Honda CRX Si - Fujimi 1:24

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Honda CRX Si - Fujimi 1:24

Postprzez TomekWnęk » wtorek, 1 lutego 2011, 13:47

darkies napisał(a):Kasta oszlifowana, pomalowana Mr. Base White oraz pozbawiona pominiętych "dodatków" i ponownie pomalowana podkładem pod malowanie czarnym.
Skoro ma być czarna to po co ją na biało malowałeś?
'Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy.'
TomekWnęk

Reklama

Postprzez darkies » wtorek, 1 lutego 2011, 17:22

TomekWnęk napisał(a):Skoro ma być czarna to po co ją na biało malowałeś?
darkies napisał(a):Kasta oszlifowana, pomalowana Mr. Base White oraz pozbawiona pominiętych "dodatków" i ponownie pomalowana podkładem pod malowanie czarnym.
Skoro ma być czarna to po co ją na biało malowałeś?

Nie mam innego podkładu, ot co. Mam już niemiłe wspomnienia z tego właśnie modelu, że farba położona na goły plastik Fujimi po prostu ma tendencje do odpadania przy dotknięciu np. pęsetą. Zresztą wypraski w modelu są białe (oprócz oszklenia), więc wiele to nie zmienia, zejdzie tylko nieco więcej farby na budę.
Powiedzieli mi żebym się tutaj zarejestrował i powiedział conieco o światłach...
Pozdrawiam wszystkich modelarzy klejących cywilkę - Maciej Rembisz.
darkies

Postprzez jakub476 » wtorek, 1 lutego 2011, 17:57

Mr Base White to nie podkład, tylko jak nazwa wskazuje baza. Podkład to surfacer.
jakub476

Postprzez darkies » wtorek, 1 lutego 2011, 18:07

Aczkolwiek Pan Baza dobrze robi także za podkład, szczególnie przydatny pod jasne kolory :).
Powiedzieli mi żebym się tutaj zarejestrował i powiedział conieco o światłach...
darkies

Postprzez jakub476 » wtorek, 1 lutego 2011, 20:01

Kładłeś na sam plastik i dobrze się trzyma?
jakub476

Postprzez darkies » wtorek, 1 lutego 2011, 21:14

No pewnie, kupiłem go kiedyś do pomalowania karoserii pod X-15 (Light Green) Tamiyi, bo polecił mi go sprzedawca, pan Grzegorz, w WW w Rzeszowie. Tak jakoś wyszło, że potem zacząłem eksperymentować z nim jako podkładem i dawał dobre wyniki, więc został. Trzymać plastiku się trzyma dobrze, można go polerować, szlifować, ścierać - zachowuje się jak surfacer.
darkies

Postprzez TomekWnęk » środa, 2 lutego 2011, 08:44

darkies napisał(a):kupiłem go kiedyś (...)bo polecił mi go sprzedawca, pan Grzegorz, w WW w Rzeszowie. Tak jakoś wyszło, że potem zacząłem eksperymentować z nim jako podkładem i dawał dobre wyniki, więc został. Trzymać plastiku się trzyma dobrze, można go polerować, szlifować, ścierać
Trzymać się będzie, sama farba też się będzie trzymać. Jeśli odłaziła przy złapaniu za element to znaczy że ten przed malowaniem był brudny.
darkies napisał(a):zachowuje się jak surfacer.
A tu się nie zgodzę. Surfacer się tak specyficznie "naciąga" przy wysychaniu. Basewhite to taka biała farba.
'Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy.'
TomekWnęk

Postprzez Macio4ever » środa, 2 lutego 2011, 08:49

Ej tam Panowie. BW jest bardziej agresywny niż zwykły akryl i się ładnie wgryzie i działa zarówno jako podkład (prosze zauważyć, że podają gradację) + niby lepiej kryjący biały. Ja robiłem bezpośrednie porównanie biała Gunze vs Base White i nie ma szału :) chociaż lepiej kryje niż Tamiya White Primer

Opis po polsku:
http://www.gunze.pl/go/_info/?user_id=SF-283&lang=pl

po angielsku
http://www.dhgate.com/mr-hobby-gunze-sa ... 01b56.html

Jakub - to nie jest "baza" w rozumieniu lakiernictwa samochodowego.

Zgodzę się natomiast z Tomkiem, że produkt z "primer/surfacer" w nazwie zachowuje się ciut inaczej niż zwykła farba i sam bym obleciał szarym pod czarną.
First Man Than Machine
Macio4ever

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat