No cóż, nie będę ukrywał, że przeszedłem na większą skalę, czyli 1:35. Postanowiłem zatem kupić sobie coś taniego a zarazem ciekawego.

Wybór padł na stary model znanej, japońskiej firmy - Tamiya. Stary bo wyprodukowany w 1975 roku, lecz i tak na dobrym poziomie. Dlaczego taki brzydal? Ja uważam, że czołgi japońskie to jedne z najładniejszych pojazdów pancernych, bardzo mi się podobają i będę się starał w pierwszej kolejności zgromadzić na półce trochę tego sprzętu.
Model jest stosunkowo tani (51zł) lecz nie mogłem się powstrzymać i kupiłem do niego elementy fototrawione czeskiej firmy - Eduard oraz linę wraz z lufą firmy - Eureka. Lufa jest do innego czołgu - no może nie tyle co innego lecz do nowszej wersji rozwojowej Chi ha czyli do czołgu "Type 97 Shinhoto Chi-Ha".
Nie obeszło by się też bez farb które kupiłem od kolegi "plastikk-a". Jest to wyrób - Gunze, dedykowany do japońskiego kamuflażu broni pancernej.
Na razie doszedł do mnie jedynie (tu podziękowania dla sklepu http://www.mojehobby.pl za natychmiastową wysyłkę) model ponieważ blachy kupowałem w Martoli gdzie sami muszą je zamówić (dostawa koło czwartku). Razem z blachami kupiłem także wyrób Eureki w tym samych sklepie, więc muszę trochę poczekać.
No ale do rzeczy bo się trochę rozpisałem.
Obowiązkowy in-box
Kod produktu: 35075.
W typowym dla tego producenta pudełku znajdziemy 3 ramki wytryskowe wykonane z ciemno zielonego plastiku poza ramkami są dwa elementy takie jak wanna i kadłub, cztery elementy wykonane z gumy oraz gąsienice wykonane także z gumy.
Konfiguracja ramek:
Ramka wytryskowa "A" posiada 54 elementy.
Ramka wytryskowa "B" posiada 65 elementów.
Ramka wytryskowa "C" posiada 35 elementów.
Ilość części poza ramkami - 8.
Do modelu dołączone są 2 figurki, kolejnym smaczkiem jest to, że układ jezdny jest ruchomy.

Ramka "A"

Ramka "B".

[img][img]http://img21.imageshack.us/img21/8498/dsc06925l.jpg[/img]

Ramka "C".

Elementy poza ramkami.

Dodatków do tego modelu jest niewiele, generalnie są tylko te które ja kupiłem czyli blachy Eduarda oraz ta lina Eureki.
In-boxa wrzucę jak do mnie dojdą pocztą.
To chyba tyle, zaraz idę go sklejać, mam trochę wolnego czasu ... wiecie, temperatura 38 stopni, za to mam wygodny warsztat.
Choć zapewne będę sam pisał do siebie.