Zaginione części Tamiya , Marder II Sd.Kfz.131

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Zaginione części Tamiya , Marder II Sd.Kfz.131

Postprzez djlukee » czwartek, 10 lutego 2011, 11:45

witam serdecznie

ma gorącą prośbę o pomoc jeśli ktoś mógłby jej udzielić był bym bardzo wdzięczny,podczas remontu w mieszkaniu w jakiś przypadkowy sposób zgineły mi 3 elementy wycięte już z ramki :( czy orientujecie sie może czy Polski dystrybutor może pomóc w takiej sytuacji ? np sprzedając tylko 1 ramkę z częściami ? mimo iż model nie był bardzo drogi to jednak z racji iż jest już w pewnej części skończony nie chciał bym kupować nowego jeśli nie będzie to konieczne.

na forum znalazłem podobny wątek jednak był on dość mocno nieaktualny z racji tego proszę o info jeśli ktoś wie czy jest jakaś szansa dostania zagupionych elementów.

pozdrawiam Łukasz
djlukee

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Zaginione części Tamiya , Marder II Sd.Kfz.131

Postprzez klajus » czwartek, 10 lutego 2011, 11:50

A jakie to elementy?
Może łatwiej je dorobić?
A może ktoś ma do odsprzedania?
Pozdrawiam z mojego brodzika intelektualnego, Paweł Klaja, Fun-sklejacz tworzący rzeczy z gruntu słabe albo przeciętne...
http://pawelklaja.blogspot.com
Tekst roku:
[..] ... więc nie ma go co manieryzmem rodem z "Super modelu" psuć. Modelarstwo redukcyjne to fakty w skali a nie mity i radosna twórczość. ... [...]
klajus

Postprzez djlukee » czwartek, 10 lutego 2011, 12:19

obawiam sie że dorobienie może nie być możliwe , zgineła min. szyna po której przesuwa się działo składająca się z 4 elementów,licze że może jest opcja nabycia np właśnie całej ramki A.lub może opcja całego działa z szyną np od innego producenta ?
djlukee

Postprzez Macio4ever » czwartek, 10 lutego 2011, 12:39

Jeżeli model jest wciąż ofercie to najprościej spisz z instrukcji nr modelu i ramki i wyślij do hlj.com lub rainbowten.co.jp - sprzedadzą Ci całą ramkę.

Ćwiczyłem tem z kalkomaniami - bez problemu. Obstawiam, że szybciej załatwisz to w ten spósób niż przed dystrybutora.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez zmorka » czwartek, 10 lutego 2011, 13:18

Macio4ever napisał(a):Jeżeli model jest wciąż ofercie to najprościej spisz z instrukcji nr modelu i ramki i wyślij do hlj.com lub rainbowten.co.jp - sprzedadzą Ci całą ramkę.

Ćwiczyłem tem z kalkomaniami - bez problemu. Obstawiam, że szybciej załatwisz to w ten sposób niż przed dystrybutora.

Też to już przerabiałem i przyznam,że działa ten sposób bez zarzutu, z tym że brałem tylko z hlj, trwało wszystko jakieś dwa tygodnie, przesyłka śmiesznie tania.
zmorka

Postprzez djlukee » czwartek, 10 lutego 2011, 17:38

dzięki wielkie za pomoc,już napisałem zapytania do obu sklepów,dam znać czy udało się coś załatwić co by służyć doświadczeniem dla innych osób w razie by ktoś miał ten sam problem,pozdrawiam Łukasz
djlukee

Postprzez Frosty » czwartek, 10 lutego 2011, 17:57

HLJ na pewno będzie w stanie pomóc. Kiedyś ściągali mi owiewkę do F-4, a dosłownie parę dni temu zamówiłem owiewkę do Crusader'a F-8, która uległa uszkodzeniu jak przewoziłem graty do Polski. Trzeba się jedynie uzbroić w cierpliwość bo raz, że właśnie mieli jakieś zmiany personalne (w mailu mi o tym pisali), a dwa że oni nie mają części na stanie, tylko najpierw sciągają od producenta... Więc z pewnością trochę to zajmie... Ale ważne że działa.

Aha - HLJ wymaga, żeby przy zamówieniu dać im z góry nr karty (jezeli wcześniej nie robiło sie u nich zamówień trzeba podesłać faxem) albo żeby mieć konto PAYPAL (to żeby uniknąć sytuacji, że ktoś zamówi a później się rozmyśli/znajdzie części z innego źródła).
"Deliberty planned fighter sweep went just as we hoped. The Mig's came up. The Mig's were aggressive. We tangled. They lost"
- Col. Robin Olds, shortly after operation "Bolo", Ubon, Thailand
Frosty

Postprzez Rayl » czwartek, 10 lutego 2011, 19:20

A może powinieneś popytać znajomych czy nie mają tego modelu i zrobić odlewy tych części z żywicy. Ja stosuję tą metodę z powodzeniem. Np model king tigera dragona ma źle wykonane osłony wydechów i same wydech. Pożyczyłem od kumpla części Tamiyi i po problemie. Na jednym z popularnych serwisów aukcyjnych :mrgreen: możesz dostać żywicę i specjalny silikon. A wiesz mi żywica się przydaję. Coraz częściej dorabiam sam elementy do modeli z białego plastiku lub blaszek i pierwsze co robię to odlew. A nóż komuś się przyda. Teraz pracuję nad podporą lufy panthery w skali 1/35. Już mam 3 zamówienia :mrgreen: .
Pozdrawiam
Rayl

Postprzez Macio4ever » czwartek, 10 lutego 2011, 21:22

A teraz policz zakup żywicy, znalezienie kogoś kto ma ramkę, wysyłkę ramki, odsyłkę ramki, odlanie, poprawka, odlanie. Już pomijam fakt takiego kopiowania. Czy to ma sens?

Kupno ramki za pewnie 300-400 jenów + drugie tylę na wysyłkę...
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Darek Trzeciak » czwartek, 10 lutego 2011, 23:06

Łukasz, określ dokładnie jakich części potrzebujesz. Możesz się posiłkować instrukcją zamieszczoną TU.
Linka -> http://mojehobby.pl/tamiya-35060-marder ... 76514.html
Złom modelarski by Ci odpowiadał?
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » czwartek, 10 lutego 2011, 23:11

wiecej z tym knucia, niż ze zrobieniem brakujących elementów od podstaw..
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Rafal » piątek, 11 lutego 2011, 00:32

Ja brakującą owiewkę do szybowca dostałem od Cobi (model Revella) powiedzmy od ręki, bo Święta były i remanent. Za free. A byłem przekonany, że się nie uda.
Google nie zwalnia z samodzielnego myślenia.
Rafal

Postprzez Rayl » piątek, 11 lutego 2011, 00:50

A teraz policz zakup żywicy, znalezienie kogoś kto ma ramkę, wysyłkę ramki, odsyłkę ramki, odlanie, poprawka, odlanie. Już pomijam fakt takiego kopiowania. Czy to ma sens?

Kupno ramki za pewnie 300-400 jenów + drugie tylę na wysyłkę...

Jasne zakup żywicy i silikonu to wydatek, ale wierz mi te gadżety się przydają. Ja kupiłem tylko po to by odlać sobie 8 haków do jagdtigera. Potem zrobiłem wydechy do KT dragona, teraz listwy na gąsienice do panthery i wiele wiele innych detali. Czasem kumpel z miejscowości w której mieszkasz ma ów detal.
Rayl

Postprzez klajus » piątek, 11 lutego 2011, 09:16

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):iecej z tym knucia, niż ze zrobieniem brakujących elementów od podstaw..

Właśnie. Zrób od podstaw. Łoże działa dasz radę bez problemów.
Co jeszcze Ci brakuje?
Zrób jakieś zdjęcie czy skan... A tak BTW to jest ten stary model Tamiyi?

Rayl napisał(a):Teraz pracuję nad podporą lufy panthery w skali 1/35.

A co jest złego w tym co daje nowy Dragon?
Pozdrawiam z mojego brodzika intelektualnego, Paweł Klaja, Fun-sklejacz tworzący rzeczy z gruntu słabe albo przeciętne...
http://pawelklaja.blogspot.com
Tekst roku:
[..] ... więc nie ma go co manieryzmem rodem z "Super modelu" psuć. Modelarstwo redukcyjne to fakty w skali a nie mity i radosna twórczość. ... [...]
klajus

Postprzez djlukee » piątek, 11 lutego 2011, 15:11

witam ponownie
numery brakujących elementów to A13 , A14 , A15 , A29 model faktycznie ten TAMIYA 35060 , napisałem do obu sklepów , dam znać co odpisali , z góry dzięki wszystkim za pomoc
djlukee

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje