P-47N Academy 1/48 Standard

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: P-47N Academy 1/48 Standard

Postprzez K.Y.Czart » niedziela, 9 stycznia 2011, 12:02

Fajny pokrowiec na kabinę. I tyle. Reszta mi się nie podoba. Piszę "nie podoba", a nie na przykład "słaba", bo nie aspiruję do oceniania, tylko do "oglądania". Nie podoba się przede wszystkim to, że blachy wyglądają jak po "śrutowaniu". W Super Modelu 5(9)/2006 jest relacja z budowy Dzbanka w 1/72 (!) w wykonaniu Luciano Rodrigueza. Dzbanka mocno złachanego, a mimo to raczej nie budzącego wątpliwości co do zasadności użytych efektów. W relacji opisane i obfotografowane są kolejne etapy dochodzenia do końcowego efektu. Ciekawe.
Ponieważ to jeszcze nie galeria, tylko warsztat (więc nie zaśmiecę) - to dla kontrastu wkleję zdjęcie modelu, o którym wspominam wyżej - i który mi się podoba na tyle, że mogę powiedzieć - "rewelacja" :)

Obrazek
K.Y.Czart

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Marek Naja » niedziela, 9 stycznia 2011, 12:19

Maciej Gruca napisał(a):Fantastyczna robota! Podziwiam dzieła wychodzące z Twego "kącika modelarskiego" (jak żeś go nazwał). Aż boję się pomyśleć co byś stworzył, gdybyś miał (również rzeczony) kąt? :)

Ot kawałek stołu kuchennego, który na dodatek muszę współdzielić z małym artystą plastykiem czy to jak tworzy czy jak spożywa :)
Obrazek
Maciej Gruca napisał(a):Ze szczegółów urzekła mnie plandeka na kabinie - świetny pomysł i oczywiście wykonanie! Zdradziłbyś jakiego materiału użyłeś by ja zrobić? Gratuluję!

A to tajny materiał pancerny :mrgreen: - cienka reklamówka ze Stokrotki. Nie ma jednak czym się chwalić, jak się s...ło owiewkę, to trzeba było się jakoś ratować...
Model Rodriqueza bardzo fajny, aczkolwiek ja co innego chciałem zrobić, a co sam oceniam na 90%, tzn. na tyle udało mi się zbliżyć do tego co zamierzałem, a nie do rzeczywistości (jakiej). Nauczyłem się też nowych rzeczy, na przykład kiedy nie używać white spiritu :twisted:
vel Baldigozz
Marek Naja

rpm3

Postprzez siara1939 » niedziela, 9 stycznia 2011, 13:28

Marek, plandeka na szklarni piekna. Nie tylko pozbyles sie baboli, ale moim zdaniem model przez to zrobil sie o wiele ciekawszy.
Bardzo fajnie.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Ostach » niedziela, 9 stycznia 2011, 15:25

Szkoda, że plandeka >musiała< się pojawić. Czy obie antenki bliżej ogona nie powinny być pionowo? No i na zdjęciach kolorowych widać ewidentnie (tyle o ile), że wnęki podwozia były żółte.
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez Jaho63 » niedziela, 9 stycznia 2011, 15:33

Jak dla mnie, niejednorodność alu wyszła bardzo ładnie, gdyby jeszcze w ramach tego efektu, zróżnicować jego intensywność między panelami byłoby ideal! ;o)
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez spiton » niedziela, 9 stycznia 2011, 16:24

Plandeka na kabinie to przełamanie pewnego tabu. Nie mówiąc już o tym, że wyszło pięknie.
Gratulacje.
Można będzie śmiało kupować przecenione modele z zepsutym oszkleniem(sam mam takie ,-)).
Reszta całkiem niezła, ale to jeszcze nie to. Nie "czuć" w tym blachy.
Przeciwodblaskowy pas przed kabina jest mało matowy.
spiton

Postprzez crustian » niedziela, 9 stycznia 2011, 21:58

Świetnie Ci wyszedł dzbanuszek. Z innej beczki pytanie: Czy ja widzę Yarps Dritt' Adr Atta ? 8-)
Nigdy nie kłóć się z głupim, bo postronni nie zauważą różnicy.
Obrazek Inowrocławskie Stowarzyszenie Modelarzy Redukcyjnych
crustian

Postprzez Marek Naja » niedziela, 9 stycznia 2011, 23:04

Pozwoliłem sobie przed pójściem spać na szybki fotomontaż
Obrazek

A na obrazku chyba on ci ale ja nigdy nie mogłem się rozeznać, który droll jest który... ;o) Ważne, że z najlepszego komiksu na świecie :mrgreen:
vel Baldigozz
Marek Naja

rpm3

Postprzez crustian » poniedziałek, 10 stycznia 2011, 09:53

Fotomontaż klasa!!! W pierwszym momencie pomyliłem z oryginalnymi fotami.A jużci, że najlepszy komiks s.f., czekam na ten film co go mają amerykańcy zrobić, szkoda, że scenariusz mało trzymać się będzie wersji komiksu.
Ostatnio edytowano środa, 12 stycznia 2011, 09:17 przez crustian, łącznie edytowano 2 razy
crustian

Postprzez dewertus » poniedziałek, 10 stycznia 2011, 12:19

Bardzo podoba mi się "wyeksploatowanie" pokazane na modelu - chętnie popróbuję podobnie zmęczyć kilka srebnych latadeł z mojej koreańskiej serii. Model bardzo inspirujący :)
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez el Rozito » wtorek, 11 stycznia 2011, 23:21

Model się podoba, ekstraklasa modelarskiej ligi. Szkoda, że nie zróżnicowałeś odcieni poszczególnych paneli, no i ta kalkomania z napisem kiepsko wygląda :-/ .
Pozdrawiam, Michał.
el Rozito

Postprzez Marek Naja » wtorek, 25 stycznia 2011, 00:06

Taka mała próbka zdjęć przed galerią. Nie wiem, ciągle mam kłopoty ze zdjęciami na białym tle. Mogą być takie czy coś byście poprawili?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
vel Baldigozz
Marek Naja

rpm3

Postprzez RAV » wtorek, 25 stycznia 2011, 00:18

Marek Naja napisał(a):Nie wiem, ciągle mam kłopoty ze zdjęciami na białym tle. Mogą być takie czy coś byście poprawili?

Model bardzo fajnie wyeksponowany. Warto przysłonić lampki czymś białym i półprzezroczystym, żeby zmiękczyć cienie. Ja używam ręcznika papierowego, trzymanego ok. 20 cm od lampy. Ponadto radziłbym poobcinać górne i dolne części zdjęć, gdzie jest sama biel.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez crustian » wtorek, 25 stycznia 2011, 09:50

Próbka? Powiada pan? 8-) To ja poczekam na galerię z komentem 8-)
crustian

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat