IPMS Polska/Poland

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Re: IPMS Polska/Poland

Postprzez ROMAN » niedziela, 30 stycznia 2011, 16:48

No dobrze mówicie że bijemy pianę, no to proszę kilka konkretów do statutu:

1. Przyczynienie się do rozwoju współpracy i budowy idei modelarstwa, bliskich relacji pomiędzy społeczeństwem a IPMS Poloska. Przybliżenie i przypomnienie społeczeństwu przeszłości, historii oraz kształtowanie idei modelarstwa oraz postaw patriotycznych.
2. Przywrócenie pamięci i upamiętnienie osób, wydarzeń mających miejsce w przeszłości na terenie Ziemi polskiej i walk żołnierza polskiego oraz związanych z historią kraju i Jednostek Wojskowych w okresie międzywojennym, czasach wojennych i powojennych.
3. Kształtowanie myśli modelarskiej w zakresie opracowań historycznych wraz z przywróceniem rangi hobby modelarskiego w społeczeństwie z zakresu historii i podstaw manualnych modelarzy.
4. Współdziałanie z jednostkami terytorialnymi IPMS oraz regionalnymi klubami w przygotowaniu i prowadzeniu spraw związanych z obchodami rocznic historycznych oraz imprez tematycznych oraz współpraca z regionalnymi grupami rekonstrukcyjnymi odtwarzającymi historię walk żołnierza polskiego i walk obalających struktury nazizmu i nacjonalizmu.
Prowadzone działania:
1. Współpraca z regionalnymi klubami i stowarzyszeniami modelarskimi, hostorycznymi, oraz jednostkami wojskowymi oraz z instytucjami państwowymi jak i społecznymi, historycznomartylogicznymi oraz lobbing w środkach masowego przekazu dla podniesienia wymowy działalności modelarskiej w kontekście krzewienia kultury i światopoglądu społecznego o modelarstwie jako kierunku upamiętniającego znaczenie polskiego żołnierza w historii kraju.
Rewitalizacja znaczenia hobby modelarskiego wraz z przywróceniem jego znaczenia w społeczństwie jako znaczenia kultywowania hostorii narodu i jego walk o niepodległść z uwzględnieniem elementów pamięci późniejszego okresu.
2. Współdziałanie z regionalnymi klubami oraz stowarzyszeniami jak i instytucjami naukowo/historyczno/wojskowymi w przygotowaniu i prowadzeniu spraw związanych z organizacją imprez modelarskich jak i rekonstrukcyjnych upamiętniającymi wydarzenia z historii narodu.

Oczywiście to propozycje, ale czy ktoś po waszej stronie wie jak zbudować statut dla przedsięwzięcia jako w swym znaczniku ma PL by reprezentować zgodę ogólu modelarzy. Czy ktoś po Waszej stronie chcę stworzyć instytucję PL czy tylko chce przypodobać się podniesieniu rangi sędziego w wymiarzy międzynarodowym. Dalej mam przekonanie że się powtarzam z początku tego wątku bo w trzech zdaniach zasugerowałem na co nikt nie zwrócił uwagi.
ROMAN

Reklama

Postprzez tankmania » niedziela, 30 stycznia 2011, 17:05

ROMAN napisał(a):No dobrze mówicie że bijemy pianę, no to proszę kilka konkretów do statutu:
...

Od razu widać rękę byłego żołnierza, ale modelarstwo to nie tylko wojsko. Są samochodziki, kolejki...
Raczej w statusie widzialbym zasady na jakich mają współdziałać modelarze i kluby między sobą. Jakieś obowiązki, przywileje itp.
Oczywiście nie biorę pod uwagę rzeczy oczywistych jak zasady wyboru zarządu, czasu kadencji, sposobu dania votum nieufności itd.
tankmania

Postprzez SKYRAIDER » niedziela, 30 stycznia 2011, 17:16

SKYRAIDER

Postprzez ROMAN » niedziela, 30 stycznia 2011, 17:17

tankmania napisał(a):
ROMAN napisał(a):No dobrze mówicie że bijemy pianę, no to proszę kilka konkretów do statutu:
...

Od razu widać rękę byłego żołnierza, ale modelarstwo to nie tylko wojsko. Są samochodziki, kolejki...
Raczej w statusie widzialbym zasady na jakich mają współdziałać modelarze i kluby między sobą. Jakieś obowiązki, przywileje

Oczywiście też to mam w uzasadnieniu mojej propozycji, ale później, przedstawiłem rys pomysłu i ogólne założenia, "Oni" nawet tego nie przedstawili. Jak pocztacie te założenia główne dalej mogę dopisać pomniejsze szczegóły. Ułożyłem czytając cały ten wątek w statusie bo krew mnie zalewa na PL gdy ktoś uzurpuje sobie prawo do mania racji jedynej. Napisałem pełen status takiej instytucji i mogę w trwania tej dywagacji go przedstawić i za djabła nie rozumiem, albo i rozumiem ;o) podejście pana Kędzierskiego.
Ostatnio edytowano niedziela, 30 stycznia 2011, 17:26 przez ROMAN, łącznie edytowano 1 raz
ROMAN

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » niedziela, 30 stycznia 2011, 17:21

SKYRAIDER napisał(a):Może, jak by zaczęli od tego tematu poszło by lepiej.

marek, ale to znowuż wchodzenie w kwestie formalne. tymi faktycznie zając się powinni zdeklarowai członkowie IPMS jak już sprawa 'okrzepnie'
to naprawdę sprawa wtórna.
zresztą.. ipms świdnica ma swój statut. było by więc nawet na czym sie oprzeć. w kwestiach technicznych rzecz jasna, bo jeżeli chodzi o zadania, to te w nim wyliczone mają w zdecydowanej czesci charakter ściśle lokalny.
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Jaho63 » niedziela, 30 stycznia 2011, 17:44

Hajnel napisał(a):Jaho63 napisał(a):
"naszym" (PWM-owskim) zdaniem.
a tego to nie rozumiem Janusz,bo nawet jako humorystycznie to nie na miejscu i nie za wszystkich stwierdzenie

Dlatego, że zdania są różne słowo "naszym" było w cudzysłowiu.
ROMAN napisał(a):Jaho63 napisał(a):
Panowie ale TERAZ to już jest bicie piany.
Nie sądze by Twoja inteligencja nie zrozumiała mojego przekazu. Sądzę, że to Twoja osobista wycieczka. Nie lubisz mnie.

ROMUŚ moja inteligencja to zrozumiała ;o), mało tego nasze inteligencje myślą to samo. :roll: Jeśli w jakimkolwiek innym miejscu odniosłeś wrażenie, że Cię nie lubię, to błąd, ja w ogóle mało ludzi nie lubię. Tak w ogóle to chyba odebrałeś odwrotnie znaczenie mojego wpisu. Napisałem, że bijemy pianę bo skoro ktoś pisze:
Chcę coś zrobić, zapraszam was, ale nie mam zamiaru z wami dyskutować.
Oczywiście próbowaliśmy odpowiedzieć:
No, ale nas to interesuje, pogadajmy o tym, powiedzcie coś więcej.
Odpowiedź:
Albo idziecie do nas, albo spadajcie na drzewo (przesadzam, ale chodzi mi o kierunek).
To PO TAKIM oświadczeniu, dalsza dyskusja jest biciem piany.
Ogólnie ROMECZKU mam skonkretyzowanie zdanie na temat otwartości i poszanowania każdego, potencjalnego, modelarskiego "robaczka".
Ostatnio edytowano niedziela, 30 stycznia 2011, 17:50 przez Jaho63, łącznie edytowano 3 razy
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez hadzi » niedziela, 30 stycznia 2011, 17:45

Też uważam, że statut jest sprawą wtórną.
Na IPMS forum przedstawiono dwie możliwe wersje wyjściowe satutu:
wersja rozbudowana: http://www.ipmsswidnica.pl/images/stori ... idnica.pdf
wersja light:
http://ismr.pl/ należy przejść : o nas – dokumenty – statut
Co do deklaracji czym ma być IPMS PL to macie tą autorstwa TZK z IPMS ŚWIDNICA i wersję z 2005, którą podlinkowałem.

Ale to nie moje zadanie Wam to tu przedstawiać.
Ruszcie tyłki koledzy założyciele nowego IPMS PL A.D. 2011 i przedstawcie Waszą pozycję.
pozdrawiam
Jerzy Ciupek
hadzi

Postprzez ROMAN » niedziela, 30 stycznia 2011, 18:39

Jaho63 napisał(a):Ogólnie ROMECZKU mam skonkretyzowanie zdanie na temat otwartości i poszanowania każdego, potencjalnego, modelarskiego "robaczka".

Jaho63 napisał(a): "robaczka".

brzydko niedoceniać konkurencji.

Jednak nie przesadzj z epitetami. Szanuj wroga/adwersarza jak siebie samego, bo lekcewarzenie konkurencji Cię pokona w Twoich racjach szybciej niż myślisz. Pamiętaj jednak, że jestem po Twojej stronie zdania.

a do wątku dorzucę:

Żadna inicjatywa o znaczeniu skupiającym dane środowisko nie utrzyma się bez środków finansowania. Ponieważ twórcą marzy się PL więc podstawową rzeczą jest jednak statut i rejestracja. Nie można wydawać czyjejś kasy na "gębę" a bez finansowania i rejestracji to klocek na glinianych nogach, bo musi być odpowiedzialność prawna wobec sponsorów i członków płacących składki. Gdy to jest mała organizacja typu LD, WB, GD (to oznaczniki miast) skupiająca kilka osób to nie miało by to znaczenia. Ale w sytuacji PL to już nie są koleżeńskie zależności, to finansowanie z całego kraju. Dlatego czytając wątek mam wrażenie że ktoś chciałby reszte zrobić w konia dla osiągnięcia własnych celów.
Jestem pełen uznania dla regionalnych inicjatyw bo to jest potrzebne w danym regionie ale zorganizowanie PL to nie jest prowadzenie samachodu to lot 727 i powinni zabrać się do tego odpowiedni i odpowiedzialni ludzie mający na uwadze dobro ogółu a nie reprezuntujący inicjatywy typu podniesienia międzynarodowego statusu sędziowskiego danej osoby.
ROMAN

Postprzez Jaho63 » niedziela, 30 stycznia 2011, 18:48

Bo Cię będę nazywał Roman manipulant!
Przecież moje "robaczka" znaczy, że w tym MNIE! ;o)
Nie, no, oskarżaj mnie o co chcesz, ale nie, że jestem zarozumiały!
Jaho63

Postprzez Hajnel » niedziela, 30 stycznia 2011, 19:54

hadzi napisał(a):Też uważam, że statut jest sprawą wtórną.
Na IPMS forum przedstawiono dwie możliwe wersje wyjściowe satutu:
wersja rozbudowana: http://www.ipmsswidnica.pl/images/stori ... idnica.pdf
wersja light:
http://ismr.pl/ należy przejść : o nas – dokumenty – statut
Co do deklaracji czym ma być IPMS PL to macie tą autorstwa TZK z IPMS ŚWIDNICA i wersję z 2005, którą podlinkowałem.

Ale to nie moje zadanie Wam to tu przedstawiać.
Ruszcie tyłki koledzy założyciele nowego IPMS PL A.D. 2011 i przedstawcie Waszą pozycję.

to po co to robisz ? sikasz pod wiatr i dziwisz się że masz buty mokre,przemawia przez ciebie gorycz,tak jak u niesławnego bohatera C.K.Dezerterzy oberleutnanta von Nogaya.Dowalałeś na forum każdemu co miał inne zdanie aniżeli twoja wizja,namieszałeś,obraziłeś się a teraz piszesz "Ruszcie tyłki koledzy założyciele nowego IPMS PL A.D. 2011" pytam się dlaczego podjudzasz ludzi......bawi cię to?
Pozdrawiam
Henryk"Hajnel"Głodek
Hajnel

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » niedziela, 30 stycznia 2011, 20:00

chów wsobny uprawiacie to potem tak się dzieje..
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Hajnel » niedziela, 30 stycznia 2011, 20:04

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):chów wsobny uprawiacie to potem tak się dzieje..

to te nieszczepione....na coś tam z pianą związane
Pozdrawiam
Henryk"Hajnel"Głodek
Hajnel

Postprzez hadzi » niedziela, 30 stycznia 2011, 20:11

Henio, gdy by mnie to bawiło to pisałbym w Twoim stylu. Basta, ja się wypowiedziałem.
pozdrawiam
Jerzy Ciupek
hadzi

Postprzez Jaho63 » niedziela, 30 stycznia 2011, 20:13

Henryku. Jest w ogóle ktoś kogo słowa byś przemyślał? Nie mówię o sobie. Pytam czy jest osoba, która powiedziawszy Ci, że TAKI sposób nie jest zdrowy. Że można dokładnie to samo uzyskać a jednocześnie nie napierniczać łokciami wszystkich wokoło. Ktoś kto wywołałby przynajmniej myśl " a może jednak..."???
Czy już jest tak, że nawet Einstein byłby oszołomem i twórcą piany, gdyby tylko zaczął zdanie od "Heniu, a może by tak..."?
Nie piszę tego bo nie chcę żebyście rozkręcili IPMS, ale naprawdę nie traktujcie każdego kto poza słuchaniem, potrafi też pytać, jako wroga tej inicjatywy.
Jaho63

Postprzez SKYRAIDER » niedziela, 30 stycznia 2011, 20:43

Tak, moje.
Marek
SKYRAIDER

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea