Tiger F13 Gruppe Fehrmann

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

Tiger F13 Gruppe Fehrmann

Postprzez Rayl » czwartek, 3 lutego 2011, 20:26

Witam serdecznie.
Niebawem przystąpię do budowy powyższego czołgu. Jako zestaw wyjściowy posłuży mi model Dragona 6335.
Chciałbym rozpocząć dyskusję na temat tego czołgu oraz jego repliki.
Temat był już wielokrotnie wałkowany, ale cóż mam w zamiarze usystematyzować wiedzę o tym pojeździe.
Na pierwszy rzut oka już samo pudełko przeraża. Czołg jest jednolicie zielony i nie posiada zimmeritu. W/g stanu wiedzy na dzień dzisiejszy o tym pojeździe prezentował się on tak:
Obrazek
Obrazek
Dość ciekawie prezentuje się interpretacja echelon models:
Obrazek
Analizując dość dokładnie schemat mogę stwierdzić, że wiernie oddaje ona stan zimmeritu oraz kamuflaż. Dziwny jest natomiast fakt, że nie jest on pokryty zielono-szarą farbą. Czołg posiada szary, bazowy kolor w miejscach odpadnięcia zimmeritu co świadczy, że zarówno wieża jak i kadłub pochodzą z najwcześniejszych serii produkcyjnych(wyprodukowane do lutego/marca 1943 roku). W związku z tym płyta nad silnikowa powinna wyglądać tak:Obrazek
Natomiast dragon oferuje w zestawie coś takiego:
Obrazek
Nie bardzo wiem z jakie wersji jest ta płyta? Wygląda mi na późną średnią, ale te mocowania na lampy po bokach nie pasują. Najważniejsze jest to, że brakuje wlewu paliwa na końcu płyty

Kolejny znak zapytania to tylna płyta kadłuba, a dokładniej mocowanie tylnych błotników:
Obrazek
Płyta nie posiada tych metalowych "zaczepów":
Obrazek
Montowano je do maja 1943. A skoro czołg wyprodukowano do lutego/marca to powinien je posiadać.
Wydaje mi się, że Dragon/Cyber Hobby popełniło sporo błędów robiąc ten model.
Kolejny wątek to koła trafiłem na dyskusję, że czołg posiadał koła z bandażem:
http://www.network54.com/Forum/47207/thread/1233238674/Ferhmann+TIger+F13+wheel
i do końca nie jestem przekonany czy posiadał on stalowe koła.
F02 posiadał "bandażowane" :Obrazek.

Jeśli ktoś może mi pomóc to będę bardzo wdzięczny. Proszę o wszelkie pomocne linki, materiały i rzecz jasna opinię :mrgreen: .
Z góry serdecznie dziękuje za pomoc.
Rayl

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Tiger F13 Gruppe Fehrmann

Postprzez marder4 » czwartek, 3 lutego 2011, 22:27

Dziwny jest natomiast fakt, że nie jest on pokryty zielono-szarą farbą.

A powinien ?
marder4

Postprzez Rayl » czwartek, 3 lutego 2011, 23:06

Dziwny jest natomiast fakt, że nie jest on pokryty zielono-szarą farbą.

A powinien ?

Według większości jak nie wszystkich publikacji czołgi tej jednostki miały być właśnie tak pomalowane. Z pod tej warstwy miał prześwitywać kamuflaż. Służyć to miało ujednoliceniu kolorystycznemu w jednostce. Dla mnie jest tobezsęsowne rozwiązanie. Dlaczego właśnie "jasno szaro zielony"? Niemcy w celu ujednolicenia powinni by pokryć czołg standardowymi kolorami np Gunkelgelb, czy Olivegrun. Zdjęcia czołgów tzn. F01, F02, F13 nie wykazują by je pomalowano na jeden kolor.
Rayl

Postprzez marder4 » piątek, 4 lutego 2011, 00:08

Może to trochę pomoże
There was a letter to the editor was in the April 1986 issue of Military
Modelling from David E. Brown (now of Experten Decal fame), re two shots from
his collection that were taken of "F13" (and Panther G "8"/"8R" now known to be
"S"), by a RAF veteran Mr.Fred Hawkins in July 1946. In it, Fred's clear
recollection is that the vehicle's most striking feature was its colour -
"overall dark panzer grey" with a handpainted red and white outline callisgn
marder4

Postprzez Rayl » piątek, 4 lutego 2011, 00:43

Wielkie dzięki. Skąd to wziąłeś? Faktycznie mowa o panzergrau, ale ewidentnie widać, że zimmerit nosi wyraźnie jaśniejsze barwy. Kopułka dowódcy jest też w innych barwach.
Najbardziej zaciekawiła mnie kwestia numeru. Czerwono biały. Jak dotychczas czołg funkcjonuje w literaturze z numerem w kolorze żółtym bądź jasnozielonym. F01 przedstawiany jest z numerem czerwono białym.
Obrazek
Obrazek
Porównując oba numery mają one podobny odcień, choć to nie jest dowód. Stare zdjęcia balans itd.
Jakbyś miał jeszcze jakieś info o tym czołgu to bardzo proszę.
Rayl

Postprzez marder4 » piątek, 4 lutego 2011, 00:52

Fred Hawkins to ten gość z psem na czołgu a więc informacje są raczej prawdziwe,chyba że po 40 latach coś mu się poknociło. :mrgreen:

Co do F 13 to wiem, że został zniszczony 11.04.45 wraz z całą załogą (dow.feldfebel Bellow) w okolicach Buckeburg.
Ostatnio edytowano piątek, 4 lutego 2011, 01:09 przez marder4, łącznie edytowano 1 raz
marder4

Postprzez Rayl » piątek, 4 lutego 2011, 00:57

Hmmm. Możliwe. Szkoda, że nie ma zeznań psa :mrgreen: . Ciekawi mnie czy ten facet nie widział czasem F01. To by tłumaczyło kolor numeru.
Ciekawi mnie gdzie znalazłeś jego wypowiedź.
Rayl

Postprzez marder4 » piątek, 4 lutego 2011, 01:26

Ostatni czołg z grupy Fehrmanna 12.04.45 uwolnił 200 niemieckich jeńców,a 13 .04 został wysadzony z powodu braku paliwa kończąc działalność Kampfgruppe Fehrmann.
marder4

Postprzez Rayl » piątek, 4 lutego 2011, 03:32

Z tego co pamiętam F13 został wysadzony przez załogę 11 kwietnia koło Achum. Zniszczony został F01. Na focie widać ślad po pocisku. To chyba sprawka Cometa.
Nie wiesz który z czołgów został wysadzony 13 kwietnia?
Rayl

Postprzez marder4 » piątek, 4 lutego 2011, 17:04

F13 został wysadzony przez załogę

Wg moich żródeł został zniszczony wraz z całą załogą 11.04.45
F 01 został trafiony 13.04.45 nad rzeczką Drebber niedaleko lasu Essel,przez Cometa sierżanta Hardinga.Należy dodać że w tym czasie ta ostatnia hybryda była już w naprędce sformowanej Kampfgruppe Grossan,a nie w K.Fehrmann.
Ostatnio edytowano piątek, 4 lutego 2011, 21:30 przez marder4, łącznie edytowano 1 raz
marder4

Postprzez marder4 » piątek, 4 lutego 2011, 21:29

Rayl napisał(a): który z czołgów został wysadzony 13 kwietnia?

To był tzw."Schulze's Tiger",najprawdopodobniej F05
marder4

Postprzez Rayl » niedziela, 6 lutego 2011, 15:13

Co do F13 pozostanę przy swoim. Czołg nie nosi ewentualnych śladów trafienia. Mam tu na myśli brak okopcenia spodniej części włazu dowódcy. Aby zabić załogę pocisk musiałby spowodować wewnętrzną eksplozję np. trafiając w zbiornik paliwa lub amunicję. Tego ewidentnie nie widać. W drugim przypadku jeśli spenetrowałby pancerz i wybuchł wewnątrz czołgu szansa na śmierć całej załogi byłaby niewielka. Najprawdopodobniej zginęliby członkowie załogi siedzący najbliżej miejsca przebicia. Jak twierdzisz czołg został trafiony pociskiem z 17 pdr., a siła wewnętrznej eksplozji tego pocisku nie była duża. Owszem prędkość początkowa była duża, a za tym przebijalność, ale siła rażenia niezbyt. Tłumaczy to dość szybkim zastąpieniem działa przez 105mm w centurionach. Dziwi mnie to podniecenie na temat najczęściej Firefly'a jak to one niby cudownie niszczyły tygrysy i panthery. Nie wspomni jednak nikt, że te dwie niemieckie konstrukcje były w stanie wysłać do aniołków załogi firefly'ów ze znacznie większego dystansu. To taka moja refleksja :mrgreen: .
Co do gruppe Fehrmann i późniejszej grupy Grossan to jak wyglądała kwestia pokrywania czołgów zielono-szarą farbą? Jak wiemy F01 i F13 nie były nią pokryte. Jak wyglądała kwestia pozostałych maszyn?
Czy masz może informacje o jakichś innych czołgach z KG Fehrmann? Najbardziej interesowałby mnie F05 i F02.
Pozdrawiam i serdecznie dziękuję za ciekawą dyskusję. Sam nie wiem który czołg z KG Fehrmann.zrobić. Miał być F13 ale korci mnie na F01 i F05. Co proponujesz?
Rayl

Postprzez Panzer » niedziela, 6 lutego 2011, 16:33

Rayl napisał(a): Dziwi mnie to podniecenie na temat najczęściej Firefly'a jak to one niby cudownie niszczyły tygrysy i panthery. Nie wspomni jednak nikt, że te dwie niemieckie konstrukcje były w stanie wysłać do aniołków załogi firefly'ów ze znacznie większego dystansu. To taka moja refleksja

Trochę z bańki refleksja. Porównujesz de facto czołgi ciężkie z czołgiem średnim produkowanym masowo. Jak chcesz porównywać z czymś Firefly'a to raczej z Panzer IV Ausf H/J jak już coś. To jest ta klasa czołgu. I teraz sobie odpowiedz na pytanie, czy pocisk wystrzelony z działa Panzer IV zniszczyłby Panterę lub Tygrysa z takiej samej odległości co 17pdr.
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez Piotr Koperski » niedziela, 6 lutego 2011, 16:37

Nie wiem czy moje zdanie coś pomoże ale.. widziałeś może książkę osprey modelling the Tiger I ? Tam z tego co pamiętam była pokazana budowa czołgu F05 - czy sam czołg tzn. jego kamuflaż ma coś wspólnego z prawdą historyczną - nie mam pojęcia. Ale myślę, że zawsze może Ci to chociaż trochę pomóc ;o)
Piotr Koperski

Postprzez Rayl » niedziela, 6 lutego 2011, 17:18

Porównujesz de facto czołgi ciężkie z czołgiem średnim produkowanym masowo. Jak chcesz porównywać z czymś Firefly'a to raczej z Panzer IV Ausf H/J jak już coś. To jest ta klasa czołgu. I teraz sobie odpowiedz na pytanie, czy pocisk wystrzelony z działa Panzer IV zniszczyłby Panterę lub Tygrysa z takiej samej odległości co 17pdr.

Po pierwsze panthera to czołg średni. Po drugie Firefly to rozwiązanie doraźne. Z braku innych środków walki pancernej zamontowano za duże działo w za małej wieżyczce. Po trzecie to Firefly porównywany jest do panther i tigerów jako ich godny przeciwnik. Firefly jak już wspomniałem to rozwiązanie doraźne. Można go porównać do niemieckich Marderów jeśli chodzi o samą koncepcje. Na stare podwozie załadowano silne działo nie dbając o opancerzenie. Chodziło o doraźny środek który mógłby niszczyć tygrysy i pancie na dużych dystansach. Jednak załogi tych czołgów były szczególnie narażone(stary typ kadłuba i charakterystyczne długie lufy często zamalowywane do połowy). Mam wiadomości z pierwszej ręki od osoby która musiała dwa razy uciekać z trafionego Firefly. Odziwo trafionego przez Pz.Kpfw IV.

czy pocisk wystrzelony z działa Panzer IV zniszczyłby Panterę lub Tygrysa

Pz.kpfw. IV nie musiał niszczyć tygrysów i panther :mrgreen:
Rayl

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste