donalyah00 napisał(a):Wieczorem (późnym) wstawię listę wzbogaconą fotką przezroczystego nosa "Jap Batty", czyli samolotu z Bytomia.
Co prawda to nie wieczór, ale wreszcie udało mi się usiąść do książek.
Oto fotka rzeczonej
Jap Batty - dobrze widoczna jest półprzezroczysta osłona radaru. Widać tu też kolejną usterkę bytomskiego modelu - biały pas w dolnej części osłony. Pomijając już fakt, że był to festiwal a nie konkurs, gdyby do modelu dołączona była choć podstawowa dokumentacja (1-2 fotki oryginału) można byłoby inaczej spojrzeć na sprawę.

Fotkę wyciągnąłem ze wspomnianej już przez
Gienka książki
Northrop P-61 Black Widow - The Complete History and Combat Record (Pape, Campbell), wyd. Schiffer. Zawiera sporo nieźle zreprodukowanych fotek, w tym kilka kolorowych. Przez dłuższy czas uchodziła za jedną z lepszych pozycji nt. Wdowy. Wspomagały ją:
Queens of the Midnight Skies - The story of America's Air Force Night Fighters (Pape, Harrison) oraz
The 421th NFS in WWII (Kolln) obie wydane również przez Schiffera. Pierwsza jest historią amerykańskich nocnych samolotów myśliwskich - zawiera sporo (w tym całostronicowych) fotek P-61. Druga jest historią jednego dywizjonu - również sporo fotek, głownie operacyjnych. Jakość reprodukcji zdjęć w obu książkach jest nieco gorsza niż w przypadku pierwszej wspomnianiej przeze mnie (Pape, Campbell). Wszystkie trzy pozycje są dostępne np. na Amazonie.
Ostatnimi czasy wyszła jednak książka wyd. Specialty Press -
Northrop's Hight Hunter - P-61 Black Widow (Kolln). Jakością reprodukcji zdjęć oraz zawartym w niej materiałem wydaje się przewyższać pracę Pape i Campbella, oraz dedykowanego
Warbird Techa Specialty Press razem wziętych. Książka zawiera m.in. operacyjne fotki Wdów US.Navy(!) i NACA oraz spis losów wszystkich egzemplarzy samolotu, wliczając F-15. Zawiera też sporo wyraźnych zdjęć oraz rysunków wnętrz, silników i podwozia - wydaje mi się, że spokojnie powinna wystarczyć do budowy przyzwoitego modelu. Dostępna np. na Amazonie.
Dla mocniej zakręconych jest jeszcze jedna książka -
Deny Them the Night Sky - A History of the 548th NFS. Wydana własnym sumptem przez autora - Erica Shulenbergera. Zawiera mnóstwo fotek samolotów opisywanego dywizjonu - spora część z nich jest średniej jakości, ale są za to unikalne. Pokazane jest też życie codzienne jednostki na wyspach Pacyfiku - niezły ładunek inspiracji na dioramę. Z dostępnością mogą być jednak problemy.
Poza w/w znam jeszcze książki Warbird Tech, Osprey'a, MBI (zawiera plany), Kagero, Bunrin-Do FAoW (zdjęcia), In Action, oraz Flight Manual (niekoniecznie niezbędny do detalowania jeżeli posiadać książkę Specialty Press).