Jak wyregulować presotat?

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Jak wyregulować presotat?

Postprzez dudi_virus » sobota, 22 stycznia 2011, 13:40

Witam wszsytkich.
Zbudowałem sobie kompresor lodówkowy i kupiłem do niego taki oto wyłacznik ciśnieniowy z reduktorem
Obrazek

Mam jednak z nim problem, ponieważ nie wiem jak go wyregulować tzn aby włączał się autoamtycznie przy ciśnieniu np 3 bary a wyłączał przy np 6. Czy ktoś z was ma takie cudo i wie jak je poprawnie ustawić?

Pozdrawiam
Adrian
dudi_virus

Reklama

Re: Jak wyregulować presotat?

Postprzez meser6 » sobota, 22 stycznia 2011, 14:08

Hej, nie miałem kontaktu z tego rodzaju presostatem, jak możesz to odkręć obudowę i wrzuć zdjęcie środka.
W budowie:He-219, Su-22 "3508", Fw-190A-3
meser6

Postprzez dudi_virus » sobota, 22 stycznia 2011, 14:27

Obrazek
Adrian
dudi_virus

Postprzez meser6 » sobota, 22 stycznia 2011, 15:01

Górny nastaw ciśnienia regulujesz śrubą, zobacz czy jest jakaś regulacja pod sprężyną, jeśli tak to będzie to dolny nastaw ciśnienia
W budowie:He-219, Su-22 "3508", Fw-190A-3
meser6

Postprzez Adam » sobota, 22 stycznia 2011, 15:18

Najprawdopodobniej w tym otworze gdzie po bokach są strzałki to powinna być regulacja. Moim zdaniem powinno się regulować dwa ciśnienia, max i min.
Może też być tak, że presostat ma ustawione ciśnienie max a regulujesz tylko min. Jeżeli masz producenta i nazwę presostatu to wrzuć do internetu to zapewnie znajdziesz instrukcje.
Adam
Obrazek
Adam

Postprzez dudi_virus » sobota, 22 stycznia 2011, 16:23

Tak jak napisał meser6 górną granicę reguluję śrubą. Nie mogłem jednak znaleźć dolnego nastawu, który teraz jest ~2 bary niższy niż górny, czyli w moim przypadku 6 barów i niecałe 4.
Producent to jakiś noname, więc ciężko znaleźć instrukcje :/

Dodaje jeszcze dwa zdjęcia poglądowe. Może wy znajdziecie dolny nastaw :)

Ciach! Zdjęcia wklejone niezgodnie z regulaminem.
Xenomorph

PS. Poprawione zdjęcia
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano sobota, 22 stycznia 2011, 17:24 przez dudi_virus, łącznie edytowano 1 raz
Adrian
dudi_virus

Postprzez MIRO » sobota, 22 stycznia 2011, 16:59

Zobacz tu wszystko masz opisane
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Postprzez dudi_virus » sobota, 22 stycznia 2011, 17:15

MIRO napisał(a):Każda sprężarka, jeśli sama się wyłącza, ma wmontowany presostat. Ciśnienie, przy którym spężarka się włącza i wyłącza można regulować, ale obydwie wartości jednocześnie. To znaczy, że różnica ciśnienia jest stała (w moim presostacie sa to 2 bary). Czyli możesz ustawić przykładowo 1, 2 czy 3 bar star i odpowiednio 3, 4, 5, stop

Czyli rozumiem, że mam taką samą, ponieważ mam tylko jedną sprężynę i tylko jedną wartość można regulować.
Adrian
dudi_virus

Postprzez Ajak » czwartek, 14 marca 2013, 09:37

Hej, odgrzewam bo link wyzej nie dziala a ja mam analogiczny prestostat i problem.

Wykręcając śrubkę udało mi się obniżyć ciśnienie wyłączania do 5,5 bar nizej nie schodzi choćbym ją wykręcił całą - i tu 1 pytanie bo mój lodówkowiec już z trudem pompuje ponad 5 bar - czy wstawienie zaworu zwrotnego tuż za agregatem ułatwi mu trochę życie?

I najistotniejsza sprawa - włączanie jest na 3,5 bar a ja wolałbym trochę niżej - czy komuś kto ma taki wyłącznik udało się to obniżyć?
Ajak

Postprzez tomek_chacewicz » środa, 20 marca 2013, 19:32

Ajak napisał(a):mój lodówkowiec już z trudem pompuje ponad 5 bar - czy wstawienie zaworu zwrotnego tuż za agregatem ułatwi mu trochę życie?

Bardzo prawdopodobne, że właśnie brak zaworu zwrotnego zmniejszył osiągi agragatu...
Co do ciśnień wł i wył, z tego co pamiętam, tak jak napisano 2 posty wyżej, różnica zawsze będzie wynosić 2 bary no i prawdopodobnie nie da się zejść poniżej 3,5-5,5 bar. Zamontuj zawór zwrotny między agregatem a zbiornikiem, powinno być lepiej, ja mam ustawione na 6-8 bar.
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje