Biedronka

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Biedronka

Postprzez TomSven » środa, 2 lutego 2011, 18:25

Witam,

Potrzebuję pomocy na temat biedronki.Od razu mówię że szukałem na forum ale niestety nic nie znalazłem.Doszło do mnie w końcu farby olejne i chcę zabrać się za pierwszą biedronkę,może jakieś filtry.Chciałem się zapytać czy "kropki" biedronki trzeba rozcieńczać czy wystarczy je rozetrzeć ? Jeśli trzeba to czym ?

Takie drugie krótkie pytanie,żeby nie zakładać nowego tematu.Czy w pojazdach nowoczesnych(Konkretnie LAV AD)można robić jakieś obicia,tak jak się to robi w modelach starszych pojazdów?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Obrazek
TomSven

Reklama

Re: Biedronka

Postprzez siara1939 » środa, 2 lutego 2011, 18:43

Do rozprowadzania olejnych mozesz uzyc albo White Spirit, albo benzyny do zapalniczek, albo terpentyny, albo Thinnera for washes.
Benzyna sprawdza sie znakomicie.
Biedronke nakladaj tak, ze ciemniejsze po brzegach, a jasniejsze po srodku- jezeli chodzi np. o panele. Pomysl jak na model pada swiatlo i tak poloz olejne kropki. Pamietaj, ze horyzontalne powierzchnie rozcieramy ruchem okreznym, a boki pojazdu ruchem pionowym- przyjzyj sie jak wyglada np. koparka w okolicy- to dobry material referencyjny.
Tyle podstaw- reszta to praktyka.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez TomSven » środa, 2 lutego 2011, 19:41

Ok wielkie dzięki.Rozcieńczalnika używam aby rozcieńczyć farbę przed nałożeniem na model czy na pędzel aby rozcieńczyć farbę która już jest na modelu?
Obrazek
TomSven

Postprzez siara1939 » środa, 2 lutego 2011, 19:45

Do filtrow uzywaj bardzo transparentnego roztworu- filtrami nie malujesz modelu, tylko zmieniasz odcien koloru- bazy.
A biedronke nakladasz w ten sposob, ze kladziesz male kropeczki z roznych kolorow farby olejnej ( stad nazwa biedronka), a pozniej wilgotnym- nie mokrym pedzlem rozprowadzasz powoli farbe. Nie musisz sie spieszyc- te farby schna bardzo powoli.
Jak bedziesz mial za mokry pedzel, to zetrzesz cala farbe olejna za szybko.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez TomSven » środa, 2 lutego 2011, 22:00

Czyli to biedronki nie potrzebuję rozcieńczalnika tylko trochę wody na pędzlu ? Właśnie oto mi chodziło ;)
Obrazek
TomSven

Postprzez rollingstones » środa, 2 lutego 2011, 22:08

stary - co ty piszesz, jakiej wody, czy pędzle po farbach olejnych myjesz wodą - tłucze ci Siara o white spirycie benzynie albo thinerze a ty piszesz o wodzie :-/
płotka
rollingstones

Postprzez Dumo » środa, 2 lutego 2011, 23:04

tak sie wtracajac do rozmowy white spiryt jednak nie jest zbyt dobrym rozwiazaniem, stara dobra terpentyna nie jest zla ;o)

white spiryt najlepiej nadaje sie do wyciekow oleju itp.
Dumo

Postprzez siara1939 » środa, 2 lutego 2011, 23:10

Dumo napisał(a):tak sie wtracajac do rozmowy white spiryt jednak nie jest zbyt dobrym rozwiazaniem, stara dobra terpentyna nie jest zla ;o)

white spiryt najlepiej nadaje sie do wyciekow oleju itp.

Dlaczego nie?
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez rollingstones » czwartek, 3 lutego 2011, 00:04

Dumo napisał(a):tak sie wtracajac do rozmowy white spiryt jednak nie jest zbyt dobrym rozwiazaniem, stara dobra terpentyna nie jest zla

kolejna złota myśl
płotka
rollingstones

Postprzez Dumo » czwartek, 3 lutego 2011, 00:57

rollingstones napisał(a):
Dumo napisał(a):tak sie wtracajac do rozmowy white spiryt jednak nie jest zbyt dobrym rozwiazaniem, stara dobra terpentyna nie jest zla

kolejna złota myśl

Zadne zlote mysli tylko sprawdzone sposoby.

white spirit szybko zasycha i zostawia plamy w odroznieniu od terpentyny.

Oprucz malowania bazowego modele maluje olejami i terpentyna balsamiczna, i nie narzekam.
Dumo

Postprzez siara1939 » czwartek, 3 lutego 2011, 01:12

Myslalem, ze piszesz, ze white spirit nie nadaje sie do farb olejnych.
Tak jak napisalem w moim pierwszym poscie- mozna uzywac wszystkich mediow. Mi szczerze najlepiej sie pracuje z benzyna do zapalniczek.
Swoja droga uzywam white spirit z Halfords i nie zostawia plam.
Moze miales jakas przemyslowa wersje, bo sa 3 rodzaje tego produktu rozniace sie agresywnoscia.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Ostach » czwartek, 3 lutego 2011, 01:39

Zrobiłem biedronkę raptem tylko kilka razy w życiu ale wypracowałem jakiś swój sposób. Stawiam kropki wykałaczką, farba jest bezpośrednio z tubki. Następnie suchymi wacikami do uszu ścieram ją pionowo (lub zgodnie z ruchem powietrza jeśli robię to na samolocie).

Kropki:
Obrazek

Kropki przejechane pierwszy raz.
Obrazek

Kropki przejechane drugi raz nowymi wacikami.
Obrazek

Efekt prawie gotowy, wymaga drobnych poprawek.
Obrazek

Nie chcę tu pozować na wielkiego guru biedronki. Tak jak pisze Siara, trzeba te kropki stawiać z głową. Ja w tym przykładzie zrobiłem to na przysłowiową pałę i mnie efekt zadowolił. Poza tym fotki ilustrują też to, ze można to zrobić na sucho. Jeśli szukasz takiego lub podobnego efektu to może z tego skorzystasz a i mam nadzieję, że to udoskonalisz.
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez TomSven » czwartek, 3 lutego 2011, 07:57

rollingstones napisał(a):stary - co ty piszesz, jakiej wody, czy pędzle po farbach olejnych myjesz wodą - tłucze ci Siara o white spirycie benzynie albo thinerze a ty piszesz o wodzie :-/

Przepraszam nie wiem dlaczego przyszło mi to do głowy.

Ostach napisał(a):Zrobiłem biedronkę raptem tylko kilka razy w życiu ale wypracowałem jakiś swój sposób. Stawiam kropki wykałaczką, farba jest bezpośrednio z tubki. Następnie suchymi wacikami do uszu ścieram ją pionowo (lub zgodnie z ruchem powietrza jeśli robię to na samolocie).

Nie chcę tu pozować na wielkiego guru biedronki. Tak jak pisze Siara, trzeba te kropki stawiać z głową. Ja w tym przykładzie zrobiłem to na przysłowiową pałę i mnie efekt zadowolił. Poza tym fotki ilustrują też to, ze można to zrobić na sucho. Jeśli szukasz takiego lub podobnego efektu to może z tego skorzystasz a i mam nadzieję, że to udoskonalisz.

Jak że będę robił to pierwszy raz,a moje modele nie są jeszcze na wysokim poziomie,to taki efekty spokojnie mi wystarczy.Wielkie dzięki.

Możecie mi jeszcze poradzić jakie kolory użyć do kamuflażu nato(?) : Czerń,zieleń oraz brąz?
Obrazek
TomSven

Postprzez karambolis8 » czwartek, 3 lutego 2011, 08:43

Tamiya NATO Green, NATO Brown i NATO Black :)
karambolis8

Postprzez TomSven » czwartek, 3 lutego 2011, 09:54

Przepraszam źle mnie zrozumiałeś,a ja się źle wyraziłem.Chodzi mi o kolory do biedronki ;)
Obrazek
TomSven

Następna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje