T-34/85 D5T (Hobby Boss 1:48)

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

T-34/85 D5T (Hobby Boss 1:48)

Postprzez Modelarz » poniedziałek, 7 lutego 2011, 12:01

Czołgiem !

Wracam po długiej nieobecności i rozpoczynam relacje w budowy mojego ulubionego T-34/85 czyli bardzo wczesnej wersji (model 1943) z fabryki nr 112.
Planuję dodatkowo uzbroić czołg w miotacz ognia - oczywiście o ile takie uzbrojenie jest choć trochę prawdopodobne (szukam fotek).

Przerabiając wieżę wspomagałem się głównie zdjęciami i rysunkami z „Mitycznej Broni”

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Brakuje tu jeszcze jednego peryskopu (bez daszka, a jakże), włazu ładowniczego oraz jarzma armaty.
Peryskopy pochodzą z konwersji CMK: T-34/76 model 1943 UZTM – nie znasz dnia ani godziny kiedy resztki z innych modeli nabiorą strategicznego znaczenia :D

Kadłub wstępnie ogołociłem z błotników, przednią płytę zrobiłem od nowa bo przy szlifowaniu boczne krawędzie straciły na ostrości

Obrazek
Obrazek

Odpowiednie koła jezdne i gąsienice będą z T-34/76 Tamki (Hobby Boss odwalił niebagatelną chałę zaopatrując zewnętrzną stronę swoich ogniw w trudne do usunięcia ślady po wypychaczach).

Ma ktoś może na zbyciu jedno koło w całości stalowe ?
"Przeklęte części, czyż nigdy nie wyzwolę się z was, o, co za bogactwo części i co za bogactwo mąk!" W.Gombrowicz, "Ferdydurke"
Modelarz

Reklama

Re: T-34/85 D5T (Hobby Boss 1:48)

Postprzez Modelarz » wtorek, 8 lutego 2011, 13:47

Jadę dalej. Przyspawałem uszy do podnoszenia wieży i trochę przy kadłubie pogmerałem:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wieżyczkę dowódcy odkleiłem - jeszcze nad nią popracuję.
"Przeklęte części, czyż nigdy nie wyzwolę się z was, o, co za bogactwo części i co za bogactwo mąk!" W.Gombrowicz, "Ferdydurke"
Modelarz

Postprzez Modelarz » czwartek, 10 lutego 2011, 14:01

Poręcze desantowe przesunąłem o jakieś 1,5 mm do tyłu, na większości zdjęć sięgają do początku tylnych uszek. Zdecydowałem się też przenieść szczeliny obserwacyjne i pistol-porty – tym sposobem ich konfiguracja zbliżyła się do oryginału.

Obrazek
Obrazek

Chwila prawdy... nie jest źle.

Obrazek
Modelarz

Postprzez bigtank » czwartek, 10 lutego 2011, 17:12

Trochę za gruba zdaje się ta faktura, ja bym z ją lekka przygładził papierem zero nic, ogólnie fajnie zaczyna wyglądać , a sposób tych nadlewek zrobionych z druta i zaciapanych fakturą jest nader ciekawy. Trza będzie kiedyś na swoich bysiach spróbować :mrgreen:
Powodzenia z maluchem - Andrzej
Sie wydłubał TKS 1:15
http://bigtank120.blogspot.com
bigtank

Postprzez Modelarz » piątek, 11 lutego 2011, 12:49

Bigtanku, z fakturą już nic nie zrobię. Ona w rzeczywistości nie jest aż tak wypukła – na zdjęciach światło złapała i ją wyostrzyło. Przyjdzie jeszcze kilka warstw farby i będzie w sam raz.
A nadlewka to nie tyle drut, co 3 druty splecione razem (z jakiejś linki holowniczej wzięte). Normalny drucik mógłby się aż tak bezproblemowo wokół wieży nie ułożyć.

Zacząłem pracować nad jarzmem:

Obrazek
Obrazek

Pozostał już tylko jeden peryskop do sklonowania i będę mógł się brać za kosmetyczne szlifowanie.
Modelarz

Postprzez donalyah00 » wtorek, 15 lutego 2011, 09:30

Specjalnym fanem pancerki nie jestem, ale podoba mi się bardzo sposób prowadzenia budowy i relacji. Czysto, dokładnie i niezłe fotografie. Trzymam kciuki za ciąg dalszy.
Pozdrawiam, Marek
--
La tête américaine.
donalyah00

Postprzez Modelarz » wtorek, 15 lutego 2011, 10:04

A dziękuję, staram się jak mogę. Dalsze postępy z dłubania będą w marcu.

Malowanie będzie najprawdopodobniej takie:

Obrazek
(T-34/85, wydawnictwo Militaria nr 275)
Modelarz

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat