Huey 1/72 - który model?

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Huey 1/72 - który model?

Postprzez Tomek Hejmo » niedziela, 27 lutego 2011, 18:37

Zakładam, że Hobbyboss, ale wolę się upewnić. Jakiś dobry inbox mógłby ktoś zalinkować?

Tomek
Tomek Hejmo

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Huey 1/72 - który model?

Postprzez Mac Eyka » niedziela, 27 lutego 2011, 19:41

Tomuś ja nie odkładał bym na bok modelu Italeri/ESCI.

Tu drobny warsztat
Tu masz galerię tego modelu
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Postprzez Seweryn » niedziela, 27 lutego 2011, 20:08

Model Italeri ma potencjał, to jest solidna baza.
Seweryn
Seweryn

Postprzez marder » niedziela, 27 lutego 2011, 20:22

Mac Eyka dobrze radzi, też bym obstawiał stare ESCI obecnie pakowane przez Italeri.
Poza tym HB robi chyba tylko krótką wersję, B, C, F, to wersje z mniejszą powierzchnią ładunkową no chyba, że o taką ci właśnie Tomek chodzi.
Ostatnio edytowano niedziela, 27 lutego 2011, 20:39 przez marder, łącznie edytowano 1 raz
Rafał B - Entuzjasta HIPS-u
marder

Postprzez Tomek Hejmo » niedziela, 27 lutego 2011, 20:38

O, witam pana mardera :D W moim wypadku i tak wyląduje tam zestaw CMK, ale zależy mi na podobieństwie do oryginału.

Tomek
Tomek Hejmo

Postprzez marder » niedziela, 27 lutego 2011, 20:43

Jakiego pana Tomek jakiego pana :lol: chociaż fakt, młody już nie jestem ;o)
W młodości skleiłem parę "hjułeji" (żaden nie nadaje się do pokazania), dlatego Esci vel Italeri jest najciekawszy, chyba, że jak powyżej pisałem chodzi ci o "krótką" wersję.
marder

Postprzez Tomek Hejmo » niedziela, 27 lutego 2011, 21:17

Rafale, a ile trzeba poprawić w tej Italce? Widział ktoś ten zestaw CMK i wie co to warte? Zależy mi jedynie na sanitarce, długość mi lata :)

Tomek
Tomek Hejmo

Postprzez marder » niedziela, 27 lutego 2011, 21:40

Nie no Tomek, znawcą tematu to ja nie jestem, więc nie chce cię w błąd wprowadzać, sorry :-/ zapewne inni w tym temacie jeszcze się wypowiedzą i lepiej ci doradzą. Wiem tylko, że ESCI był/jest jednym z najlepiej odwzorowanych na rynku modeli i tak jak ci pisał seweryn, zapewne w/w jest dobrą bazą do dalszych prac, jeśli chcesz go poprawiać, a i w takim saute stanie też prezentuje się nie zgorzej. Esci sanitarkę także robiło, jeśli dobrze pamiętam, to wchodziło do środka kilka par noszy, nawet ładnie odwzorowanych, ale mogę się mylić, bo to ze 20 lat temu było.
marder

Postprzez Cichociemny » niedziela, 27 lutego 2011, 21:42

"Długi" - Italeri/ESCI.
"Krótki" - Italeri.

Modele Huey'a od Hobbybosa "dziwnym trafem" przedstawiają te same wersje co starsze zestawy od Italeri i nie są moim zdaniem warte uwagi. Zresztą, do poczytania:
http://www.scale-rotors.com/content/ita ... boss-uh-1b
Najlepszy jest boxart UH-1B z HB :D

Tomek Hejmo napisał(a):Zależy mi jedynie na sanitarce, długość mi lata

To rób wersję D, to jest prawdziwy "rasowy" Huey ewakuacji medycznej z Wietnamu. "Krótkie" Irokezy B też były początkowo w tej roli używane, ale nie sprawdzały się.

CMK robi jakiś zestaw do wersji B, do D nie kojarzę.
Cichociemny

Postprzez Seweryn » niedziela, 27 lutego 2011, 22:00

Seweryn
Seweryn

Postprzez Tomek Hejmo » niedziela, 27 lutego 2011, 22:02

CMK robi kabinę i zestaw zewnętrzny do B. Również do B są blaszki edka, ale do HB, jednak nie widzę tam nic robionego strasznie na wymiar, więc się powinno dać przeszczepić do Italki. Ja się nie znam na wentylatorach w ogóle, więc różnic nie wyczaję sam. Ktoś robi tą wersję D?

Tomek

Ok, D robi revell. Muszę to przemyśleć, najlepiej jakby mi ktoś wyłuszczył, czym zgrubnie one się różnią - chodzi mi o różnice, które uniemożliwią użycie w/w zestawów.
Tomek Hejmo

Postprzez Jostein » poniedziałek, 28 lutego 2011, 09:45

"Revellowi mówimy nie!" to zestaw niepolecany tym, którzy chcieliby uniknąć ciężkiej nerwicy. Przetestowałem na sobie. Za to ma szesć par noszy w srodku, i jeżeli chcesz, mogę ich poszukać i odstapić, chyba jeszcze gdzieś u mnie leżakują.
Jostein

Postprzez Tomek Hejmo » poniedziałek, 28 lutego 2011, 11:41

U mnie to melodia przyszłości, jak się uda w wakacje zacząć to będzie dobrze, ale jeżeli nie będą Ci te nosze potrzebne, to chętnie przygarnę.

Tomek
Tomek Hejmo

Postprzez Jostein » poniedziałek, 28 lutego 2011, 12:58

Nie ma sprawy, przetrzepię zaraz "złomowisko". Mnie się nie przydadzą na pewno.
Jostein

Postprzez Cichociemny » wtorek, 1 marca 2011, 01:10

Zgadzam się, też jestem na "nie" dla Revella. Kup UH-1D z Italeri, obecnie dostępny na rynku, tu masz inbox:
http://www.mojehobby.pl/italeri-1247-uh ... 13613.html
Jak widać, nie ma w tym zestawie części z noszami, więc elementy od Josteina mogą być przydatne. ;o)

Tomek Hejmo napisał(a):CMK robi kabinę i zestaw zewnętrzny do B. Również do B są blaszki edka, ale do HB, jednak nie widzę tam nic robionego strasznie na wymiar, więc się powinno dać przeszczepić do Italki. Ja się nie znam na wentylatorach w ogóle, więc różnic nie wyczaję sam. Ktoś robi tą wersję D?

Ok, D robi revell. Muszę to przemyśleć, najlepiej jakby mi ktoś wyłuszczył, czym zgrubnie one się różnią - chodzi mi o różnice, które uniemożliwią użycie w/w zestawów.

Chodzi Ci o użycie zestawów dedykowanych do B w modelu wersji D? Z zestawów CMK (patrząc po wklejonej wyżej instrukcji) to zbyt wiele się nie nada, żeby nie powiedzieć prawie nic. W każdym bądź razie sensowność zakupu tego zestawu jest w takim przypadku moim zdaniem wątpliwa.
Ostatnio edytowano wtorek, 1 marca 2011, 01:27 przez Cichociemny, łącznie edytowano 1 raz
Cichociemny

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie