Subaru Impreza TypeR MY'00 [1:24] - FUJIMI - Standard

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Subaru Impreza TypeR MY'00 [1:24] - FUJIMI - Standard

Postprzez Nomad_fsoak » piątek, 7 stycznia 2011, 12:29

No niestety, często opony są inne od zamierzonych (chociaż akurat te stare P7 należały do klasy najwyższej i montowano je nawet w Lamborghini), ale z drugiej strony wiadomo że za odwzorowywanie nowych też muszą dodatkowo płacić, więc w starszych modelach często dawali jednakowe opony. Oczywiście są wyjątki, ale zwykle występują one w jakichś "specjalnych edycjach" modeli.
Problemy pojawiają się gdy tak jak u mnie w zestawie kół z serii "kei parts" różnica w szerokości felgi przód/tył jest dość znacząca a opony są 4 jednakowe.

Czekam na dalsze postępy z prac, zwłaszcza że chwilowo nie mam możliwości podłubać przy swoim modelu :/
PS. Aby kolor był ciemniejszy mogłeś położyć czarny podkład.
Pozdrawiam, Andrzej Mościński.
Nomad_fsoak

Reklama

Postprzez krzysiekk » sobota, 8 stycznia 2011, 01:48

Nomad_fsoak napisał(a):Czekam na dalsze postępy z prac, zwłaszcza że chwilowo nie mam możliwości podłubać przy swoim modelu :/
PS. Aby kolor był ciemniejszy mogłeś położyć czarny podkład.

Chodziło, mi o to że na zdjęciu które wrzuciłem kolor jest jaśniejszy niż w rzeczywistości. Dzisiaj po położeniu jeszcze dwóch cienkich warstw widzę, że może jest lekko za jasno co nie zmienia faktu, że kolor jest fajny i zdecydowanie odcina się od "popularnego" niebieskiego w subaru.

Dzisiaj takie małe postępy bo dopiero jutro coś więcej będzie widać :)

Poprawione jamki skurczowe na kanapie:

Obrazek

I po trwających tydzień walkach, prawie usunięta farba z felg. Niechciało jej ruszyć praktycznie nic. Cleanlux się poddał, Kret ledwo naruszył strukturę, i dopiero dość długa kąpiel w płynie hamulcowym dała rezultaty - chociaż jak widać nie do końca pozytywne:

Obrazek

Porobiłem dzisiaj też inne rzeczy, ale o tym w następnych odcinkach :)
krzysiekk

Postprzez Macio4ever » sobota, 8 stycznia 2011, 09:27

Ładnie idą prace do przodu, kibicuję 8-)
Co do koloru to trzeba ostrożnie kolejne warstwy, bo ja już raz z granatowego zrobiłem czarny :oops:
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez krzysiekk » niedziela, 9 stycznia 2011, 23:40

Macio4ever napisał(a):Co do koloru to trzeba ostrożnie kolejne warstwy, bo ja już raz z granatowego zrobiłem czarny :oops:

Tutaj raczej się o to nie martwię. Jak widać na zdjęciu na poprzedniej stronie kolor w rzeczywistości jest bardzo ciemny. U mnie wyjdzie chyba jaśniej chociaż jak na razie nie potrafię tego "złapać" aparatem. Najbliżej rzeczywistości jest to zdjęcie:

Obrazek

ale i tak jest za jasne. W piątek chyba załatwię lepszy aparat i postaram się bardziej oddać kolor.

Na chwilę obecną w stosunku do zdjęcia wyżej, wszystko zostało przeszlifowane i dostało kolejną warstwę koloru. Poza tym, wnętrze, felgi i hamulce dostały podkład:

Obrazek

Obrazek

Pojawiły się też pierwsze ukończone części - oświetlenie. Są jeszcze miejsca do poprawy, ale to już jak będzie gotowa reszta.

Obrazek

No koniec dzisiaj zająłem się fotelami. Według Fujimi wyglądają tak:

Obrazek

Obrazek

a w rzeczywistości tak:

Obrazek

Mam już pomysł jak zrobić fotele w miarę realnie, ale na razie zdążyłem zeszlifować tylko tonę szwów:

Obrazek

Następna aktualizacja chyba dopiero w weekend, ponieważ musiałem złożyć się na trochę z warsztatem.

Pozdrowienia
Ostatnio edytowano wtorek, 11 stycznia 2011, 23:03 przez krzysiekk, łącznie edytowano 1 raz
krzysiekk

Postprzez krzysiekk » wtorek, 11 stycznia 2011, 22:54

Jednak udało się coś podłubać przed weekendem. Ciąg dalszy walki z fotelami. Wyciąłem maski z folii. Tym razem ich zadanie jest podwójne. Teraz posłużyły do wytrasowania linii podziału materiału, a później przydadzą się do wycięcia szablonów z taśmy maskującej. Tak wygląda fotel z maskami:

Obrazek

A tak już po wstępnym trasowaniu i psiknięciu podkładem:

Obrazek

Jeszcze dużo szpachlowania, poprawiania i szlifowania, ale mam nadzieję, że okaże się, ze było warto :)
krzysiekk

Postprzez krzysiekk » poniedziałek, 17 stycznia 2011, 00:39

Prace trochę zwolniły, bo malowanie z pędzla nie jest tym co uwielbiam, więc robię sobie dłuższe przerwy pomiędzy posiedzeniami :) Ale, żeby nie było, że nic nie robię. Pomalowane felgi i tarcze. Jeszcze nie skończone, ale ważne że idzie do przodu:

Obrazek

Fujimi zadbało, o fakt, żeby modelarz się nie nudził, więc co jakiś czas znajduję nowe jamki skurczowe do naprawy:

Obrazek

Dodatkowo zająłem się szybami:

Obrazek

Niestety nie obyło się bez problemów. W momencie psikana bezbarwnym wszystko wyglądało ok - później okazało się, że w puszcze była końcówka i wyszły takie babole:

Obrazek

Myślałem, że po spolerowaniu będzie ładnie, ale nie jestem zadowolony z rezultatu:

Obrazek

Chyba spoleruję to jeszcze bardziej i wrócę do jednej, może dwóch, warstw koloru. Poza tym jutro powinienem mieć lepszy aparat więc może, jak uda mi się go ogarnąć poprawią się też fotki.

pzdr
krzysiekk

Postprzez wuen » poniedziałek, 17 stycznia 2011, 15:42

Ja bym "dopsikał" bezbarwny i dopiero polerował - teraz jest za cienka warstwa i najpewniej nadwyrężysz kolor spod spodu...
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez krzysiekk » poniedziałek, 17 stycznia 2011, 15:49

wuen napisał(a):Ja bym "dopsikał" bezbarwny i dopiero polerował - teraz jest za cienka warstwa i najpewniej nadwyrężysz kolor spod spodu...

No właśnie myślałem o takim rozwiązaniu. Myślisz że nowa warstwa przykryje te kropki powstałe przy pierwszej warstwie? Chętnie usłyszę zdanie bardziej doświadczonych modelarzy :)
krzysiekk

Postprzez powerpablo » poniedziałek, 17 stycznia 2011, 17:45

Śmiało....
Pryśnij jeszcze z jedną może ze dwie warstwy bezbarwnego i potem zobaczysz ale myślę że jest to dobry pomysł.
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez krzysiekk » wtorek, 18 stycznia 2011, 22:42

Dzisiaj aktualizacja bardzo krótka. Bardziej chciałem przetestować aparat i zobaczyć jak wychodzą zdjęcia. Widzę, że obiektyw jest wybitnie nie nastawiony na makro, ale jak dodam statyw i białe tło powinno być lepiej niż z tym którym robiłem zdjęcia do tej pory - trochę strzał w kolano, bo będzie widać wszystkie niedociągnięcia malowania pędzlem, ale co tam :)

w każdym razie pobawiłem się w nakładanie kalek:

Obrazek

Brakuje jeszcze oczywiście bezbarwnego, ale muszę się zmobilizować żeby go zamówić... Poza tym wziąłem się za malowanie zacisków i kończenie hamulców. Póki co tylko maskowanie:

Obrazek

Jest już pierwsza warstwa koloru, ale nie ma co robić zdjęć bo wygląda kiepsko. Jutro może uda mi się pokazać fotele bo zbliżam się do końca tej nierównej walki.

W kwestii bezbarwnego i lakierownia kasty, to spoleruję tyle ile się da a później psiknę już z nowej puszki...
krzysiekk

Postprzez Macio4ever » środa, 19 stycznia 2011, 11:57

krzysiekk napisał(a):
wuen napisał(a):Ja bym "dopsikał" bezbarwny i dopiero polerował - teraz jest za cienka warstwa i najpewniej nadwyrężysz kolor spod spodu...

No właśnie myślałem o takim rozwiązaniu. Myślisz że nowa warstwa przykryje te kropki powstałe przy pierwszej warstwie? Chętnie usłyszę zdanie bardziej doświadczonych modelarzy :)

Za bardzo nie masz wyjścia :P Zostawisz - słabo. Zaczniesz polerować - na bank wjedziesz w kolor bazowy. Jak powiedzieli koledzy - walnij kolejną warstwę - zobacz co się dzieje. Jak się poprawia - ze dwie bym jeszcze śmignął i dobiero zabierał się za ewentualne polerki.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez krzysiekk » sobota, 22 stycznia 2011, 22:26

Macio4ever napisał(a):Za bardzo nie masz wyjścia :P Zostawisz - słabo. Zaczniesz polerować - na bank wjedziesz w kolor bazowy. Jak powiedzieli koledzy - walnij kolejną warstwę - zobacz co się dzieje. Jak się poprawia - ze dwie bym jeszcze śmignął i dobiero zabierał się za ewentualne polerki.

Spoleruję pastą lekko ścierną do momentu aż zniknie albo jak zobaczę że rusza kolor. Potem zrobię tak jak mówisz. Nie mogę się tylko zebrać do zamówienia lakieru :)

Weekend jest więc staram się coś ruszyć. Skończone tarcze przód i tył:

Obrazek

Felgą brakuje jeszcze tylko bezbarwnego (w jednej chyba będę musiał bardziej zapuścić czarnym otwory przy śrubach ale to zrobię w między czasie):

Obrazek

Skończona szyba - nie jest idealnie, ale o niebo lepiej niż ostatnim razem. Myślę, że takie zamaskowane rzeczy zdecydowanie lepiej pryska się z aero, bo farba nie tak chętnie chyba wpływa pod maskowanie. Nie zmienia to faktu, że Fujimi kolejny raz się w tym przypadku nie popisało. Tylna szyba ma zdecydowanie za szeroką tą obwódkę - nie mogłem jej zmniejszyć bo na szybie była chropowata powierzchnia wskazująca jak maskować. A na dodatek wychodzi to chyba troszkę krzywo.

Obrazek

Na koniec chyba w końcu udało mi się uchwycić kolor karoserii. Muszę jeszcze tylko popracować nad ostrością :)

Obrazek

Chyba skończyłem w końcu nierówną walkę z fotelami, ale niestety padła bateria w aparacie, więc zdjęcia jutro...
krzysiekk

Postprzez Fred-k2 » sobota, 22 stycznia 2011, 22:43

Bardzo ładnie Ci to pędzlowanie wychodzi. Nie byłoby jednak łatwiej sikać wszystko z aero?
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez krzysiekk » sobota, 22 stycznia 2011, 23:04

Fred-k2 napisał(a):Bardzo ładnie Ci to pędzlowanie wychodzi. Nie byłoby jednak łatwiej sikać wszystko z aero?

Byłoby.

Nawet myślałem nad kupnem aero, ale niestety nie za bardzo mam miejsce na takie zabawy, więc zrezygnowałem. Pewnie jest to nieunikniona kolej rzeczy, ale stwierdziłem, że jeszcze kilka modeli skleję bez aero. Zawsze mam opcję, żeby potestować różne rozwiązania, które w przyszłości mogą się do czegoś przydać :)
krzysiekk

Postprzez krzysiekk » niedziela, 23 stycznia 2011, 22:24

Zgodnie z obietnicą dzisiaj fotele:

Obrazek

Nie wyszło za dobrze, ale chyba i tak lepiej niż seria. W każdym razie jak na naukę trasowania wybrałem sobie zbyt skomplikowane kształty na zbyt pofalowanej powierzchni... No nic - mam nadzieję, że część baboli zniknie po malowaniu i że następnym razem będzie lepiej :)

Poza tym wymyśliłem jak zmniejszyć oczka siatki. Po wycięciu kwadratu z siatki z zestawu wystarczy ją obruszać i można ją ścisnąć, robiąc romb z kwadratu. Później odciąłem zbędne części i w rogach zalałem superglue. Nie mogłem tylko dobrze wyostrzyć zdjęcia, ale chyba widać o co chodzi :)

Obrazek

Zostało tylko malowanie całości co na pewno szybko nie pójdzie. Na szczęście mam jeszcze trochę czasu :)
krzysiekk

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat