VIII Festiwal Bytom 2011

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Re: VIII Festiwal Bytom 2011

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » poniedziałek, 28 lutego 2011, 00:04

tak, i szykował sie by pożreć konia faszerowanego siarką

Obrazek
Kamil Feliks Sztarbała

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez viking » poniedziałek, 28 lutego 2011, 00:44

Impreza przednia. Nie mam, co prawda porównania z wcześniejszymi edycjami, ponieważ zagościłem w Bytomiu po raz pierwszy (na pewno nie ostatni). W tym roku jako widz, za rok może odważę się pokazać coś ze swoich prac. Hala okazałych rozmiarów, duży parking, stoiska, mnóstwo modeli na wysokim poziomie to wielkie plusy tej imprezy. Byłem tylko w niedzielę na około 3 godz. Ale i tak jestem pod dużym wrażeniem.
viking

Postprzez kapral » poniedziałek, 28 lutego 2011, 07:56

Witam.
Ponieważ jest to mój kolejny (chyba czwarty?) festiwal w Bytomiu pozwolę sobie też parę słów tytułem komentarza.
Najpierw posłodzę :D .
Nareszcie lokalizacja na miarę tego konkursu. Duża przestrzeń, światło, trybuny na których można było przycupnąć i podyskutować o meandrach modelarstwa ze "starym-nowym" znajomym. Cieszy również giełda rosnąca razem z festiwalem.
Jeżeli dodać do tego duży parking i bufet na miejscu to mamy komplet. Nie zapominam też o sprawnej obsłudze i dyskretnej pracy organizatorów, przy takiej ilości modeli i wystawiających.
Biorąc to wszystko pod uwagę cieszy me serce ogromnie fakt, że oto mamy festiwal modelarski na (chyba) europejskim poziomie. Za to wszystko brawa dla tych znanych i tych bezimiennych organizatorów.
Natomiast zagadką nadal (pomimo jak już pisałem wielokrotnego uczestnictwa) jest dla mnie i nie tylko dla mnie (co było słychać pod tablicą wyników) ocenianie modeli. Od razu zastrzegam, żeby nie być posądzonym o niezdrowe frustracje, to nie były kategorie pozostające w kręgu moich zainteresowań. Miałem możliwość sprawdzić dwa takie wątpliwe wyróżnienia i faktycznie to chyba były pomyłki sędziowskie.
Podsumowując, jeszcze raz dzięki za imprezę przez duże "I" . Do zobaczenia na kolejnym za rok :D
kapral

Postprzez Chrupek » poniedziałek, 28 lutego 2011, 08:34

Kapral jeśli mogę prosić przybliż o co dokładnie chodziło
Marcin Chrupek Chruścielewski
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie. http://www.ipmspolska.org.pl
Chrupek

Postprzez rercz » poniedziałek, 28 lutego 2011, 08:48

Gdzie można zobaczyć nagrodzone prace?
rercz

Postprzez K.Barcz » poniedziałek, 28 lutego 2011, 09:07

in memoriam [in memoriam] (łc.) ku pamięci, na pamiątkę.

Hasło opracowano na podstawie „Słownika Wyrazów Obcych, cz. 2 - Sentencje, Powiedzenia, Zwroty” Wydawnictwa Europa, pod redakcją naukową prof. Ireny Kamińskiej-Szmaj, autorzy: Mirosław Jarosz i zespół. ISBN 83-87977-08-X. Rok wydania 2001.
Pozdrawiam . Krzysztof Barcz
K.Barcz

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » poniedziałek, 28 lutego 2011, 09:09

racja. mój błąd
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Sergionex » poniedziałek, 28 lutego 2011, 10:32

Dzięki wszystkim za świetną zabawę :lol:
Obrazek
Sergionex

Postprzez merlin_PL » poniedziałek, 28 lutego 2011, 10:33

Co do oceniania modeli to napiszę tak. Jak zobaczyłem modele na wystawie i ich poziom to wiedziałem, że niezależnie jakie będą wyniki to i tak mniejsze, czy wieksze watpliwości na tle pracy sędziów pozostaną. Sam szczerze powiem współczułem tym, którzy mieli oceniać. Ile modeli, tyle koncepcji malowania i wykonania i wszystko baaardzo, ale to baardzo ocenne.
To czego mi brakowało to, to, że na drugi dzień przy nagrodzonych modelach nie pokazała się informacja z nazwiskiem modelarza, że dany model został nagrodzony. Dzięki temu rozwiązaniu można by było skupić większą uwagę na tych modelach i porównać je z pozostałymi.
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Postprzez kapral » poniedziałek, 28 lutego 2011, 11:10

merlin_PL to jest bardzo dobre rozwiązanie. Na kilku konkursach spotkałem się z tym.
Chrupek najwięcej komentarzy dotyczyło jednego modelu w kl. S-2, znacznie mniej też jednego modelu w kl.PG-6.
Coś w tym musi być, skoro jak na razie nikt nie umieścił tych modeli w prezentowanych zdjęciach (a przecież robimy zdj. modelom które nam sie podobają). A przynajmniej ja nie zauważyłem.
Przepraszam, ale ja już tak mam ;o) . Zresztą Heniu słusznie stwierdził: Zdziwił bym się gdybyś teraz też nic nie powiedział. :D
kapral

Postprzez RAV » poniedziałek, 28 lutego 2011, 11:16

kapral napisał(a):Chrupek najwięcej komentarzy dotyczyło jednego modelu w kl. S-2, znacznie mniej też jednego modelu w kl.PG-6.
Coś w tym musi być, skoro jak na razie nikt nie umieścił tych modeli w prezentowanych zdjęciach (a przecież robimy zdj. modelom które nam sie podobają). A przynajmniej ja nie zauważyłem.

A możesz konkretniej napisać, co to było? Może u mnie się znajdą...
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez kapral » poniedziałek, 28 lutego 2011, 11:29

Proszę bardzo.
klasa S-2 model Su-22
klasa PG-6 model LWS
kapral

Postprzez SKYRAIDER » poniedziałek, 28 lutego 2011, 11:38

Witam,

To czego mi brakowało to, to, że na drugi dzień przy nagrodzonych modelach nie pokazała się informacja z nazwiskiem modelarza, że dany model został nagrodzony. Dzięki temu rozwiązaniu można by było skupić większą uwagę na tych modelach i porównać je z pozostałymi.

Sędziowanie tego typu "podoba się nie podoba" pozostawia wiele do życzenia.
Tak jak kiedyś o tym napisałem, wiedza, umiejętności, doświadczenie to nie wszystko.
Potrzeba jeszcze tego coś, obiektywizmu, niestety po tym co widziałem przy sędziowaniu
modeli samolotów, mam wiele wątpliwości, członkowie IPMS dali plamę, dużą plamę.
Być może dlatego nie było zaznaczenia wyróżnionych prac, chociaż nasza komisja
przy każdym z modeli kładła karteczkę z napisem "Praca wyróżniona"
Na drugi dzień karteczki zniknęły, nie pytałem dlaczego. Powinny być przy modelach.
Z nazwiskiem to może za daleko, ale że model nagrodzony, tak, możliwość porównania z innymi
jak najbardziej, każdemu podoba się coś innego.
Więcej obiektywizmu przydało by się "specjalistom" z IPMS - u.

Poza tym, SUPER IMPREZA, OLKU, wielkie podziękowania dla Ciebie i całej ekipy zaangażowanej
w organizację i przygotowanie największej imprezy modelarskiej w Polsce.

Pozdrawiam

Marek
SKYRAIDER

Postprzez imek46 » poniedziałek, 28 lutego 2011, 11:57

Gratulację za fantastyczną imprezę. Myślę że przeniesienie jej do tej hali sportowej, gdzie była przestrzeń i świetne warunki do oglądania i fotografowania modeli. Było strzałem w dziesiątkę. Ale ponieważ nie ma imprez idealnych, to powiem co mi się nie podobało. Nie jest to wcale po to żeby organizatorom dokopać, bo nie oto chodzi. Niestety w imprezie muszę stwierdzić że kulało zabezpieczenie modeli. Jak byłem na hali to sam wiele razy upominałem dzieciaki żeby nie sprawdzali czy śmigło się kręci albo samochód jeździ. Dlatego nie wiem po co poruszała się cały czas grupa harcerzy po sali. Chwała im za to że byli, ale nie byli po to, że chodzić krokiem defiladowym po sali, a byli chyba po to żeby reagować na różne zachowania dzieciaków i nie tylko. I jeszcze jedno, uważam, że skoro są kartki po odbiór modeli, to nie są one po to, żeby było więcej makulatury w kieszeni, tylko po to żeby odbieram model, zdaję karteczkę. Sam tego doświadczyłem jak odbierałem model to ktoś z organizatorów zapytał się tylko czy na pewno jest to mój model. Ja odpowiedziałem, że tak i temat się skończył. Może też warto przemyśleć organizatorom ustawienie stołów tak jak jest u nas, czyli na Lubelskich Spotkaniach Modelarskich. Przestrzeni na sali jest dużo i ustawienie stołów podkowę zapewne dało by większe efekty. Także kończąc. Impreza świetna. Masa świetnie zrobionych modeli, mówiąc krótko impreza na europejskim poziomie. A tym bardziej, że zdobyłem wyróżnienie w kat. MZ-2 za Shermana w skali 1/48. WIELKIE GRATULACJE.
Pozdrawiam I.Z.
imek46

Postprzez MWALLO » poniedziałek, 28 lutego 2011, 12:05

Impreza bardzo udana, co ja piszę --zajebi..a!! Miło było się poznać osobiście i konkretnie zintergrować. Pozdrawiam wszystkich , a w szczególności Sergia , Sebka Vel. Dyrektor :), Krzyśka Vis13,Subgrafika , Radka Pitucha, Matejsona, Spitona, Mardera... Vomito squad rules!!!!!! Do następnego...
MWALLO

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea