Kolor pojazdów z Land Lease

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

Kolor pojazdów z Land Lease

Postprzez Panzer » piątek, 28 stycznia 2011, 13:19

Nie wiem czy temat był już wałkowany, ale mam takie pytanie: czy pojazdy amerykańskie na froncie wschodnim były przemalowywane przez sowietów na zielony "ogólnowojskowy", czy można zastosować amerykański olive drab?
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Kolor pojazdów z Land Lease

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » piątek, 28 stycznia 2011, 15:23

nie ma reguły. jedne pojazdy potrafili pomalować po swojemu, w innych zamalowywali jedynie oryginalne oznaczenia, a potrafili tez zostawiać bez żadnych ingerencji lakierniczych.
nie wiem jaka była teoria, ale powyższe uwagi można wysnuć na podstawie lustracji fotgramów.

co więcej, identyczne podejście było w przypadku nie tylko pojazdów, ale i samolotów
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Panzer » piątek, 28 stycznia 2011, 15:51

Aha. No to mnie satysfakcjonuje. Na zdjęciach czarno-białych rozróżnienie oryginalnego OD i ichniejszego zielonego jest chyba niemożliwe. Czyli idąc tym tropem to oryginalne napisy i numery seryjne mogą oznaczać, że całość pojazdu nie była przemalowywana.

No to mnie cieszy :)
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » piątek, 28 stycznia 2011, 16:02

Panzer napisał(a):Czyli idąc tym tropem to oryginalne napisy i numery seryjne mogą oznaczać, że całość pojazdu nie była przemalowywana.

z grubsza tym tropem podążałem wertując lendlisowe fotogramy.
Kamil Feliks Sztarbała

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste