Murek napisał(a):Witam
Najbardziej potrzebuję planów (skala 1-72 lub 1-48) i zdjęć, w dalszej kolejności schematów malowania.
Chodzi mi o materiał potrzebny do poprawienia/wzbogacenia modeli i nadmienię że nie planuję robić mocno porozbieranych modeli na zawody.
Jeśli potrzebujesz książek, w których pokazany jest samolot a nie opisana kwieciście jego historia to raczej skazany jesteś na publikacje zagraniczne. Wbrew pozorom niewiele droższe a lepsze.
Najlepsze plany Fw 190 to niestety nie te publikowane w książkach a prawdziwe, drogie plany A.Bentleya. Kiedyś o nich wspominałem bodajże przy okazji Fw 190 A-6 Eduarda budowanego przez Wojtka.
Z tych publikowanych to chyba najlepsze to plany Koichiro Abe, publikowane m.in. w nowych "Dora-book" J.Crandalla czy bardzo dobrej książce typu walkaround - Fw 190 D Modeller's Eye.
Warto polecić też plany z Aerodetail, może nie są najlepsze pod wzlgędem detali, można je ciut zaktualizować ale są dobrze nitowane i po prostu solidne.
Fotki typu walkaround znajdziesz w "modellers eye" oraz aerodetail, przy czym ciągle należy pamiętać, że obie zachowane w USA Dory nieco ucierpiały na skutek działań muzealników i na wiele rzeczy trzeba uważać.
Jeśli chodzi o malowania, sylwetki i zdjęcia, tutaj nie ma szans na znalezienie czegoś porządnego po polsku. Niestety.
Na tym poletku tylko JAPO, najbardziej solidne opracowanie tematu malowania długich Fw jakie można sobie wymyślić.
Olbrzymia kolekcja zdjęć to także oba tomy książki Crandalla, ale to już drogie wydawnictwa raczej dla uzależnionych od Fw 190 D maniaków.
Na koniec - wspaniałym źródłem pomocnym przy budowie modelu jest katalog części Fw 190 D (Ersatzteil-Liste) dostępny w formie drukowanej czy pdf. Ceny zaczynają się od ok 20 EUR.
Dużo zdjęć Fw 190 z odbudowy "yellow 10" znajdziesz też w internecie, podobnie ogromna ilość fotografii archiwalnych przewija się po różnych forach czy stronach. Po prostu pytaj, jeśli nie chcesz wydać fortuny na wspomniane książki. Z pewnością wiele się dowiesz i tu.