostu plamy wilgoci, żeby było trochę mokro? To na pewno zróżnicowało by całość.
Więcej luznych fragmentów też- wydaje mi się - by pomogło. Nie wiem - liscie, śmieci, papiery, folia ? Fragment uschniętego drzewa może by pomógł?
Ale ogólnie podoba mi się ;o)
Pozdrawiam, Łukasz
uki761

Postprzez rollingstones » piątek, 14 stycznia 2011, 19:54

ewpiga napisał(a):W takim sposobie malowania mocno kopiuje się rzeczywistość i pozostawia jako niezmienioną - to jedna z gałęzi malarstwa naturalistycznego

O właśnie - - malowanie - to jest klucz do porażki tego projektu - ta ulica ze zdjęć nie jest namalowana ona żyje bo jest prawdziwa - to co namalowałeś bo namalowałes - jest płaskie i bez wyrazu. Ale łatwo zamienić to w największy sukces.
Ja bym zrobił tak - jasny gruz , kawałki prawdziwej cegły, kawałki szarego prawdziwego betonu - porozbijałbym na malutkie kawałeczki - powybierał pudełko tych najbardziej doskonałych a pył zebrał do osobnego pojemniczka a nawet dwóch trzech i wymieszał bym go z rożnymi kolorami pigmentów Dorobiłbym cegieł - pomalował je przed przyklejeniem - dobra metoda to włożyć je do zamkniętego pojemnika - pełnego małych dziurek i zrobił bym jeden otwór największy na aerograf - dmuchające powietrze i farba spowoduje że będą latały w pudełku i się świetnie pomalują z każdej strony - a potem samym powietrzem je podsuszysz. Pomalował bym trochę desek i innego żelastwa. Taką mieszankę wysypał bym na dioramę wraz z tym dużym gruzem. . Dodał bym tego pyłu i na koniec wszystko zalał ze strzykawki Uni Gruntem. Na podsychające w niektórych miejscach rzucił bym trochę pyłu -. Potem trzeba pójść spać - rano jak wyschnie to będziesz miał najlepszą dioramę jaką zrobiłeś. I nie ma bata aby było inaczej. Do bardzo realistycznego pojazdu dojdzie Ci prawdziwy obraz zniszczonej ulicy - potem domalujesz sobie te ślady spalenia koło czołgu.

pozdrówki
płotka
rollingstones

Postprzez Yantom » piątek, 14 stycznia 2011, 21:37

OK. Przerwa technologiczna na przebudowę.
Yantom

Postprzez rollingstones » sobota, 15 stycznia 2011, 10:17

Tomek - nie zdejmuj tych cżęści wraku - syp od razu na podstawkę a przed zalaniem Uni gruntem oczyść tylko te przyklejone już pozostałości. Staraj się i pilnuj aby uni grunt nie rozlewał się na balsę - najlepiej to zabezpiecz ją napierw kilkoma warstwami sidoluksu już teraz.
Powodzenia , ale zobaczysz jaki będziesz za chwilę z siebie dumny :lol:
płotka
rollingstones

Postprzez Yantom » piątek, 28 stycznia 2011, 21:53

Wreszcie dotarły nowe figurki Rosjan. Jakość zestawu nieporównywalna z poprzednią figurką Dragona. Wstępnie znalazłem im miejsce na dioramie. Jak wszystko dopasuję zaczynam ponowne "zagruzowanie" podstawki.

Obrazek

Znalazłem taką fotkę, czy kamizelki były obszywane w innym kolorze jak mundur polowy ?

Obrazek
Yantom

Postprzez mnowogro » piątek, 28 stycznia 2011, 22:16

Fajna fotka - w sam raz do dyskusji "przecież nie mógł się ubłocić tak bardzo" ;)
mnowogro

Postprzez Anioł » piątek, 28 stycznia 2011, 23:29

Yantom napisał(a):Wreszcie dotarły nowe figurki Rosjan. Jakość zestawu nieporównywalna z poprzednią figurką Dragona.

Świetny wybór.
Pozdrawiam
Tomek A.
Anioł

Postprzez ROMAN » piątek, 28 stycznia 2011, 23:29

Świetne są te figurki, piękna rzeźba. Od razu widać że są "naprani" nic dodać nic ująć. Sylwester się rozkręca :)

pozdrawiam
ROMAN

Postprzez Grzegorz H. » sobota, 29 stycznia 2011, 10:15

Yantom napisał(a):Znalazłem taką fotkę, czy kamizelki były obszywane w innym kolorze jak mundur polowy ?

Tzn.? bo ta na Twojej fotce, jednokolorowa, była chyba najczęściej spotykana,
np.
Obrazek
ale :
Obrazek
Obrazek
Źródło: internet
Najlepiej wyszukaj najbardziej podobne zdjecie do Twoich figurek i na tym się wzoruj, u nich i tak pełna dowolność panuje :)
Grzegorz H.

Postprzez Yantom » sobota, 29 stycznia 2011, 10:34

Grzegorz H. napisał(a):Najlepiej wyszukaj najbardziej podobne zdjecie do Twoich figurek i na tym się wzoruj, u nich i tak pełna dowolność panuje

Tak zrobię. Dziękuję za rozwianie wątpliwości i fotografie.
Yantom

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dioramy - warsztat