g-10 Hartmanna

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

g-10 Hartmanna

Postprzez urquart » czwartek, 10 lutego 2011, 10:30

Witam, znowu ja i znowu nie będę dawał Wam spokoju :D
Pytanie, być może frajerskie i prawdopodobnie była już o tym mowa, ale nie mogę niczego znaleźć na forum.
Znam jedno zdjęcie hartmannowej g-10- (http://www.fighteracesonline.com/erich_ ... _aces1.htm[/color]) stoi uśmiechnięty, pewnie zestrzelił kolejnego bolszewika (za co mam nadzieję czeka go nagroda w Niebie). Jedyne co widać, to to, że to maszyna Erla(gdzieś czytałem, że wchodzi w grę K-4, ale moim zdaniem na zdjęciu widać wyraźnie Erla). Drogą dedukcji można odtworzyć prawdopodobne malowanie, włączając w to czarnego tulipana. Problem pojawia się dalej i dotyczy wielkości kół, a nie mam pomysłu jak go rozwiązać.
urquart

Reklama

Re: g-10 Hartmanna

Postprzez Kuba P. » czwartek, 10 lutego 2011, 11:00

Ten?:

Obrazek

To praktycznie na pewno G-10 prod. Erla (w kabinie widać przewód paliwa dla podwieszanego zbiornika, który w K-4 byłby nieobecny. Inna sprawa, że zidentyfikowanie kolejnego K-4 prod. Erla i to jeszcze w malowaniu Hartmanna byłoby cholerną sensacją i gratką).
Ustalenie typu kół jest przynajmniej dla mnie niemożliwe. Nie widać żadnej z charakterystycznych cech pozwalających zidentyfikować konkretny blok produkcyjny, w ramach którego przedzielono W.Nr tej maszynie.
Jeśli to G-10 to sądząc po malowaniu i czasie, gdy zrobiono zdjęcie można teoretycznie zaryzykować i wskazać serie 491xxx albo 151xxx a akurat w tych seriach G-10 występowały koła obu rodzajów :D

ps - edit - po dłuższym zastanowieniu doszedłem do wniosku, że zdjęcie jest złośliwie ucięte w najciekawszym miejscu, ale...jeśli znacznik położenia klap jest namalowany tak, jak zwykle (a na to wygląda) to dłuższa owiewka wnęki podwozia dla dużych kół chyba byłaby jednak odrobinkę widoczna w kadrze. Mogę się mylić, bo nie mam pewności ale jakbym miał obstawiać to jednak postawiłbym na małe bąble i zwykłe koła 660x160.
Jeszcze zobaczę w domu, czy w książce to zdjęcie nie jest nieco szerzej wykadrowane no i jakość tam jest lepsza.
Kuba P.

Postprzez Georg01 » czwartek, 10 lutego 2011, 11:44

Tulipan wcale nie jest taki pewny na tej maszynie. Według "zestrzelić Hartmanna" na ostatnich Bf 109 Hartmann zaprzestał malowania tulipana, z czego ucieszyć sie miał jego mechanik - nie musiał dbać o ubytki farby na tulipanie. Bardzo możliwe, że ten G-10 nie miał oprócz krzyży, swastyki, werk numeru, napisów eksplatacyjnych, serca z napisem Usch i oznaczenia taktycznego << żadnych innych akcentów graficznych - żadnych żółtych pasów, oznaczeń zwycięstw - nic. Nie wiadomo nawet jak wyglądało to << - JG 52 również chętnie stosowała oznaczenie z trójkątem w środku zamiast drugiego winkla (patrz np. K-4 z III./JG 52). Wiadomo, że niewiele wiadomo :)
Georg01

Postprzez urquart » czwartek, 10 lutego 2011, 11:53

Georg01 napisał(a):Tulipan wcale nie jest taki pewny na tej maszynie. Według "zestrzelić Hartmanna" na ostatnich Bf 109 Hartmann zaprzestał malowania tulipana, z czego ucieszyć sie miał jego mechanik - nie musiał dbać o ubytki farby na tulipanie. Bardzo możliwe, że ten G-10 nie miał oprócz krzyży, swastyki, werk numeru, napisów eksplatacyjnych, serca z napisem Usch i oznaczenia taktycznego << żadnych innych akcentów graficznych - żadnych żółtych pasów, oznaczeń zwycięstw - nic. Nie wiadomo nawet jak wyglądało to << - JG 52 również chętnie stosowała oznaczenie z trójkątem w środku zamiast drugiego winkla (patrz np. K-4 z III./JG 52). Wiadomo, że niewiele wiadomo :)

pisząc o tulipanie właśnie to miałem na myśli :mrgreen:
malowanko chyba 75/82 :?:
urquart

Postprzez Kuba P. » czwartek, 10 lutego 2011, 11:58

Nie było takiego schematu wykorzystującego farby 75/82, przynajmniej nie oficjalnie i nie fabrycznie.
Wzór stosowany na samolotach myśliwskich wykorzystywał farby 75/83.
Kuba P.

Postprzez urquart » czwartek, 10 lutego 2011, 12:01

Kuba P. napisał(a):Nie było takiego schematu wykorzystującego farby 75/82, przynajmniej nie oficjalnie i nie fabrycznie.
Wzór stosowany na samolotach myśliwskich wykorzystywał farby 75/83.

też generalnie tak myślałem, ale kupiłem ostatnio Bf-109 Late versions Wołowskiego i jest 82, co wprowadziło u nie trochę zamieszania, bo książka wydaje się być na pierwszy rzut oka solidna
urquart

Postprzez urquart » czwartek, 10 lutego 2011, 12:03

... a tak przy okazji, słyszeliście o messerach z JG6 z pasem obrony Rzeszy czerwono-biało-czerwonym?
znalazłem informacje od dwóch takich maszynach:
Bf109 G-10 490719 10./JG 6
Bf109 G-14 784946 12./JG 6,
poza też nic, w literaturze też ani słowa
urquart

Postprzez Kuba P. » czwartek, 10 lutego 2011, 12:04

urquart napisał(a):też generalnie tak myślałem, ale kupiłem ostatnio Bf-109 Late versions Wołowskiego i jest 82, co wprowadziło u nie trochę zamieszania, bo książka wydaje się być na pierwszy rzut oka solidna

Nie wiem, nie widziałem tej publikacji.
Zobacz, jaki kolor odpowiada symbolowi RLM 82 w tekście, jasny zielony czy ciemny zielony?
Kuba P.

Postprzez urquart » czwartek, 10 lutego 2011, 12:09

Kuba P. napisał(a):
urquart napisał(a):też generalnie tak myślałem, ale kupiłem ostatnio Bf-109 Late versions Wołowskiego i jest 82, co wprowadziło u nie trochę zamieszania, bo książka wydaje się być na pierwszy rzut oka solidna

Nie wiem, nie widziałem tej publikacji.
Zobacz, jaki kolor odpowiada symbolowi RLM 82 w tekście, jasny zielony czy ciemny zielony?

82-Dunkelgrun, 83-Hellgrun
urquart

Postprzez Kuba P. » czwartek, 10 lutego 2011, 12:46

urquart napisał(a):82-Dunkelgrun, 83-Hellgrun

Tak czułem. Stara sprawa z zamienioną numeracją, od przynajmniej kilkunastu lat wyprostowana w literaturze przedmiotu i udowodniona. Dziś już się tak nie pisze, bo świadczy to o czerpaniu wiadomości o zagadnieniu ze starej literatury.
Kuba P.

Postprzez urquart » czwartek, 10 lutego 2011, 12:50

Kuba P. napisał(a):
urquart napisał(a):82-Dunkelgrun, 83-Hellgrun

Tak czułem. Stara sprawa z zamienioną numeracją, od przynajmniej kilkunastu lat wyprostowana w literaturze przedmiotu i udowodniona. Dziś już się tak nie pisze, bo świadczy to o czerpaniu wiadomości o zagadnieniu ze starej literatury.

Też cholera tak czułem, chociaż to była intuicja nie poparta argumentami. 83 jest jaśniejszy od 82, dlatego pojawiały się tak wielkie różnice w opisywaniu tych samych maszyn. Reasumując: 83 to ten ciemniejszy, a 82 to jaśniejszy?
urquart

Postprzez Kuba P. » czwartek, 10 lutego 2011, 12:52

Tak, RLM 83 to Dunkelgrün, kolor ciemny jak cholera. Widziałem na własne oczy element pomalowany RLM 83 i to naprawdę ciemna zieleń.

RLM 82 to Grün, Hellgrün, tak to jest opisywane i to jasna, butelkowa, nieco trawiasta zieleń. Zdecydowanie jaśniejsza od RLM 83. Taka wręcz świetlista.
Kuba P.

Postprzez urquart » czwartek, 10 lutego 2011, 13:03

Kuba P. napisał(a):Tak, RLM 83 to Dunkelgrün, kolor ciemny jak cholera. Widziałem na własne oczy element pomalowany RLM 83 i to naprawdę ciemna zieleń.

RLM 82 to Grün, Hellgrün, tak to jest opisywane i to jasna, butelkowa, nieco trawiasta zieleń. Zdecydowanie jaśniejsza od RLM 83. Taka wręcz świetlista.

Dzięki!
Wracając do Wołowskiego, to profile barwne prawidłowe, tylko ich opis do chrzanu :mrgreen: , więc nie dziw się, że trochę zgłupiałem. Wróciłem do modelarstwa bardzo niedawno, więc mam trochę braków.
Jeszcze tylko jedno pytanko w wspomniane wyżej bf-109 z JG6
urquart

Postprzez Kuba P. » czwartek, 10 lutego 2011, 22:21

Zerknąłem do ksiązki (Bf 109 of JG 52 in Deutsch Brod, wyd. JAPO 2004) I tam zamieszczone foto Hartmanna przed Bf 109 jest wykadrowane tak samo, jak wyżej. Wiele więcej nie widać.
Opis sugeruje G-10 490xxx/491xxx i foto zrobione w dniu 17 kwietnia 1945 po odniesieniu 350 zwycięstwa.

Na temat Bf 109 G-10/G-14 w III/JG 6 się nie chcę wypowiadać, gdyż moja wiedza na ten temat w moim odczcuciu nie reprezentuje poziomu, który chciałbym prezentować publicznie w tym miejscu.
Kuba P.

Postprzez urquart » piątek, 11 lutego 2011, 09:40

Kuba P. napisał(a):Zerknąłem do ksiązki (Bf 109 of JG 52 in Deutsch Brod, wyd. JAPO 2004) I tam zamieszczone foto Hartmanna przed Bf 109 jest wykadrowane tak samo, jak wyżej. Wiele więcej nie widać.
Opis sugeruje G-10 490xxx/491xxx i foto zrobione w dniu 17 kwietnia 1945 po odniesieniu 350 zwycięstwa.

Na temat Bf 109 G-10/G-14 w III/JG 6 się nie chcę wypowiadać, gdyż moja wiedza na ten temat w moim odczcuciu nie reprezentuje poziomu, który chciałbym prezentować publicznie w tym miejscu.

Też obejrzałem to zdjęcie, rzeczywiście niewiele widać, obstawiam więc mniejsze podwozie, brak tulipana i żółtego pasa.
Dzięki za pomoc
ps. skromność jest zaletą, ale bez przesady :D
urquart

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste