Na jesieni zauważyłem, że minął rok od momentu, gdy ukończyłem swój poprzedni model (D 520 - http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=8604). I w zasadzie od tamtej pory niewiele się działo. Ale postanowiłem to zmienić, mam nadzieję, że ramy czasowe projektu wymuszą na mnie jakąś dyscyplinę.
Zdecydowałem się na Avię B.534 - głównie ze względów sentymentalnych. Kiedyś, pacholęciem jeszcze będąc, skleiłem ten model w skali 1:72 - pamiętne Kovozavody Prostejov. Teraz dodatkowym impulsem była chęć zmierzenia się z jakimś dwupłatem. I dlatego ten model nadaje się do tego bardzo dobrze. Postanowiłem, że zrobię wersję III (kabrio) - jest wg. mnie dużo bardziej "wdzięczna" niż późniejsza IV (z zamknięta kabiną). Startuję w kategorii open,
bo to edycja Profipack - czyli z blaszkami itd.
W zasadzie to moje drugie podejście do tematu - model był już na etapie bliskim malowania, ale nastąpiło coś, co w terminologii ubezpieczeniowej nazywa się szkodą zupełną (vel całkowitą).... W zaistniałej sytuacji kupiłem drugi egzemplarz i zacząłem zabawę od początku. Na razie wykonałem jedynie wnętrze. Może nieco przesadziłem z brudzeniem, ale niech już tak zostanie.

tymczasem