AVIA B.534 IV Eduard 1/48 open

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: AVIA B.534 IV Eduard 1/48 open

Postprzez hacz » wtorek, 15 lutego 2011, 09:19

MIRO napisał(a):Czy aby na pewno one miały żółte mordki? Szarfa, która widoczna jest na podlinkowanej przez Ciebie kolorówce powinna być czewona (zagraniczna maszyna- szarfa czerwona, bułgarska - szarfa niebieska, żółte były tylko na Bf 109E). O ile w ogóle powinna tam być. Na żółto malowano jedynie końcówki skrzydeł i pas na kadłubie.

No to teraz mi gwoździa zabiłeś, na jakiej podstawie sądzisz że żółty to tylko 109'. U mnie w książce jest fotka prze zemnie podlinkowanego samolotu i dla tego zaraz z budowy tej maszyny zrezygnowałem:
Obrazek
Widać tu że z mordki została tylko ostatnia część, a ja chce całość na żółto. Jeśli wątpisz w żółtość tego paska, to porównaj sobie go z ogonem. Moim zdaniem czerwony to to nie jest, na pewno. Zresztą we wszystkich kolorowych obrazkach zarówno w necie jak i w mojej książce pysk jest już jeśli to żółty.

MIRO napisał(a):Zwróć jeszcze uwagę na kolor spodu Avii na powyższej fotce. Jasnoniebieski to to nie jest...

Ale tutaj już może być:
Obrazek
No chyba, że to jakiś srebrny.
hacz

BoB 3 miejsce

Reklama

Postprzez MIRO » wtorek, 15 lutego 2011, 11:34

hacz napisał(a):No to teraz mi gwoździa zabiłeś, na jakiej podstawie sądzisz że żółty to tylko 109'. Widać tu że z mordki została tylko ostatnia część, a ja chce całość na żółto. Jeśli wątpisz w żółtość tego paska, to porównaj sobie go z ogonem. Moim zdaniem czerwony to to nie jest, na pewno. Zresztą we wszystkich kolorowych obrazkach zarówno w necie jak i w mojej książce pysk jest już jeśli to żółty.

Tę informacje znalazłem w "Sojusznikach Luftwaffe", ale rzeczywiscie to zdjęcie przeczy tezie tam zawartej.

[quote="hacz]Ale tutaj już może być:
Obrazek
No chyba, że to jakiś srebrny.[/quote]

Oczywiście masz rację. Tamto zdjęcie pokazałem jako ciekawostkę, a nie jako dowód że wszystkie Avie tak miały.
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Postprzez hacz » niedziela, 27 lutego 2011, 19:52

Zacząłem malowanko, na początek na niebiesko. Ponieważ ciapałem błyszczącą farbą efekt na zdjęciach znikomy.
Obrazek
Obrazek
hacz

BoB 3 miejsce

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » poniedziałek, 28 lutego 2011, 13:42

hacz napisał(a):Zacząłem malowanko, na początek na niebiesko. Ponieważ ciapałem błyszczącą farbą efekt na zdjęciach znikomy.

Haczkolwiek dobrze się zapowiadajacy :)
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez hacz » poniedziałek, 7 marca 2011, 19:29

Powierzchnia górna już pomalowana, tzn. pryśnięta na zielono, nareszcie koniec wycinania cienkich paseczków. Teraz jeszcze tylko żółte końcówki, no i oznaczenia państwowe. A no i jeszcze żółta strzała na kadłubie :P .
Obrazek
Obrazek
hacz

BoB 3 miejsce

Postprzez jaros » poniedziałek, 7 marca 2011, 20:49

Co z naciągami? Pomijasz, czy będziesz wklejał te fabryczne okucia z blaszki?
pozdrawiam Jarek
jaros

Postprzez hacz » poniedziałek, 7 marca 2011, 21:32

Jeśli chodzi o naciągi to sam nie wiem jak to jeszcze zrobię. Puki co górny płat nie jest jeszcze przyklejony.
hacz

BoB 3 miejsce

Postprzez jarek38 » wtorek, 8 marca 2011, 12:35

No i Avia dostała mundurek i fajnie wygląda. Paski naklejałeś po pierwszej warstwie zielonego, czy też masz swój sposób?
Naciągi możesz zrobić sposobem WF'a, czyli nawiercić nieprzelotowo otworki pod odpowiednim kątem w skrzydłach, wkleić w nie rzymskie śruby i po przyklejeniu płata poprzewlekać naciągi przez oczka, wstępnie naciągnąć, później suszarka w dłoń i gotowe. Zaglądam dalej, bo ciekawie Bułgarka będzie wyglądać.
Pozdro Jarek
jarek38

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » wtorek, 8 marca 2011, 16:36

Aby było bardziej klimatycznie polecam książkę Stojana Stojanowa
Obrazek
Fajne są te ich imiononazwiska. Przypomina mi się wspominany przez Wojciecha Mana "Chlebczo Chlebarow" :)
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez marco2607 » środa, 9 marca 2011, 08:12

Ciekawy temat, a etap prac podobny do mojego modelu. Z ciekawością będę podpatrywał , szczególnie brudzenie skrzydeł.
jarek38 napisał(a):Naciągi możesz zrobić sposobem WF'a, czyli nawiercić nieprzelotowo otworki pod odpowiednim kątem w skrzydłach, wkleić w nie rzymskie śruby i po przyklejeniu płata poprzewlekać naciągi przez oczka, wstępnie naciągnąć, później suszarka w dłoń i gotowe. Zaglądam dalej, bo ciekawie Bułgarka będzie wyglądać.

Moje próby były nie udane , po całym zabiegu żyłka się naciągnęła a potem znowu opadła.
Na zrobienie pasków jest mniej pracochłonna metoda, zrobić szablon z 1 paskiem i malować ( moje gunze szybko schną).
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez jarek38 » środa, 9 marca 2011, 12:18

marco2607 napisał(a):Moje próby były nie udane , po całym zabiegu żyłka się naciągnęła a potem znowu opadła.

Tak rzeczywiście się stało gdy użyjełem nici z pasmanterii i suszarki, bądź żyłki za słabo wstępnie naciągniętej. Dopiero jak naciągnąłem nad ogrzewaczem- świeczką przykrytym folią aluminiową nić nie wróciła i wszystko było dobrze. Od nici odszedłem na rzecz żyłki wędkarskiej, ale tu też naciągam nad ogrzewaczem gdyż jest to sposób bardzo skuteczny, choć niebezpieczny dla naciągów. Nie można zbyt blisko folii trzymać w jednym punkcie modelu - grozi przepaleniem, stopieniem żułki :evil: - niestety zanim opanowałem ten proceder, doświadczyłem kilku zmian żyłki i nawet rzymskiej śruby. Jeszcze jedno, nie polecam nici, miałem przypadek po wystawie w Poznaniu naciągi klapły i myślałem już, że to nieumiejętny chwyt sędziego spowodował taką szkodę, ale po powrocie modelu na półkę naciągi wróciły do poprzedniego stanu
jarek38

Postprzez hacz » piątek, 11 marca 2011, 12:06

jarek38 napisał(a):No i Avia dostała mundurek i fajnie wygląda. Paski naklejałeś po pierwszej warstwie zielonego, czy też masz swój sposób?
Pozdro Jarek

A no dostała, zastanawiam się jedynie, czy nie zrobiłem głupoty rozjaśniając górny płat bardziej niż pozostałe elementy :-/ . Choć muszę przyznać że ciekawie to wygląda.
Jeśli chodzi o paski to dokładnie tak.
Teraz zastanawiam się nad żółtym, kurde człowiek by chciał i żółte końcówki, strzałę i kolorowy ogon. A nie ma takiego zdjęcia potwierdzającego istnienie takiego samolotu :( . Dlatego to co zrobię to mocne nagięcie historii, mam nadzieję, że jak to mówią ''pałki nie przegnę''. :mrgreen:
hacz

BoB 3 miejsce

Postprzez jarek38 » piątek, 11 marca 2011, 13:24

Z górnym płatem mogło tak właśnie być, płat nigdy nie łapał cienia w przeciwieństwie do dolnego, czy stron kadłuba, w zależności od pory dnia i ustawienia samolotu. Przy późniejszych zabiegach i tak różnica pewnie się zmniejszy, dla mnie jest ok! Jeśli chodzi o żólte elementy, to nie mogę pomóc Tobie w decyzji, bo model jednak robisz ty, ale opiszę jak podszedłem do kwestii "może tak było" w RWD8. Po konsultacjach z Albertem091283 w wielu kwestiach, dostałem sygnał, że rozmawiał z pilotem, który w latach '30 szkolił się na 8-ce w Dęblinie i powiedział; "... statecznik pionowy na pewno 100% był srebrny, pas na baldachimie wydaje mnie się, że też był srebrny, ale tu pewności nie mam...", pomalowałem baldachim na biało, zgodnie z przyjętymi zasadami oznaczania samolotów szkolnych jakie można zobaczyć w wielu publikacjach. Błędu nie popełniłem, gdyż stan wiedzy w tej kwestii jest na dzień dzisiejszy taki, a nie inny, choć muszę przyznać, korciło mnie strasznie dostosować się do tego ustnego przekazu 8-) Tak właściwie to swoje zdanie w temacie "żółte" wyraziłem, ale jeszcze raz podkreślę - decyzja należy do Ciebie.
Pozdro Jarek
jarek38

Postprzez hacz » piątek, 11 marca 2011, 16:00

jarek38 napisał(a):Z górnym płatem mogło tak właśnie być, płat nigdy nie łapał cienia w przeciwieństwie do dolnego, czy stron kadłuba, w zależności od pory dnia i ustawienia samolotu. Przy późniejszych zabiegach i tak różnica pewnie się zmniejszy, dla mnie jest ok!

Mniej więcej tym założeniem się kierowałem.

Jeśli chodzi zaś o "żółty" - końcówki już pomalowane więc za późno, teraz kwestia czy ogon w trzech kolorach? Choć cichaczem przyznam się, że raczej tak zrobię, doskonale zdaję sobie sprawę, że ubarwiam.
No i kwestia nr bocznego... tu może być problem, żeby tak ktoś posługując się zdjęciem nie udowodnił mi, że moje malowanie to iluzja.
hacz

BoB 3 miejsce

Postprzez hacz » niedziela, 13 marca 2011, 20:08

Kolejne fotki z budowy. Efekt cieniowania na żółtym niestety na fotkach niewidoczny :-/ .
Obrazek
Obrazek
Obrazek
hacz

BoB 3 miejsce

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat