P-47D Razorback, Francis S. Gabreski, Tamiya 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: P-47D Razorback, Francis S. Gabreski, Tamiya 1:48

Postprzez K.Y.Czart » środa, 26 stycznia 2011, 19:58

SokoleOkoPierce napisał(a):Z pasami to różnie bywa, widziałem zdjęcia z "brązową skórą", takimi jak u mnie, i nawet czarnymi.

Serio? Ale mówisz o skórzanych pasach w dzbankach z okresu wojny, czy pasach parcianych w "nieokreślonym" kolorze taśmy?

Poza tym napisałem "jeśli wierzyć ACE". A w rubryce pasy nie ma "parciane" czy "czarne". Jest tylko "brązowa skóra". U ciebie skopane. ;o)
K.Y.Czart

Reklama

Postprzez SokoleOkoPierce » środa, 26 stycznia 2011, 20:06

Wszystkie te zdjęcia były w "Walk around". Nie wiem czy te pasy były oryginalne, ale na wszystkich kolorowych zdjęciach jakie widziałem były parciane, w różnych kolorach.
Obrazek
SokoleOkoPierce

Postprzez K.Y.Czart » środa, 26 stycznia 2011, 20:25

SokoleOkoPierce napisał(a):Wszystkie te zdjęcia były w "Walk around". Nie wiem czy te pasy były oryginalne, ale na wszystkich kolorowych zdjęciach jakie widziałem były parciane, w różnych kolorach.

Sokole luzik, z mojej strony to trochę żarcik. Bo wiesz, jeśli podajesz jako dowód na kolor za fotelem tabelkę ACE pod tytułem "we wszystkich Razorbackach malowano jednakowo", to konsekwentnie pasy też musiałyby być jednakowo we wszystkich "brązowe". Nie? Stąd wniosek, że skoro pasy widziałeś różne, to za fotelem też niekoniecznie IG. Czyli, że ACE niekoniecznie można zaufać. Mylę się?
A co mówią fotki orginału?
K.Y.Czart

Postprzez SokoleOkoPierce » środa, 26 stycznia 2011, 20:38

Tabelke z ACE podałem, bo akurat miałem pod ręką. Co do pasów, to w takim kolorze jak moje są w "Walk around" i w "Detail & Scale 054 - P-47 Thunderbolt" wyd. Squadron/Signal. Co do tego za kabiną to widać dobrze na sylwetkach w monografii Kagero cz.1 i na jednym z rysunków w "Walk around".
Obrazek
SokoleOkoPierce

Postprzez greatgonzo » czwartek, 27 stycznia 2011, 01:39

Najprawdopodobniej żaden P-47 nie otrzymał koloru IG podawanego przez ACE. Ja lubię te wydawnictwa, bo można tam znaleźć zaskakująco dużo informacji, często trudnych gdzie indziej do odnalezienia. Ale obciążone są błędami jak każde i w tym przypadku, moim zdaniem zupełnie zrozumiałymi.
Moje uwagi o tym co pod kabiną oparłem na ogólnym zwyczaju i fotografiach (głównie kolorowych) wyłącznie z okresu, bądź współczesnych, ale pokazujących nieremontowane wraki z oryginalną farbą.
Mogły być Dzbanki z tym elementem w kolorze wnętrza? A czort je wie! Znane są różne dziwadła, choć ja wolę mieć dowód wyjątku, niż polegać na niemożliwości udowodnienia, że nie było czerwone.
Sokole Oko, powiesz gdzie widziałeś te skórzane i czarne pasy? Ja nie widziałem, a chciałbym. Serio.
greatgonzo

Postprzez SokoleOkoPierce » czwartek, 27 stycznia 2011, 09:49

Skórzane były w "Walk around" strona chyba 70. Z tym, że nie jestem do końca pewien czy one były skórzane, czy parciane w kolorze skóry. Czarne na stronie 73, ale w bubble topie.
Obrazek
SokoleOkoPierce

Postprzez K.Y.Czart » czwartek, 27 stycznia 2011, 10:44

O tych mówisz?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Skóra to tam jest tylko w podkładkach pod "zapinkę", a kolor taśm też jest daleki od czarnego. W dużej mierze ich kolor jest wypadkową jakości zdjęcia (w tym oświetlenia i jakości druku reprodukcji w książce lub jej skanu w pdf ;o) ) oraz "oryginalności" taśm i ich stopnia "zużycia" w momencie robienia zdjęcia. Gonzo na pewno coś podpowie na temat standardowych pasów używanych w dzbankach. :)
K.Y.Czart

Postprzez SokoleOkoPierce » czwartek, 27 stycznia 2011, 11:00

Tak, o te zdjęcia chodzi, tylko ja mam je w lepszej jakości, i taśmy wyglądają na czarne.
Obrazek
SokoleOkoPierce

Postprzez K.Y.Czart » czwartek, 27 stycznia 2011, 11:15

SokoleOkoPierce napisał(a):Tak, o te zdjęcia chodzi, tylko ja mam je w lepszej jakości, i taśmy wyglądają na czarne.

Dobra może być "czarne". Pamiętaj, że kolor pasów był i jest przykładem tego, że nie można traktować tabelki ACE, jako dowodu na kolor powierzchni za fotelem, który był istotą niejasności. Pasy w Twoim modelu są parciane, bo takie być powinny. ACE napisało zaś, że "brązowa skóra" powinna być każdym "Razorze" - co jest nieprawdą, bo skóry nie było w żadnym. Więc nie traktuję ich tabeli jako wiarygodnej również w kwestii koloru tego "kawałka" kadłuba. Zostawmy te "pasy" w spokoju (chyba, że Gonzo coś dorzuci w ich sprawie).
K.Y.Czart

Postprzez greatgonzo » czwartek, 27 stycznia 2011, 12:38

Te czarne pasy z Walkarounda to współczesne fotki. Pasy są w doskonałym stanie i stąd śmiem sugerować, że to równie współczesny wyrób.
Liczyłem na te skórzane, bo skojarzyło mi się ze słynnymi 'skórzanymi' pasami Sutton Harness z ujęć z filmu Battle of Britain. Dotarłem kiedyś do luźnej informacji, że samoloty z filmu mogły mieć jakąś powojenną, amerykańską uprząż i stąd pytanie.
greatgonzo

Postprzez SokoleOkoPierce » piątek, 8 lipca 2011, 14:29

Po bardzo długiej przerwie, wróciłem z powrotem do mojego dzbanka. Silnik już prawie gotowy, zostało tylko zmontować ze sobą poszczególne elementy:
Obrazek
Popychacze zrobiłem z drutu, a przewody zapłonowe pochodzą z blaszki Eduarda.

W ostatnim numerze "Supermodelu" pojawił się również Thunderbolt z Tamiyi i mam przez niego wątpliwości co do malowania niektórych elementów. Autor "Miss Behave" pomalował te części klap i skrzydeł, które po zamknięciu pozostają niewidoczne, tym samym kolorem co wnęki podwozia. W "Walk around" są z kolei zdjęcia, które jednoznacznie pokazują, że części te były malowane tak jak reszta płatowca. Tyle, że są to współczesne zdjęcia. Tamiya z kolei, nie podaje żadnych informacji jak to malować.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 11 lipca 2011, 11:03 przez SokoleOkoPierce, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
SokoleOkoPierce

Postprzez greatgonzo » sobota, 9 lipca 2011, 15:54

Zakładam, że miało być wnęki podwozia, a nie wręgi?
"Gniazda" lotek i klap w kolorze spodu. Klapy i lotki jak skrzydła.

Co to są rury z blaszek?
greatgonzo

Postprzez SokoleOkoPierce » sobota, 9 lipca 2011, 23:31

greatgonzo napisał(a):Zakładam, że miało być wnęki podwozia, a nie wręgi?

Pomyliłem się dwukrotnie w nazewnictwie. Miały być wnęki podwozia, i nie rury, a przewody zapłonowe.
Obrazek
SokoleOkoPierce

Postprzez SokoleOkoPierce » piątek, 15 lipca 2011, 12:05

Silnik już całkowicie skończony:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
SokoleOkoPierce

Postprzez Jaho63 » piątek, 15 lipca 2011, 12:33

Muszę przyznać, że prezentuje się nieźle.,
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat