Darmowa książka o modelarstwie lotniczym...

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Darmowa książka o modelarstwie lotniczym...

Postprzez wjaworski » niedziela, 20 lutego 2011, 21:26

..w 3D:
Obrazek
(kliknij, by zobaczyć powiększenie ....)

Sądzę, że podobny model można zrobić na każdym domowym komputerze, wyprodukowanym po 2005r. Wszystko, co do tego potrzeba, jest dostępne za darmo: oprogramowanie Open Source (Blender, GIMP, Inkscape), oraz know-how, w postaci tej książki:

Obrazek Obrazek
(kliknij, by zobaczyć powiększenie tyłu okładki ....) (kliknij, by zobaczyć powiększenie przodu okładki ....)

Książka, wraz z materiałami towarzyszącymi, jest do pobrania z: samoloty3d.pl

To bezpłatny (na licencji Creative Commons) e-book, ucząca "od zera", jak zbudować taki model. Aby wszystko dokładnie opisać, pracowałem nad nim bez mała 3 lata... Liczy sobie 1112 stron i około 3600 ilustracji. (To niemal "półkomiks" - w ten, a także w kilka innych sposobów staram się uczynić całość jak najbardziej przydatną i czytelną).

Obrazek
(kliknij, by zobaczyć powiększenie ....)
wjaworski

Reklama

Re: Darmowa książka o modelarstwie lotniczym...

Postprzez Frosty » wtorek, 22 lutego 2011, 01:03

Świetna sprawa!

Nie wiem, czy starczy mi czasu i chęci żeby oprócz tradycyjnego modelarstwa zająć się jeszcze wirtualnym (będe w każdym razie próbować), ale doceniam wysiłek włożony w przygotowanie tej książki i fakt, ze zechciałeś się nią z nami podzielić.

Dzięki!
"Deliberty planned fighter sweep went just as we hoped. The Mig's came up. The Mig's were aggressive. We tangled. They lost"
- Col. Robin Olds, shortly after operation "Bolo", Ubon, Thailand
Frosty

Postprzez wjaworski » wtorek, 22 lutego 2011, 11:43

Tak, jak napisałem we wstępie, nie mogę obiecać, że wszystko będzie łatwe. Sam się także uczyłem... Mam jednak nadzieję, że ta książka uczyni wiele zagadnień łatwiejszymi, i pokaże nowe pole do tworzenia ciekawych prac. W dodatku porządnie wykonany model komputerowy może służyć jako pomoc modelarzom "realnym". To lepsze niż plany modelarskie....

W razie czego - zapraszam do zadawania pytań, także w tym wątku :)
wjaworski

Postprzez Frosty » wtorek, 22 lutego 2011, 12:55

wjaworski napisał(a):porządnie wykonany model komputerowy może służyć jako pomoc modelarzom "realnym". To lepsze niż plany modelarskie....

I tu masz 100% racji takie modele są bardzo pomocne - sam szukałem dobrego modelu HH-65 żeby zobaczyć jak ma wyglądać okapotowanie silników... Tyle, że nie miałem szczęścia :)
"Deliberty planned fighter sweep went just as we hoped. The Mig's came up. The Mig's were aggressive. We tangled. They lost"
- Col. Robin Olds, shortly after operation "Bolo", Ubon, Thailand
Frosty

Postprzez Artur Domański » wtorek, 22 lutego 2011, 13:48

A ja poczytam
Pozdrawiam
Artur
Artur Domański

Postprzez erkamo » wtorek, 22 lutego 2011, 13:50

Jestem pod wrazeniem. Na razie pod wrazeniem Twojego wstepu bo watpie, ze jestem adresatem ;o) .
Tak czy siak , brawo.
Pozdrawiam

erkamo.

"...Protest Chin przyczyną rozwiązania ONZ, zadłużenie USA..., sprzedaż Alaski dla..." - Juliusz Machulski - wizjoner czy fantasta?
erkamo

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje