Grzesiek na pewno wyjdzie ci jeszcze lepiej
A propos Alcladów czy to czym malował Wojtek to chrom czy może polerowane aluminium?
Ja próbowałem chromem, efekt jest rzeczywiście piękny, tylko martwi mnie trwałość tej powłoki. Mianowicie delikatnie się ściera pod palcami. W założeniu model będzie jeździł to tu to tam, i nie zawsze będę miał oko na to kto będzie go dotykał więc trwałość ma znaczenie. Tu nic nie pobije naturalnego metalu. Malowałem też werniksem tego Alclada i czar połysku nieco ucieka, choć niestety nie był to oryginalny werniks Alclada, oryginalny na pewno jest lepszy. Może jednak spróbuję, to co pomalował Wojtek jest naprawdę debeściarskie.
Folia czy blaszka też mnie trochę martwi bo rozmawiałem z gościem co zbudował ten model i pokrył go folią BMF, stwierdził że jest jeden pewien problem. Mianowicie żywica rządzi się swoimi sprawami, i posiada dosyć dużą rozszerzalność liniową, w konsekwencji ładnie przyklejona folia pomarszczyła mu się delikatnie podczas transportu modelu w chłodne dni. Gdy model wrócił do temperatury pokojowej folia już się niestety nie naprężyła i powstały lekkie zmarszczki. Model widziałem na żywo w Telford i rzeczywiście coś w tej opowieści jest na rzeczy.
Ostatnio edytowano wtorek, 18 stycznia 2011, 17:06 przez
Marcin_Matejko, łącznie edytowano 1 raz