AICHI D3A1 VAL Model 11 Hasegawa 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: AICHI D3A1 VAL Model 11 Hasegawa 1/48

Postprzez Jaho63 » niedziela, 6 lutego 2011, 01:04

No patrz jaki szwagier. :twisted:
Zieleń jest trochę... armijna, ale jest też ładnie połamana. No jakby jeszcze podstawą była morska zieleń to normalnie prosto do Prezydenta z tym modelem by mógł iść (po jaki Order Orła Białego!). A tak jest zwyczajnie piękny. :mrgreen:
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Reklama

Postprzez Gienek » niedziela, 6 lutego 2011, 01:11

Hasło sezonu: "połam model, będzie piękny" Obrazek
Gienek

Postprzez Jaho63 » niedziela, 6 lutego 2011, 01:30

Gieniu kochany połamać można różne rzeczy. I jednolity kolor, i cały model. Można też połamać zęby na czymś, co trudno ugryź! :roll:
Jaho63

Postprzez Gienek » niedziela, 6 lutego 2011, 02:20

O kurde! To już milczę :mrgreen:
(super, że użyłeś też słów "na czymś..." - kontekst zdania jest dla mnie bardziej optymistyczny).
Gienek

Postprzez Jaho63 » niedziela, 6 lutego 2011, 02:31

Bo Ty też nie możesz normalnie napisać: "A mnie się nie podoba, bo kolor mało przypomina Navy Green"???
Ale tak w ogóle między nami love? :lol:
P.S. Co znaczy "na czymś" nie znaczy tego samego co "na czymś, co trudno ugryź"! Proszę mi tu nie mataczyć panie Genku!
Marek! Mimo, że w sprawach poza modelarskich mamy często odmienne zdania, to modelu będę bronić własną piersią! :lol:
Jaho63

Postprzez Gienek » poniedziałek, 7 lutego 2011, 20:31

Nie no, spoko. Love, love.
Ale kolor tutejszego D3A jest po prostu nieprawidłowy.
Gienek

Postprzez Georg01 » wtorek, 8 lutego 2011, 19:09

Gienek napisał(a):Ale kolor tutejszego D3A jest po prostu nieprawidłowy.

Niezupełnie. Nie ma ja dotąd jednoznacznych dowodów jaki był kolor zielony na samolotach marynarki do do czasu Midway. Samoloty były przemalowywane w bazie na Celebes o ile pamietam i czym pomalowano wtedy samoloty to temat z Archiwum X. Nie wiadomo nawet, czy były jakieś wytyczne co do odcienia zielonego do tego czasu. Kolor zielony marynarki oficjalnie wprowadzono dopiero w roku 1943, a i tak po tej dacie kolor Nakajimy różnił się od Mitsubishi i Aichi. Jeżeli ktoś potrafi udowodnić jaka farbę mieli w początkach 1942 roku mechanicy na Celebes to jestem pierwszy w kolejce po taką informację. Równie ciekwaie rzecz się ma z samolotami z Pearl Harbor. Samoloty trzech dywizjonów lotniskowców stacjonowały w trzech róznych bazach w Japonii i na krótko przed zaokrętowaniem przemalowano tylko bombowce Kate na zielono od góry. Trzy oddzielne bazy, trzy oddzielne schematy malowania i pytanie - jaka farba albo jakich farb zielonych wtedy użyto ? Tych samych co na Celebes w początkach 1942 ?

Piekny model i ładnie pomalowany. Kto narzeka na kolory niech udowodni, że były inne :)
Pozdrowienia,
GC
Georg01

Postprzez Gienek » wtorek, 8 lutego 2011, 19:42

Georg01 napisał(a):Kto narzeka na kolory niech udowodni, że były inne

Nie licząc na udział w tym wątku Iana Bakera odsyłam do jego opracowań.
Chyba, że szykujesz wydanie jakiegoś równie wiekopomnego dzieła o malowaniu w lotnictwie IJN. Chętnie nabędę i zweryfikuję swoje zdanie :D
Gienek

Postprzez Georg01 » wtorek, 8 lutego 2011, 19:57

Gienek napisał(a):
Georg01 napisał(a):Kto narzeka na kolory niech udowodni, że były inne

Nie licząc na udział w tym wątku Iana Bakera odsyłam do jego opracowań.
Chyba, że szykujesz wydanie jakiegoś równie wiekopomnego dzieła o malowaniu w lotnictwie IJN. Chętnie nabędę i zweryfikuję swoje zdanie :D

Uhuhu. Ksiązki Bakera mają już ponad 20 lat na karku. Nie wiem czy jest tam akapit o odcieniu zieleni z okresu Pearl Harbor - Midway, ale jak jest to bardzo jestem ciekawy, co podaje na ten temat Baker. Na serio :).
Georg01

Postprzez Gienek » wtorek, 8 lutego 2011, 21:14

Cóż kolego, jeżeli interesuje Ciebie ten temat to pora uzupełnić biblioteczkę - to naprawdę ciekawe lektury na długie wieczory.
Podstawowej książki szukaj na Allegro, często się trafia :)
Pytasz o zielony z Pearl Harbour - nie do końca było to Archiwum X i jednak obowiązywały jakieś zasady.
W tym wypadku samoloty przemalowano z użyciem farb z tzw. schematu chińskiego (to za Bakerem skoro pytasz).
Jakby więc na to nie spojrzeć i założyć, że prezentowany tu model miałby nosić kamuflaż z okresu przedwojennego, to kolor jest zbyt jasny.
Gienek

Postprzez Jaho63 » wtorek, 8 lutego 2011, 21:27

No to prawidłowy ten kolor czy nieprawidłowy? :lol:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=VnoZHGcRydE[/youtube]
Jaho63

Postprzez Georg01 » środa, 9 lutego 2011, 12:40

Zajrzałem do Model Arta nr 406. Jest tam próbka zielonego Aichi z D3A. Zdecydowanie jasniejszy niż Mitsubishi czy Nakajima i mniej niebieskawy. W skali 1/48 przyjmuje się rozjaśnienie rzędu 10 % na tzw. efekt skali (róznie przyjmują - od 10 do nawet 25 %). Do dzisiaj nie jest udowodnione, że D3A przemalowano właśnie na Celebes, ale jest to bardzo prawdopodobne. Domalowano wtedy górne powierchnie na B5N do jednolitego zielonego. Na zdjęciach rzeczywiście kolor wygląda raczej ciemno, ale trudno ocenić janość koloru bez znajomości warunków świetlnych w jakich wykonano te mizerne jakościowo zdjęcia. Z okresu Midway nie ma żadnej zachowanej próbki koloru, chociaż trochę maszyn na Midway spadło. Jedyny bardzo mocny dowodowo wzorzec koloru zielonego z tego okresu jest na Oahu w Pearl Harbor - fragment skrzydła Kate.

Obrazek

Obrazek
Georg01

Postprzez wojtek_fajga » niedziela, 13 lutego 2011, 08:57

Georg01 napisał(a):W skali 1/48 przyjmuje się rozjaśnienie rzędu 10 % na tzw. efekt skali (róznie przyjmują - od 10 do nawet 25 %).

Czy mógłbyś nieco temat rozwinąć? Szczególnie skąd te dane i w jaki sposób zostały wyliczone/przyjęte.
wojtek_fajga

Master od Tin

Postprzez Georg01 » niedziela, 13 lutego 2011, 10:56

Pierwszy raz spotkałem się z efektem skali z 10-15 lat temu. Kto to określił nie wiem, było to w czasach przedinternetowych i tzw. efekt skali przywędrował do nas gdzieś ze świata. Nazwa efekt skali może być myląca. Pewnie nie chodziło o sam efekt przy zmnieszeniu czegoś, ale o wpływ oświetlenia na subiektywny odbiór czegoś zrobionego w skali. Obiekt oryginalny przy oświetleniu go jaśnieje, więc jeżeli chcemy zrobić model, który ma odzwierciedlać oryginał widziany na słońcu na lotnisku to nasz model powinien być jaśniejszy. Wątpię, czy dokładne wyliczenie matematyczne wielkości takiego efektu jest możliwe - moim zdaniem nie, bo to zależy w jakim świetle chcemy przedstawić nasz model w stosunku do oryginału. Jeżeli będzie to samolot na pokładzie lotniskowca w słoneczny, czerwcowy dzień Bitwy o Midway - to potrzebne do uzyskania efektu rozjaśnienie będzie większe. Jeżeli ten sam samolot pokazany będzie w hangarze pod pokładem wtedy być może nie będzie rozjaśnienia wcale. Spotkałem się z takim średnim przyjmowaniem 10 % dla skali 1/48, ale widziałem też modele w których kolory rozjaśniono bardziej - różnie to wychodzi dla różnych kolorów. Te 10 % to jest takie pi razy drzwi. Nie wiem czemu ale jak oglądam dziesiątki modeli na zawodach to zdecydowana większość wygląda mi na za ciemne. Sam pomalowałem model Zero w odcień oryginalny FS na podstawie próbek kolorów z oryginałów bez rozjaśniania. Katastrofa. 10 % wydaje mi się za mało. 20 % - już bardziej sensowne.
Ostatnio edytowano niedziela, 13 lutego 2011, 13:21 przez Georg01, łącznie edytowano 1 raz
Georg01

Postprzez erkamo » niedziela, 13 lutego 2011, 12:22

Ja spotkałem się z tym tzw. efektem skali też dosyć dawno temu, w epoce przedinternetowej. Parę lat temu natknąłem się na stronę rlm.at, na której oprócz wyśmienitych fotek z różnych imprez znalazłem dział poświęcony odcieniom farb rlm
http://www.rlm.at/cont/archiv01.htm

Opisany tam jest też efekt skali z wyraźnym podkreśleniem, że jednolitej formuły nie ma :) . Czyli coś w rodzaju "co kto lubi" i jaki jest osobisty odbiór takiego czy innego efektu.
Konieczność rozjaśniania farb autentycznych ma wynikać z faktu bardzo małej (w porównaniu do samolotu prawdziwego) powierzchni reflektującej światło w przypadku modelu. I dlatego użycie farb autentycznych sprawia, że model wydaje się być zbyt ciemny.
Przedstawione są 2 formuły amerykańska i brytyjska.
USA
Skala : 2 = % domieszki farby białej do koloru autentycznego
1:72 > 72:2 = 36% białej domieszki; 1:48 > 48:2= 24%; 1:32 > 32:2 = 16%
wg. The Official Monogram Painting Guide to German Aircraft

GB
1:32 - 7%, 1:48 - 10%, 1:72 - 15%, 1:144 - 23%
wg. Ian Huntley - Scale Aircraft modelling Vol. 5 / Nr. 10

Do tego jeszcze to co napisał Georg1 i można eksperymentować. ;o)
Pozdrawiam

erkamo.

"...Protest Chin przyczyną rozwiązania ONZ, zadłużenie USA..., sprzedaż Alaski dla..." - Juliusz Machulski - wizjoner czy fantasta?
erkamo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat