szary podkład DupliColor

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

szary podkład DupliColor

Postprzez mcrec » piątek, 14 stycznia 2011, 21:42

Czy ktoś używał /używa podkładu w sprayu Dupli Color?Przeczytałem w czasopismie 'Modelarstwo nr1-2/2010'' opis budowy Pershinga 1/35 -Pan Marcin Kordaszewski użył /i podkreślił ,że od dawna uzywa/ samochodowego podkładu szarego DupliColor.
Czy ta farba nie ma w swojej zwartości acetonu który niszczy plastik?
Używał ktos już tego lub podobnych lakierów ?
mcrec

Reklama

Re: szary podkład DupliColor

Postprzez erkamo » sobota, 15 stycznia 2011, 13:05

A ten Pershing był plastikowy czy...papierowy. Jeśli to pierwsze, to tym samym Marcin Kordaszewski odpowiedział na Twoje pytania ;o) .
Pozdrawiam

erkamo.

"...Protest Chin przyczyną rozwiązania ONZ, zadłużenie USA..., sprzedaż Alaski dla..." - Juliusz Machulski - wizjoner czy fantasta?
erkamo

Postprzez Adam Obrębski » sobota, 15 stycznia 2011, 13:20

mcrec napisał(a):Czy ktoś używał /używa podkładu w sprayu Dupli Color?Przeczytałem w czasopismie 'Modelarstwo nr1-2/2010'' opis budowy Pershinga 1/35 -Pan Marcin Kordaszewski użył /i podkreślił ,że od dawna uzywa/ samochodowego podkładu szarego DupliColor.
Czy ta farba nie ma w swojej zwartości acetonu który niszczy plastik?
Używał ktos już tego lub podobnych lakierów ?

Farba do zderzaków w sprayu - używam od jakiegoś czasu z powodzeniem. Używałem też zwykłych, które lekko nadtapiały plastik (nie wiem, czy miały aceton), w każdym razie dawałem jej dobrze wyschnąć, póki nie dotykałem paluchami mokrej farby nic się nie uszkadzało :)
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez siara1939 » sobota, 15 stycznia 2011, 14:08

Ja tez czasem uzywam podkladu samochodowego- reaguje z plastikiem, ale sztuka polega na tym, zeby malowac cienkimi warstwami. Jak sie poloze mgielke, to nic z plastikiem zlego sie nie stanie. Przyczepnosc za to bardzo dobra. Troche czasami sa tylko za bardzo ziarniste. Ja moj kupilem w Halfords i nazywa sie Plastic Primer(tak jak Adam mowi- do zderzakow jest)
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Adam Obrębski » sobota, 15 stycznia 2011, 15:04

siara1939 napisał(a): Przyczepnosc za to bardzo dobra. Troche czasami sa tylko za bardzo ziarniste. Ja moj kupilem w Halfords i nazywa sie Plastic Primer(tak jak Adam mowi- do zderzakow jest)

Te bardzo ziarniste są zwykle "niezderzakowe", z tego co ja zauważyłem. Mnie natomiast wkurza bardziej inna właściwość tego do zderzaków - mój strasznie "uwypukla"... jak by to powiedzieć... różnice w pokrywanym materiale. Np. Miejsce zaszpachlowane, klejone CA będzie miało zupełnie inna fakturę, a ponieważ lakier jest pół matowy zwykle, dla osób z nerwicą natręctw modelarskich, oznacza to szlifowanie ubytku, którego tak naprawdę nie ma :lol:
Jednym słowem - do wykrywania wszelakich baboli to one fajne nie są :/

Tak na marginesie to ja używam lakieru do zderzaków Craftspray - sklepy motipa mają to w swoich asortymentach, to tak na marginesie - łatwo dostępny towar w kondominium Rosyjskim.
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez Mikro144 » niedziela, 16 stycznia 2011, 11:02

Ja używam czasem farby dupli jako podkładu.
Tylko że mam nie tę do zderzaków a jakąś taką co się zwie anti-rust". Jest szara i po wyschnięciu daje ładną, cienką satynową powierzchnię.
Obrazek
Obrazek
Wenn ist das Nunstück git und Slotermeyer? Ja! ... Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput.
Mikro144

Postprzez Patryk » niedziela, 16 stycznia 2011, 19:35

Ja też używam podkładu samochodowego i nie reaguje z plastikiem. Mam czarny połmat i zostało troche typowego podkładu samochodowego. Jestem zadowolony z obu. Za 20 zł mamy 0,5 L :mrgreen: szary podkład jest droższy bo 35 zł.
Obrazek
KLIKNIJ
Patryk Krupiński
Patryk

Postprzez Marek Barański » niedziela, 16 stycznia 2011, 20:13

Właściwie to wszystkie szare bądź miniowe podkłady dostępne w marketach nadają sie do gruntowania modeli. Tye że jak Adam napisał wyciągaja wszystkie babole... Co do roztapiania plastiku to chyba trzebaby moczyć model w lakierze żeby coś go ruszyło, ja używałem "szprejów" wielu firm i nigdy mi się nic takiego nie zdarzyło. Osobiście najbardziej cenię sobie motip ponieważ fantastycznie odparowuje zostawiając cieniutką warstwę i bardzo szybko schnie. Mozna dosłownie zalać detale a i tak bedzie dobrze. Ma on jednak tę wadę że nie można nim malować po innych podkładach bo jest bardzo agresywny i wżera się w poprzednią warstwę powodujac spękania i inne brzydkie rzeczy. No i jest najdroższy z tych ogólnie dostępnych.
Marek Barański

Postprzez Macio4ever » niedziela, 16 stycznia 2011, 20:24

W kwestii "zero problemów" uważam, że warto stosować: Tamiya Surface Primer i Gunze Mr Surfacer. Nie ma tematu wżerania, gryzienia, odpadania etc.
To że podkład uwydatnia babole to bardzo dobrze, m.in. po to właśnie jest.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Marek Barański » niedziela, 16 stycznia 2011, 21:10

Oczywiście że warto stosować ww specyfiki tyle że sporo kosztują. 180 ml tamijowego prajmera kosztuje 37 PLN, 200 ml stosunkowo drogiego motipu 14 PLN a 400 ml popularnego podkładu z "markieta" podobnie albo i mniej. Dodatkowo jeśli mamy jakiś wyjątkowo badziewny i trudny temat to podkładu schodzi sporo. A co do jakości motipu nie mam żadnych zastrzeżeń.
Marek Barański

Postprzez wapel » sobota, 5 lutego 2011, 14:55

Hej! jestem świeżo "upieczonym" modelarzem, więc chciałbym się zapytać co sądzicie o podkładzie w sprayu Revella? kupiłem go i niestety zalałem sobie kilka detali - nie wiem czy coś źle zrobiłem czy to taka właściwość tego specyfiku? potem przesiadłem się na podkład modelarski i nie było tego typu problemów.
Gładko tak, lekko tak toczy się w dal,
Jak gdyby to była piłeczka, nie stal,
Nie ciężka maszyna zziajana, zdyszana,
Lecz fraszka, igraszka, zabawka blaszana.

pozdrawiam, Paweł
wapel

Postprzez Adam Obrębski » sobota, 5 lutego 2011, 15:25

Spray ma to do siebie, że trzeba nim umiejętnie operować. Krótkie "serie" z dość dużej odległości, takimi ruchami podłużnymi, szybkimi.
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez wapel » sobota, 5 lutego 2011, 16:15

no tak.. wiem. Robiąc tak podkładem samochodowym było ok, a revellem nie :cry: po samochodowym powierzchnia byla gladka i satynowa. Może trzeba było z jeszcze większej odległości...
Gładko tak, lekko tak toczy się w dal,
Jak gdyby to była piłeczka, nie stal,
Nie ciężka maszyna zziajana, zdyszana,
Lecz fraszka, igraszka, zabawka blaszana.

pozdrawiam, Paweł
wapel

Postprzez Adam Obrębski » sobota, 5 lutego 2011, 16:32

Nie używałem revella, ale skoro zalałeś detale to podejrzewam, że może oznaczać to Twój błąd w postaci zbyt grubej warstwy.
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez Patterson » sobota, 5 lutego 2011, 16:37

Jeśli ktoś ma nieciekawe doświadczenia z podkładami w sprayu to ja polecam nadal zainwestować w Chaos Black. Starcza na kilka dużych modeli w 35tce, ma powłokę nie do zdarcia, a zalanie detalu farbą jest trudnym zadaniem. Raz zdarzyło mi się psiknąć ze zbyt małej odległość i mimo to powłoka sama się elegancko rozprowadziła i detal nie utonął.
Patterson

rpm2

Następna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje