Yamaha YZF-R1 - Tamiya 1/12

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Yamaha YZF-R1 - Tamiya 1/12

Postprzez zmorka » piątek, 4 lutego 2011, 19:13

Witam
Wątek warsztatowy zakładam tutaj po raz pierwszy, podbudowany pozytywnymi komentarzami mojej ukonczonej hondy 1100xx , mam nadzieje , że pomożecie . POMOŻECIE :?: :mrgreen: .
Jak Kazik napisał powinienem popracować nad metalizerami, no i zaczęło się , pracuję nad tym na ramie mojego modelu, musiałem juz go trochę spolerować i jak będę mogł sie ruszyć to położę kolejną wartstwe, może będzie lepiej.
Kolejna sprawa to owiewki, po raz pierwszy będą u mnie wielokolorowe, dokładnie trzy, zbieram wszystkie informacje dot. tego zabiegu, jak to zrobic aby nie było schodów, aby farbka nie wlazła pod taśme, aby tasma nie odeszła z lakierem itp itd, oczywiście sporo juz wiem, bo męczę w dalszym ciągu wuen-a (jeszcze mnie znosi). :)
Kolory to : dół biały do linii podziału, zaraz za nią czarny na wys. ok. 2 cm, wyżej czerwony. Jakieś propozycje ?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
zmorka

Reklama

Re: Yamaha YZF-R1 Tamiya

Postprzez warjat » piątek, 4 lutego 2011, 19:55

Oj Będzie ciekawie :) Oglądam i kibicuję.
Pozdrawiam, Mateusz
warjat

Postprzez Fred-k2 » piątek, 4 lutego 2011, 20:17

Bardzo fajnie, że będziesz prowadził warsztat. Będę obserwował ;o)
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez Kazik » piątek, 4 lutego 2011, 23:14

Napisz co to za metalizer i jak go kładłeś.

Jak Wam napiszę, co zacząłem robić z jedną R1 (1:12) to mnie pogonicie :lol:
Ostatnio edytowano piątek, 4 lutego 2011, 23:18 przez Kazik, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Mr. Headshok » piątek, 4 lutego 2011, 23:15

Cieszę się, że założyłeś ten wątek :)
Cieszę się z dwóch powodów: po pierwsze: mam również tak model w ''magazynie'', po drugie: był to kiedyś (jak jeździłem ''sprzętem'') motocykl moich marzeń - wtedy, o ile pamiętam w 1999 r., jeden z najlepszych w swojej klasie.
Dlatego kibicuję z całej epy!!!

zmorka napisał(a):...Jak Kazik napisał powinienem popracować nad metalizerami, no i zaczęło się , pracuję nad tym na ramie mojego modelu...

Jakich metalizerów używasz lub masz zamiar użyć? Na ramę ''er-jedynki'' polecałbym Ci Alclada Polished Aluminium. Położony na czarny, błyszczący podkład daje super efekt!

Planujesz jakieś upgrade'y/dodatki? Ja dziś właśnie otrzymałem taki zestaw :arrow: klik

Kazik napisał(a):Jak Wam napiszę, co zacząłem robić z jedną R1 (1:12) to mnie pogonicie :lol:

Zgaduję: stelaż, kufry i wysoka szyba :)
Pozdrawiam,
Tomasz Koebsch
Mr. Headshok

Postprzez greatgonzo » sobota, 5 lutego 2011, 02:51

jeden z najlepszych w swojej klasie.

Przy czterech motocyklach w klasie to wynik!
Motocykla nie lubię, ale wiadomo, że dobry, a teraz jak jeździ na Big Bangu to słuchanie go też jest niezłym przeżyciem.
Wciąż jednak wolę screamery :). Całe szczęście, że jest ta Honda Sheena, bo wybieracie te motocykle, ech... !

No nic, niech wyjdzie fajny model. ;o)
greatgonzo

Postprzez wuen » sobota, 5 lutego 2011, 07:17

greatgonzo napisał(a):Całe szczęście, że jest ta Honda Sheena, bo wybieracie te motocykle, ech... !

W takim razie zaproponuj jakiś model typu "nareszcie" - oczywiście z aktualnie dostępnych w ofertach firm modelarskich...
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez zmorka » sobota, 5 lutego 2011, 09:42

Kazik napisał(a):Napisz co to za metalizer i jak go kładłeś.

Jak Wam napiszę, co zacząłem robić z jedną R1 (1:12) to mnie pogonicie :lol:

To jest super metalizer Gunze super fine silver sm01, podkład alclad, metalizera położyłem dwie cienkie warstwy przy niskim cisnieniu tj. 1,5 bezpośrednio na dobrze wyschniety podkład, chciałbym położyć jeszcze jedną cienką warstwe i zobacze co to da.
Mr. Headshok napisał(a):Planujesz jakieś upgrade'y/dodatki? Ja dziś właśnie otrzymałem taki zestaw :arrow: klik

Polowałem na ten zestaw, ale jak już znalazłem na hiroboy-u to był już wyprzedany, zostałem zmuszony zamówić w niejakim Kallan z HK, zobaczymy co i kiedy mi przyślą , może już ktoś od nich zamawiał ?
Poza tymi tarczami no i śrubeczkami nie ma nic do tego modelu (to i tak wiecej niz w blackbirdzie), ale che miec taki motorek w swojej kolekcji, dla mnie to taki juz klasyk, bo jak widze, że zaczynaja robic motocykle z silnikiami elektrycznymi to mnie mierzi :evil:
zmorka

Postprzez Kazik » sobota, 5 lutego 2011, 10:05

Mr. Headshok napisał(a):Zgaduję: stelaż, kufry i wysoka szyba :)

Nic z tych rzeczy. Połączyłem ją z jeszcze inną Yamahą ;o) Ale budowa jeszcze nie została skończona.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez zmorka » sobota, 5 lutego 2011, 10:06

Kazik to wrzucaj fotki :) , czekamy :!:
zmorka

Postprzez Kazik » sobota, 5 lutego 2011, 10:10

Nie robiłem za dużo fotek podczas budowy. Raczej nie będzie relacji a niechę zaśmiecać Ci za bardzo wątku.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez zmorka » sobota, 5 lutego 2011, 10:18

Kazik napisał(a):Nie robiłem za dużo fotek podczas budowy. Raczej nie będzie relacji a niechę zaśmiecać Ci za bardzo wątku.

Ale ja bardzo proszę :) , wszyscy chętnie popatrzymy i nie będzie to zaśmiecanie wątku :)
zmorka

Postprzez Kazik » sobota, 5 lutego 2011, 10:46

Sam tego chciałeś!

Naoglądałem się w wakacje na Discovery powtórek programu "Biker Build-Off" w naszym tłumaczeniu "Producenci motocykli".
Goście z różnych stron (głównie z USA) budują customowe motorki. Duża część z nich to typowo amerykańskie toczydła z ogromnym silnikiem wysuniętym z pół metra do przodu kołem i niewygodną kierownicą. Tak bardzo nie przepadam za tego typu bikami, ale niektóre miały swój charakter i ciekawe rozwiązania.
Efekt był taki, że zapałałem chęcią zbudowania czegoś podobnego.
Żeby nie budować wszystkiego od podstaw potrzebny był do tego jakiś dawca albo dwóch. Koniec końców padło właśnie na Yamahę YZF-R1 oraz XV1600.
Na nielicznych fotkach z przymiarek wygląda to tak

Obrazek

Obrazek

Obrazek

plan jest taki, że z XV biorę ramę, (która też ulega modyfikacjom) silnik i przeniesienie napędu z R1 jest przedni widelec wraz z błotnikiem, kierownica, hamulce i może jeszcze jakieś drobiazgi. Koła buduję od podstaw na bazie obręcz z gumami z R1. Zbiornik paliwa, siedzenie, tylny błotnik i wydech również własnej produkcji.

Gonzo mnie pewnie przeklnie za takiego pokraka ;o) :)
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez greatgonzo » sobota, 5 lutego 2011, 12:22

Wuen, ale ja piszę o swoich tylko marzeniach i miłościach. I jeszcze nie mam właściwie pojęcia o rynku modelarskim.

Kazik, a tego customa to robisz do jeżdżenia, czy do oglądania?.
greatgonzo

Postprzez zmorka » sobota, 5 lutego 2011, 12:51

No Kazik jest świetnie, cholernie mi się podoba :) , pomysł nietuzinkowy, trudny do zrobienia, ale potrzebujesz jeszcze jednego dawce, tylne koło musi mieć odpowiednią szerokość :mrgreen: no i jakieś customowe, krótkie wydechy, będzie fajnie.
zmorka

Następna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat