bf-109 k-4 nr 332529

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

bf-109 k-4 nr 332529

Postprzez urquart » środa, 16 lutego 2011, 13:10

Witam, kolejna cześć serialu pt. co możecie mi powiedzieć o bf-109 ,,X".
Dzisiaj interesuje mnie, znany wszystkim bf-109 k-4 nr 332529 black(green) 4, czyli czerwony tulipan. Na pierwszy rzut oka wszystko jasne, kamuflaż 75/83/76; trzy fotografie z JaPo Deutch Brod na str. 2:

http://www.messerschmitt-bf109.de/displ ... nummer=885
http://www.messerschmitt-bf109.de/displ ... nummer=884
http://www.messerschmitt-bf109.de/displ ... ummer=1883

Mamy też samolot bardzo podobny, z czerwonym tulipanem, ale bez żadnych oznaczeń taktycznych, którego profil barwny (tylko i bez opisu) znajduje się w JaPo bf 109k na okładce i w środku. Jeśli dobrze widzę, to kamuflaż 81/83/76(84).
Mam w związku z tym pytanie, o zdjęcie tego egzemplarza i poprawność kamuflażu. Moim zdaniem wzór obu maszyn jest raczej niestandardowy ale podobny, dlaczego więc oba pomalowane są w zupełnie inne barwy, czy to licentia poetica autorów, czy taka duża różnica rzeczywiście występowała.
Na koniec, może się mylę, ale coś mi nie pasuje w zdjęciach czarnej 4, na trzecim wyraźnie widać zdjęte osłony silnika, które na pierwszych dwóch są na miejscu. Oczywiście, być może to ostatnie zdjęcie zrobiono już po ataku łowców pamiątek, a być może zdjęcia 1 i 2 oraz 3 przedstawiają dwie różne maszyny?
Przepraszam za przydługi wywód, mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi :D
Pozdrawiam
ps. być może odpowiedź na moje pytania jest w Japo, ale niestety język czeski to nie jest moja najsilniejsza strona ;o)
urquart

Reklama

Re: bf-109 k-4 nr 332529

Postprzez Kuba P. » środa, 16 lutego 2011, 13:59

urquart napisał(a):Mamy też samolot bardzo podobny, z czerwonym tulipanem, ale bez żadnych oznaczeń taktycznych, którego profil barwny (tylko i bez opisu) znajduje się w JaPo bf 109k na okładce i w środku. Jeśli dobrze widzę, to kamuflaż 81/83/76(84).

Nie mam teraz pod ręką tej książki, ale o ile pamiętam to chodzi o jeden i ten sam samolot. Kiedy znaleziono zdjęcie zrobione z boku to i kamuflaż udało się lepiej zrekonstruować i poznano numer (4) namalowany za krzyżem.

Wzór kamuflażu "4" jest ekstremalnie typowy dla tej serii 332xxx i dokładnie się wpisuje w zwyczaje malowania Bf 109 K-4. Jak prześledzisz jak zmieniał się fabryczny wzór malowania Bf 109 K-4 prod. Mtt. Regensburg to zauważysz jak po kolei ulegał uproszczeniom. Tu jest taki już ciut uproszczony ale jeszcze nie jest to wersja finalna :)

Czy te trzy zdjęcia pokazują ten sam samolot? Moim zdaniem tak.
Kuba P.

Postprzez urquart » środa, 16 lutego 2011, 14:16

Nie mam teraz pod ręką tej książki, ale o ile pamiętam to chodzi o jeden i ten sam samolot. Kiedy znaleziono zdjęcie zrobione z boku to i kamuflaż udało się lepiej zrekonstruować i poznano numer (4) namalowany za krzyżem.

Wzór kamuflażu "4" jest ekstremalnie typowy dla tej serii 332xxx i dokładnie się wpisuje w zwyczaje malowania Bf 109 K-4. Jak prześledzisz jak zmieniał się fabryczny wzór malowania Bf 109 K-4 prod. Mtt. Regensburg to zauważysz jak po kolei ulegał uproszczeniom. Tu jest taki już ciut uproszczony ale jeszcze nie jest to wersja finalna :)

Dzięki.
Twoim zdaniem który zestaw jest prawidłowy? 75/83/76 czy 81/83/76(84)?
ps. czyli jednak JaPo nie jest wyrocznią :D
urquart

Postprzez Kuba P. » środa, 16 lutego 2011, 14:39

urquart napisał(a):Twoim zdaniem który zestaw jest prawidłowy? 75/83/76 czy 81/83/76(84)?

Nie wiem, nie widziałem zbyt wielu kolorowych zdjęć Bf 109 K-4.
Jakbym miał zgadywać, to wybrałbym schemat 75/83.
Przy okazji - nie było nigdy RLM 84, taka farba nie istniała.

urquart napisał(a):czyli jednak JaPo nie jest wyrocznią :D

A pretendowali do tej roli? Dla mnie ich publikacje są bardzo dokładnie opracowane, doskonale napisane i widać ogromną pracę włożoną w rozpoznanie i syntetyczne wyłożenie tematu.
Ta książka opisująca kamuflaże Bf 109 K-4 mimo swojego wieku jest jedną z najlepszych jakie napisano w temacie kolorów Luftwaffe. Oni tam rozwinęli temat Bf 109 K-4 z tulipanem, o ile pamiętam jest pod zdjęciem pokazującym samolot z boku podpis w stylu: "to koniec plotek, jest dowód, że 109 K-4 z tulipanem nie latał nieznakowany".
Kuba P.

Postprzez Georg01 » środa, 16 lutego 2011, 15:15

urquart napisał(a):Witam, kolejna cześć serialu pt. co możecie mi powiedzieć o bf-109 ,,X".
Dzisiaj interesuje mnie, znany wszystkim bf-109 k-4 nr 332529 black(green) 4, czyli czerwony tulipan.

Czwórka na 99% zielona z biała obwódką. Wszystkie uszkodzone lub utracone samoloty sztabu JG 52 sa podawane z zielonymi numerami. "Czarna" owca mogła sie zdarzyć stąd ten 1 % :)
Czy tulipan był czerwony ? No właśnie. Skojarzenie, że jak tulipan to pewnie czerwony. W tym czasie wiele radzieckich pułków mysliwskich malowało nosy samolotów na czerwono. Była niepisana zasada, że Rosjanie nie malują nic na żółto, Niemcy nic na czerwono. Chodziło o unikanie pomyłek oczywiście. Dlatego jak widzę malowanie Jaka czy Ła i ma on żółty numer lub pas to zapala mi się czerwone światełko. Podobnie jak u Niemcow zastosowanie koloru czerwonego. Dlatego bardzo, ale to bardzo nie podoba mi sie ten czerwony tulipan. Ja bym obstawiał różne kolory tulipana oprócz czerwonego. Ale w końcu Hermann Graf mógł sobie pozwolić na wszelakie fanaberie. Jak pamiętamy Hartmann nie zaryzykował czerwonego tulipana. Czyżby Graf był mniej ostrożny ?

Pozdrowienia,
GC
Ostatnio edytowano czwartek, 17 lutego 2011, 10:11 przez Georg01, łącznie edytowano 1 raz
Georg01

Postprzez urquart » środa, 16 lutego 2011, 19:17

"Nie wiem, nie widziałem zbyt wielu kolorowych zdjęć Bf 109 K-4.
Jakbym miał zgadywać, to wybrałbym schemat 75/83.
Przy okazji - nie było nigdy RLM 84, taka farba nie istniała.
A pretendowali do tej roli? Dla mnie ich publikacje są bardzo dokładnie opracowane, doskonale napisane i widać ogromną pracę włożoną w rozpoznanie i syntetyczne wyłożenie tematu.
Ta książka opisująca kamuflaże Bf 109 K-4 mimo swojego wieku jest jedną z najlepszych jakie napisano w temacie kolorów Luftwaffe. Oni tam rozwinęli temat Bf 109 K-4 z tulipanem, o ile pamiętam jest pod zdjęciem pokazującym samolot z boku podpis w stylu: "to koniec plotek, jest dowód, że 109 K-4 z tulipanem nie latał nieznakowany".

Wiem, że nie było RLM 84, ale jak miałem opisać o co mi chodzi? :D co to było dokładnie jest przecież kilka teorii, że podkładówka, że rozcieńczona 76 - określenie RLM 84 powoduje przynajmniej, że kazdy wie, o co chodzi ;o)
urquart

Postprzez Kuba P. » środa, 16 lutego 2011, 23:56

urquart napisał(a):Wiem, że nie było RLM 84, ale jak miałem opisać o co mi chodzi? :D co to było dokładnie jest przecież kilka teorii, że podkładówka, że rozcieńczona 76 - określenie RLM 84 powoduje przynajmniej, że kazdy wie, o co chodzi ;o)

Miałem w pamięci wciąż tą polską publikację, gdzie zamienione jest 82 z 83 to i na 84 zareagowałem.
Skoro temat jest Ci znany, to nie ma sensu o tym klepać. Czy każdy wie o co chodzi - szczerze wątpię :)

A propos podkładówki - nie było żadnej. Niemcy stosowali wtedy farby aplikowane prosto na metal. Rozcieńczona farba, farba z mniejsza ilością barwnika i przebijający kolor chromianu cynkowego, natrysk RLM 02 na niebieską 76 to fajne tematy do dyskusji wciąż bez jednoznacznych odpowiedzi. Chyba, że ja o czymś nie wiem.
Kuba P.

Postprzez urquart » czwartek, 17 lutego 2011, 08:21

Kuba P. napisał(a):
urquart napisał(a):Wiem, że nie było RLM 84, ale jak miałem opisać o co mi chodzi? :D co to było dokładnie jest przecież kilka teorii, że podkładówka, że rozcieńczona 76 - określenie RLM 84 powoduje przynajmniej, że kazdy wie, o co chodzi ;o)

Miałem w pamięci wciąż tą polską publikację, gdzie zamienione jest 82 z 83 to i na 84 zareagowałem.
Skoro temat jest Ci znany, to nie ma sensu o tym klepać. Czy każdy wie o co chodzi - szczerze wątpię :)

A propos podkładówki - nie było żadnej. Niemcy stosowali wtedy farby aplikowane prosto na metal. Rozcieńczona farba, farba z mniejsza ilością barwnika i przebijający kolor chromianu cynkowego, natrysk RLM 02 na niebieską 76 to fajne tematy do dyskusji wciąż bez jednoznacznych odpowiedzi. Chyba, że ja o czymś nie wiem.

chyba nie ustalimy co to było, ważniejsze chyba jak to cholerstwo wyglądało :-/
Pozdrawiam
urquart

Postprzez urquart » czwartek, 17 lutego 2011, 11:28

...a tak przy okazji, pamiętacie może, gdzie jest zdjęcie i profil k-4 Wernera Krauze nr 332388 z jg3. Pamiętam, że gdzieś go widziałem, ale przerzuciłem wszystko i szlag mnie trafia. Nie pamiętam kamuflażu na osłonach silnika :?
urquart

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste