ARCHER 1/35 BRONCO MODELS

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: ARCHER 1/35 BRONCO MODELS

Postprzez ROMAN » piątek, 25 lutego 2011, 21:52

Paweł dzięki za link. Czasem oglądając fotki z przeróżnych muzeów zadziwia mnie niefrasobliwość właścicieli tych obiektów. Prywatny właściciel spita dba o każdy szczegół by jego "kochanka" wyglądała jak najwiernirjsza i najpiękniejsza piękność a muzea biorą farbkę piaskową z puszki stojącą na półce w Castoramie i traktują wszystko jak leci. Modelarz staje na czubku ... :mrgreen: głowy, by odwzorować świat z przed mnóstwa lat a oni posiadając takie arcydzieła walą piaskowcem zupełnie nie w temacie. Czy to kwestia kasy czy wyrafinowane tworzenie "no name'ów"?. Ale przecie każdy z posiadanych złomów miał swoją historię bo jest jak najbardziej prawdziwy. Dlaczego więc konkretny pojazd nie odtwarza się do jego historii ?
Ostatnio edytowano piątek, 25 lutego 2011, 21:55 przez ROMAN, łącznie edytowano 1 raz
ROMAN

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Akahoshi » piątek, 25 lutego 2011, 21:54

Roamnie, przedział silnikowy wygląda bajecznie.
Ten pojazd od dawna mi się podobał. Szczególnie ta jego nietypowość. Niestety trudno było ustrzelić ten model Maquette, a teraz z kolei cena jak dla mnie jest dość zaporowa.
Dawaj dalej, bo się nie mogę doczekać dalszego postępu prac.
Pozdrawiam
Artur
Akahoshi

Postprzez borch » piątek, 25 lutego 2011, 23:15

ROMAN napisał(a):Ale przecie każdy z posiadanych złomów miał swoją historię bo jest jak najbardziej prawdziwy. Dlaczego więc konkretny pojazd nie odtwarza się do jego historii ?

To tak zwana wyższa kultura muzealno-techniczna. Muzea poświęcone wojskowości w większości są własnością wojska. Mają określone budżety, pracowników etatowych (którzy często nie są zainteresowani tym co robią). Najłatwiej, tak jak w Warszawie, wziąć puszkę farby, szwejka i kazać mu mazać. Jak plexi w kabinie samolotu zmatowieje to się weźmie kawał blachy i zatka. Jak jest gdzieś zbita szybka to komu to przeszkadza, że woda leje się do środka i kilkudziecioletniemu pojazdowi za chwilę dno odpadnie.
Wzorem dla mnie jest muzeum w Brukseli, gdzie pasjanaci zrzeszeni w miejscowym klubie remontują eksponaty lotnicze wprost na hali wystawowej. Nikomu to nie przeszkadza. Można obejżeć szczegóły Fairey Battle czy innego. Nikt nie zabrania robić zdjęć. Nie trzeba na siłę ustawiać latorośli i tłumaczyć się ze zbyt dobrego aparatu, który pani nasuwa przypuszczenia, że to do publikacji. Spotkało mnie to kiedyś w Muzeum Techniki. Ale się stłumaczyłem ...
Dzięki za przypomnienie, że jest takie coś jak SVSM.
Sławek
borch

Postprzez ROMAN » sobota, 26 lutego 2011, 12:12

Dziś wszyscy są w Bytomiu więc cichcem wstawię kilka fotek co tam sobie zkleiłem i pomalowałem w międzyczasie w tej mnogośći części. Układ przeniesienia napędu jak i komorę podsilnikową zakryły chłodnice a na układzie napędowym testuje pewne wynalazki z pigmentami. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Pewna częśc nie pasi ale i tak tego nie będzie widać. To czego nie będzie widać to i tak takie tam moje malarskie farfocle. ;o) W każdym bądź razie wanna sklejona z treścią podstawy nadbudówki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ROMAN

Postprzez Sacrebleu » sobota, 26 lutego 2011, 13:27

Rany !!! a co to się stało ??? taki świetny model a tu ślady po wypychaczach i łączenia nie poszpachlowane ....
Obrazek
Sacrebleu

Postprzez kicus » sobota, 26 lutego 2011, 13:38

Tia, szczególnie będzie to widoczne jak model będzie stał przymocowany do podstawki i pobrudzony.
kicus

Postprzez ROMAN » sobota, 26 lutego 2011, 14:42

Sacrebleu napisał(a):Rany !!! a co to się stało ??? taki świetny model a tu ślady po wypychaczach i łączenia nie poszpachlowane ....

Znaczy szparki widzisz ale poniekąd ich zasadność ma się tak
kicus napisał(a):Tia, szczególnie będzie to widoczne jak model będzie stał przymocowany do podstawki i pobrudzony.

A teraz na zielono

Obrazek

Obrazek

I by oczu nie nadwyrężać, zgodnie z sugestią wcześniejszą, nawierciłem otwory po pociskach w zasobnikach:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kleję dalej i maluję :mrgreen:

Ale ale, te wynalazki pigmentowe są po to, by je wydrapać twardym pędzelkiem, ale o tym dalej ;o)
Ostatnio edytowano niedziela, 27 lutego 2011, 01:07 przez ROMAN, łącznie edytowano 2 razy
ROMAN

Postprzez Nugget » sobota, 26 lutego 2011, 15:47

super :mrgreen:
Pozdrawiam Stanisław Tarasek
Nugget

Postprzez rzelu » niedziela, 27 lutego 2011, 00:25

Obawiam się że powinieneś nawiercić wszystkie pojemniki. Bo jeśli nie są to dna łusek to zakrywanie ich hipotetycznymi pokryweczkami/zaślepkami wydaje się jakieś takie...niemęskie...

http://bp0.blogger.com/_CbwnjooteyI/SCs ... 0-h/11.jpg
www.ostfrontminiature.blogspot.com
rzelu

Postprzez ROMAN » niedziela, 27 lutego 2011, 02:12

Nawierce wszystkie (prawie). Te denka w pojemnikach to podstawy łusek które wystają z pojemników tylko mnie osobiście przeraża perspektywa uchwytów na tych łuskach i wykonanie ich w takiej ilości nie zabardzo mi się widzi. Dlatego w pojemnikach będą z trzy może cztery łuski stąd reszta otworów będzie ponawiercana i problem mi się rozwiąże.
ROMAN

Postprzez spiton » niedziela, 27 lutego 2011, 22:35

No teraz, to skumałem, jak te wózki działają. A co do "niechlujności sklejenia wózków, to powiem tyle, że ciesze się, że ROMAN nie zaraził się pewnym gatunkiem modelarskiej nerwicy natręctw, która każe dopracowywać WSZYSTKO.
Sam walczę z tą "chorobą". Traci się w ten sposób hierarchie wartości, co owocuje modelami dopracowanymi, ale mało efektownymi. Trzeba wiedzieć co dopracować, a co olać.
spiton

Postprzez Panzer » wtorek, 1 marca 2011, 10:58

Co z oczu to z serca :D Jeszcze mi się nie zdarzyło zdetalować spodu wanny pojazdu.

Łucznik (nie mylić z maszyną do szycia) pięknie się prezentuje. Chciałbym zrobić ten pojazd w małej skali w polskich barwach.
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez wapel » wtorek, 1 marca 2011, 12:00

Romku - komora silnika - jak dla mnie jest finezyjnie pomalowana :D
Gładko tak, lekko tak toczy się w dal,
Jak gdyby to była piłeczka, nie stal,
Nie ciężka maszyna zziajana, zdyszana,
Lecz fraszka, igraszka, zabawka blaszana.

pozdrawiam, Paweł
wapel

Postprzez ROMAN » czwartek, 3 marca 2011, 14:52

Dzięki za zainteresowanie i zwrócenie uwagi na ten model oraz moją pracę.
Komora silnikowa też mi się podoba choć może dlatego, że jej nie będzie widać, ale skoro i o ile tak miało być, to sobie to pomalowałem.. Dziś parę elementów wnętrza przedziału bojowego. Ponieważ model jest w dość sporą ilość elementów wewnątrz przyozdobiony, postanowiłem wykonać prace oraz malowamie w sposób sekwencyjny.
Najpierw posklejana "golizna" (wnętrze przedziału artyleryjskiego)

Obrazek

jedna ze ścianek

Obrazek

Część mocowania armaty

Obrazek

Elementy wewnętrzne osłony armaty

Obrazek

I na zielono bo trzeba to pomalować i "dopieścić" przed sklejeniem przestrzeni bojowej bo później się nie da ze względu na pochylenie ścianek . Bo przedział bojowy bardzo widać.

Obrazek

Jeśli chodzi o malowanie pojazdu, to będzie najtrudniejsze bo ... nasze.

pozdrawiam serdecznie i do miłego ...
ROMAN

Postprzez Bigmodel » czwartek, 3 marca 2011, 15:31

Witam.

Bardzo fajny model wychodzi.
Taka drobna uwaga, jeżeli Archer będzie w naszym malowaniu, to w tym przypadku bronią osobistą załogi były Thompsony a nie Steny.

Ze względów logistycznych Brytyjska 8 Armia ( i automatycznie nasze jednostki ) używały Thompsonów. Stenów do Włoch nie sprowadzano.

Pozdrawiam
Jacek
Pancerka w 1/15 - 1/16 http://bigmodel120.blogspot.com/
Bigmodel Walk Around http://bigmodel1200.blogspot.com/
Bigmodel

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat