Vickers Wellington Mk.II, Trumpeter + Alley Cat 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Vickers Wellington Mk.II, Trumpeter + Alley Cat 1/48

Postprzez dareksommerfeld » poniedziałek, 14 lutego 2011, 10:45

Witam
Jako że He-111 już ukończony pora aby skleić jakiś łatwy i samosklejalny model dla relaksu. Długo wybierałem pomiędzy PZL 37 Mirage Hobby a Weliingtonem od Trumpetera. Jakoś wybór padł na tego drugiego, Łoś jeszcze poczeka.
Inbox tego zestawu już był na forum więc go pominę. Udało mi się zdobyć zestaw firmy Alley Cat pozwalający zbudować wersję MkII, do tego świetny materiał fotograficzny zamieszczony w 50 numerze Mini Repliki. Czegóż chcieć więcej, tylko kleić i mieć nadzieję na sprawne ukończenie pracy.
Obrazek
Tak wygląda zestaw Alley Cat. Są w nim silnki, śmigła z kołpakami, powiększone stateczniki poziome i piękne kalkomanie do samolotów z 305 Dywizjonu bombowego.
Obrazek
Trochę złomu od Eduarda, wnętrze kabiny załogi, klapy skrzydłowe i to co będzie dużym wyzwaniem czyli komora bombowa.
Obrazek
Literatura. Do tego mam jeszcze pojedyncze artykuły i zdjęcia publikowane w różnych wydawnictwach.
Trochę już zacząłem dłubać. Na początek wyciąłem miejsce na okienko w kadłubie
Obrazek
No i popracowałem nieco nad wnętrzem kabiny załogi
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Może nie wygląda to na razie imponująco, ale to dopiero początek.
Zastanawiam się tylko nad sensem robienia wnętrza kadłuba poza kabiną pilotów. Jak pokazują zdjęcia Wellingtonów MkII okna nad skrzydłami były zasłonięte blachą więc i tak nic nie będzie widać. No cóż zawsze zostaną zdjęcia ;o)
Pozdrawiam
Darek
dareksommerfeld

Reklama

Re: Wickers Wellington MkII Trumpeter + Alley Cat 1/48

Postprzez Maciek_66 » poniedziałek, 14 lutego 2011, 11:28

dareksommerfeld napisał(a):Jako że He-111 już ukończony pora aby skleić jakiś łatwy i samosklejalny model dla relaksu. Długo wybierałem pomiędzy PZL 37 Mirage Hobby a Weliingtonem od Trumpetera.

"PZL 37 Mirage Hobby" to faktycznie "łatwy i samosklejalny" model. Niedościgniony wzór dla firmy Tamiya. :mrgreen:
pozdrawiam

Maciek Żywczyk
Maciek_66

Postprzez Jacek Bzunek » poniedziałek, 14 lutego 2011, 11:38

Bardzo interesujący temat.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez dareksommerfeld » poniedziałek, 14 lutego 2011, 11:39

Maciek_66 napisał(a):
dareksommerfeld napisał(a):Jako że He-111 już ukończony pora aby skleić jakiś łatwy i samosklejalny model dla relaksu. Długo wybierałem pomiędzy PZL 37 Mirage Hobby a Weliingtonem od Trumpetera.

"PZL 37 Mirage Hobby" to faktycznie "łatwy i samosklejalny" model. Niedościgniony wzór dla firmy Tamiya. :mrgreen:

Taaaak masz w 100% procentach rację, tym bardziej że mam zamiar poprawić największe naidociągnięcia modelu. :lol:
dareksommerfeld

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » poniedziałek, 14 lutego 2011, 11:42

Kolejna ŚWIETNA pozycja !!!. Upraszam się o jak najczęstsze relacje. Sam bym chciał go zrobić ale już kilka Guliwerów czeka w szafie i nijak się nie da nic upchnąć. A jeżeli można to gdzie Kolega zakupił ten zestaw do wersji Mk II ?
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez dareksommerfeld » poniedziałek, 14 lutego 2011, 11:45

Zdarzyło mi się być w szkole w Amsterdamie rok temu i nie omieszkałem odwiedzić Aviationmegastore :shock: . Do dziś na samo wspomnienie ślinię się i drżą mi ręce :mrgreen:
Pozdrawiam
Darek
dareksommerfeld

Postprzez potez » wtorek, 15 lutego 2011, 20:04

Ha, zacżąłes robić to co mnie ostatnio strasznie kusi :mrgreen:
Tez kupiłem sobie ten zestaw konwersyjny, dostępny jest bezpośrednio ze strony alley cata i nawet nie jest taki strasznie drogi zapłaciłem jakieś 22 funciaki z wysyłką.
Będziesz poprawiał tą małą chłodnicę pomiedzy dużymi okrągłymi? Bo jak patrzyłem na zdjęcia w MiniReplice to ja wszędzie ładnie widac a w odlewie to akuratnie sknocili...
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez Marcin_Matejko » środa, 16 lutego 2011, 07:18

dareksommerfeld napisał(a):Taaaak masz w 100% procentach rację, tym bardziej że mam zamiar poprawić największe naidociągnięcia modelu. :lol:

Podobno, jak plotka głosi, Mirage przygotowuje poprawioną edycję Łosia.

To mogli by w nim zmienić linie wgłębne na wypukłe :idea:
Łatwiej by je było poprawić :mrgreen:

Wellington, wspaniały temat, będę kibicował :D
Per Aspera ad Astra
IPMS Polska / IPMS Świdnica / IPMS Air-race / RCtank.pl / RC-trial.pl
Marcin_Matejko

Postprzez dareksommerfeld » środa, 16 lutego 2011, 08:19

potez napisał(a):Ha, zacżąłes robić to co mnie ostatnio strasznie kusi :mrgreen:
Tez kupiłem sobie ten zestaw konwersyjny, dostępny jest bezpośrednio ze strony alley cata i nawet nie jest taki strasznie drogi zapłaciłem jakieś 22 funciaki z wysyłką.
Będziesz poprawiał tą małą chłodnicę pomiedzy dużymi okrągłymi? Bo jak patrzyłem na zdjęcia w MiniReplice to ja wszędzie ładnie widac a w odlewie to akuratnie sknocili...

Byłoby bardzo ciekawie gdybyś też zaczął go robić, można wtedy wymieniać się uwagami i spostrzeżeniami.
Co do małej chłodnicy........ no cóż ciężko będzie ją poprawić w odlewie..........miałem nie mówić za wcześnie ale mam zamiar pokazać jaden silnik bez okapotowania i tam z pewnością ją wyeksponuję, a nad poprawieniem pomyślę nieco później.
A co do "poprawionego Łosia" to gdzieś doczytałem się, że nowe ma być tylko usterzenie :cry:
Pozdrawiam
Darek
dareksommerfeld

Postprzez Seweryn » środa, 16 lutego 2011, 10:22

Zapowiada się kolejna ciekawa relacja. Widziałeś ten model w 72ce (inna wersja):
Relacja:
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=57&t=42544

Galeria:
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=47306&st=0&sk=t&sd=a&hilit=wellington
Seweryn
Seweryn

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » środa, 16 lutego 2011, 12:49

Ale to nie jest wersja Mk II :-/
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez potez » środa, 16 lutego 2011, 12:56

U mnie ostatnio to problemem jest czas i tylko czas, więc się realizuje, jako zakupoholik modelarski - ostatnio wreszcie zakupiłem wszystko, co chciałem do Beaufightera i Mosquito, ten ostatni zwłaszcza to koszmar - kupiłem komplet Aires tylko nigdzie nie mogłem znaleźć komory bombowej, ale właśnie też mam zamiar silnik jeden z zestawu do mossie wykorzystać tutaj. Natomiast ceny tych żywic to są w tej chwili z kosmosu wzięte, zejścia tez jakiegoś specjalnego nie mają, kupiłem komplet w sklepie w Havirowie jeszcze w całości lany z żółtej żywicy, czyli lekko licząc czekał na mnie jakieś 3 lata ;o)
Co do budowy - wiesz u mnie średni czas budowy to ostatnio 3 lata - ale i tak jesteś do przodu - Heinkla robiłeś 8 :mrgreen:
Nie wiem tylko Jeszce, jakie lufy wrzucić do wieżyczek - okrągłe czy owalne były w tej wersji?
No i Darku - twoja opinia, które z blach Edka warto kupić do wellingtona? Bo zestaw maxi kosztuje u pokątnego, 307 PLN co w połączeniu z modelem+ zestawem konwersyjnym zbliża nam koszt surowców - + monografia 4+ do 800PLN!!!
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Re: Vickers Wellington Mk.II, Trumpeter + Alley Cat 1/48

Postprzez dareksommerfeld » środa, 16 lutego 2011, 17:15

Jeżeli idzie o blachy do MkII to lepiej kupić Big Eda do MKIII. Po pierwsze cena jest bardziej przystępna, a po drugie tablica przyrządów w MKIII była taka sama jak w MkII. A tak po prawdzie to sam kokpit też wystarczy - chyba że chcesz otwierać komorę bombową - reszty i tak nie będzie widać :(
Lufy z tego co pamiętam powinny mieć owalne otwory wentylacyjne.
Pozdrawiam
Darek
dareksommerfeld

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » środa, 16 lutego 2011, 17:19

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):Ale to nie jest wersja Mk II

pewnie ci umknęło, bo obrazki przykuły twoją uwagę

Seweryn napisał(a):Widziałeś ten model w 72ce (inna wersja):
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez dareksommerfeld » wtorek, 6 grudnia 2011, 12:31

Witam
Sezon wędkarski definitywnie zakończony bez wiekszych sukcesów, pora więc trochę pomodelować.
Trochę popracowałem nad wnętrzem, pierwszy raz robiłem imitację drewna, no i udało mi się zbudować komorę bombową z zestawu Eduarda. Zdjęcia trochę przekłamują prwadziwe kolory, muszę jeszcze nauczyć się obsługi nowego aparatu.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Prawie zakończyłem walkę z wieżyczkami. To co dał w zestawie Trumpeter nie bardzo sie nadaje, natomiast zestaw Pawli choć nieco lepszy i tak niewiele ma wspólnego z rzeczywistością.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Udało mi się też zakupić Browningi firmy Flightpath. Korpusy są fototrawione a lufy odlane z białego metalu. Niestety lufy nadawałyby się może do skali 1/32, więc zastąpiłem je produktami Mastera. Pomimo dość wysokiej ceny są genialne.
Obrazek

Prawie skończyłem też boczne stanowiska strzeleckie
Obrazek

Udało mi się też nabyć zestaw oszklenia vacu
Obrazek

W zestawie jest komplet oszklenia plus maski, wyglądają jak wykonane przez Eduarda. Jakość elementów przezroczystych jest świetna, trochę pracy z wieżyczkami powinno być widać
Obrazek
Obrazek

Teraz czeka mnie trochę malowania, cieniowania czarnych czeluści kabiny załogi i komory bombowej, no i poskładanie kadłuba.
Miłego oglądania.
Pozdrawiam
Darek
dareksommerfeld

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat