Pigmenty Vallejo warto?

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Pigmenty Vallejo warto?

Postprzez author21 » poniedziałek, 14 lutego 2011, 09:15

stary wątek. Ale zaczynam z pigmentami. Dotychczas do tworzenia błota uzywałem chemii budowlanej :) Efekty też są super (np fuga). Mam pytanie, czy stosując pigmenty vallejo + mleczko (utrwalacz, rozcieńczalnik vallejo) malujecie jeszcze całość po wysschnięciu np bezbarwnym ?
author21

Reklama

Postprzez Daniel iceman Gronowski » niedziela, 20 lutego 2011, 21:01

To zależy chyba od Ciebie jaki efekt chcesz uzyskać. Właśnie mam za sobą pierwsze próby i trochę razi gruby pigment, aerografem (głównie mi na tym zależało) się to ciężko aplikuje. Praktycznie zero kontroli.

Pytanko. PIgmenty Miga mają drobniejsze ziarno, czy da się nimi w miarę sensownie psikać z aero?

Ps. Czarny Vallejo to jakaś porażka. Po wcieraniu na bazę Olive Drab zaczął bronzowieć :shock:

Pozdrawiam
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Postprzez luck1985 » niedziela, 20 lutego 2011, 21:24

Pierwsze czytam o pigmentach w aerografie :shock:
Znam metode, że duzym takim "rozjechanym" pędzlem umoczonym w pigmencie,przykłada się do modelu i wtedy podaje powietrze z aero- efekt jakby pojazd wjechal w kałuże.
luck1985

Postprzez Daniel iceman Gronowski » niedziela, 20 lutego 2011, 21:29

Nie próbowaliście z aero? Gdzieś chyba czytałem, że ktoś je z powodzeniem aplikował tą metodą (KFS?).
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Postprzez luck1985 » niedziela, 20 lutego 2011, 21:32

Ja robie przez pędzel jak pisalem wyżej albo nakładam pędzlem na model i na koniec utwardzam pigment fixerem miga.
Ost. namoczyłem element thinerem for washes, pędzlem zanurzyłem w pigmencie i tak "trzepałem" i na koniec fixer.
luck1985

Postprzez Marek Naja » niedziela, 20 lutego 2011, 21:33

Da się. Dłużej musiałem czyścić ale normalnie się nakłada i daje elegancką zakurzoną powierzchnię.
vel Baldigozz
Marek Naja

rpm3

Postprzez luck1985 » niedziela, 20 lutego 2011, 21:36

Taki efekt mam zestawem A Tamiya Weathering master. Sand,Light sand i Mud.
Obrazek

http://www.youtube.com/watch?v=nJ79_kgdXUs
luck1985

Postprzez tomek_chacewicz » poniedziałek, 21 lutego 2011, 00:52

A propos nakładania pigmentów aero:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pigment_%28modelarstwo%29
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez MrFlayerX » wtorek, 29 marca 2011, 15:57

W tym wątku zostało wspomniane o wash-ach i ich robieniu na bazie farb vallejo z dodatkiem glaze medium.
W jakich proporcjach medium do farby? I jak go nakładać ( jeszcze nigdy nie miałem wash-a w rękach )?
HELP
MrFlayerX

Postprzez tomek_chacewicz » środa, 30 marca 2011, 00:08

Zdaje się, że to ja napomknąłem o tych vallejo.. nigdy nie robiłem mieszaniny z farby i glaze medium także co do tego się nie wypowiadam, z proporcją mieszania należałoby popróbować i wszystko zależy od efektu jaki chcesz uzyskać. Co do gotowych washy vallejo(patina negra i patina marron) nie przypadły mi jakoś do gustu i teraz w ogóle ich nie używam, bardzo szybko wysychają, nie mogłem położyć ich punktowo tylko musiałem pomalować cały element, na plus było ładne matowe wykończenie. Skoro jednak "nigdy nie miałeś washa w rękach" lepiej zajrzyj do dwóch pierwszych wątków w temacie dyskusji, powinny Ci pomóc :)
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez mnowogro » środa, 30 marca 2011, 00:15

Na stronie Mig Productions (a w zasadzie Wilder, odkąd rozstał się z Jimenezem) opublikował artykuł w którym strasznie wyszły właściwości Vallejo pigmentów. Osobiście, mi pigmenty te odpowiadają do używania jako grubsze błoto, kurz. Czy to we współpracy z medium olejnym, emaliowym czy też akrylowym, wodnym czy alkoholowym.
mnowogro

Postprzez luck1985 » środa, 30 marca 2011, 00:28

A jak Jim miał $ od Vallejo, to były super i same superlatywy. Za rok będzie promował coś innego i wtedy wyjdzie straszna prawda o AK :lol:
Samemu trzeba sprawdzić czy coś komuś pasuje czy nie 8-)
luck1985

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » środa, 30 marca 2011, 00:33

luck1985 napisał(a):A jak Jim miał $ od Vallejo, to były super i same superlatywy

zdaje się, że zdania nie zmienił.

a po przywoływanym porównaiu pigmenów MIG i Vallejo była już mowa w tym wątku, co więcej była to bardzo celna uwaga

rollingstones napisał(a): Test który pokazywał Mig nie kłamie, ale i nic nie udowadnia.
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez luck1985 » środa, 30 marca 2011, 00:41

No nie zmienił specjalnie zdania, nie zmieszał Vallejo z błotem, ale zmiane obozu czuć.
Poradniki ma przyjemne i szacun za to.
Ale i tak trudno odp. na tytułowe pytanie- samemu trzeba sprawdzić, mi się np. najlepiej kurzy pigmentami Talensa. 10zł za 35ml. Jakies lajtowne błoto czy ślady po wjechaniu w kałuże - Migiem. Musze spr. Vallejo i wykonać błoto ;]
luck1985

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » środa, 30 marca 2011, 00:45

luck1985 napisał(a):No nie zmienił specjalnie zdania, nie zmieszał Vallejo z błotem, ale zmiane obozu czuć.

czyżby? a ja myślałem ze jimenez całkiem niedawno wydał dvd pod szyldem vallejo własnie. pewnie coś mi sie pomyliło. a może nie mi?
Kamil Feliks Sztarbała

Poprzednia strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje