Średniowieczna wiejska chata - skala 1:56 (28 mm)

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Średniowieczna wiejska chata - skala 1:56 (28 mm)

Postprzez Vespa » niedziela, 6 marca 2011, 11:58

Na wstępie, jako że jest to mój pierwszy post, chciałbym się przywitać ze zgromadzonymi tutaj osobami. Zabawię pewnie trochę dłużej bowiem odkryłem u siebie jakiś czas temu modelarskie ciągoty 8-)

W niniejszym wątku zaprezentuję relację z budowy dioramy przedstawiającej wiejską chatę osadzoną w realiach wczesnego średniowiecza. Ma to być maksymalnie słowiański klimat i jeżeli wyjdzie to co zamierzam chciałbym przedstawić też fragment koryta rzeki i dobijający do pomostu mały, słowiański statek.

Koncepcja jest jeszcze niesprecyzowana.

Materiały, z których wykonałem szkielet chaty to w głównej mierze karton introligatorski o grubości 1,5 mm, który został pokryty gipsowymi wylewkami z wydłubaną fakturą imitującą kamień oraz rozłupanymi listewkami z płyty sklejkowej imitującymi deski.

Na ściany lepsze by były gotowe listewki sosnowe lub balsowe paski... chciałem jednak żeby to była wersja budżetowa - i jak na razie łączny koszt użytych materiałów nie przekracza 10 zł. Musiałem kupić jedynie lniane pakuły, z których wykonałem strzechę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Podstawa, z której zostanie "wystrugana" reszta otoczenia wygląda tak:

Obrazek

Docelowo ma stać właśnie na tym blacie zamiast donicy w tle.
VESPA ::: studio graficzne ::: reklama, grafika, druk, strony WWW
Vespa

Reklama

Re: Średniowieczna wiejska chata - skala 1:56 (28 mm)

Postprzez Vespa » niedziela, 6 marca 2011, 12:19

Napiszę posta pod postem ale jeśli to będzie mocno raziło moderatora - poproszę o scalenie z powyższym. Nie chciałbym jednak żeby w gąszczu zdjęć umknęły poniższe pytania do bardziej doświadczonych (ja dopiero raczkuję w świecie makietowego modelarstwa):

1) Znacie firmy produkujące figurki Słowian w skali 1:56? Sporo szukałem ale widziałem tylko różnych Celtów czy Wikingów i nic nie wywarło u mnie większej chęci do zakupu.

2) Mam ten klocek ze styroduru i trochę nie wiem jak się za niego zabrać... Chciałbym zróżnicować rzeźbę terenu i przeciąć dioramę rzeką ale boję się, że mogę zmarnować cały materiał zbyt pochopnym cięciem. Znacie linki do relacji z budowy, w których by można podpatrzeć ciekawe rozwiązania? Myślałem nad tym aby rozciąć go na dwie części w kształcie koryta rzeki i rozsunąć na szerokość, którą by miała mieć rzeka. Brzegi uformować nożem i ogipsować. Tak się robi?

3) Brzegi klocka ze sturoduru po uformowaniu zwykle są czymś oklejane? Jakimś fornirem lub balsą? Czy co z tym zwykle robicie?

4) Z jakiego materiału robicie podstawki? Sfrezowany MDF 20mm będzie dobry?

5) Macie patenty na malowanie drewna tak by maksymalnie wybić jego fakturę? Bo ja to robiłem w taki sposób: kolor podstawowy jako bejca (jasny dąb) i na to drybrush jaśniejszymi akrylami i wash czarnym tuszem kreślarskim... Efekt nie jest tak dobry jak bym sobie tego życzył - wydaje mi się to jakby spłowiałe, bez kontrastów.

Z góry dzięki za pomoc!
Vespa

Postprzez Andrzej Godlewski » niedziela, 6 marca 2011, 12:30

Witam i od razu pytam. ;o)
Dlaczego taka skala , czy budynek budowany z tzw, głowy czy na podstawie jakiejś ikonografii.
Sama chata i jej wykonanie jest jak najbardziej OK. razi nieco kamienna podmurówka tej budowli ,jest zbyt sterylnie czysta w stosunku do całości.
Kamienie w zasadzie zawsze są trochę zróżnicowane kolorystycznie ,a i przy samej glebie często przybarwione mikroskopijnym mchem.
Jest to oczywiście tylko mój pogląd i nie zmienia faktu iż sama budowla i jej przyległości np. wóz i wbity topór w pieniek ,nadawać będą tej dioramie klimatu.
Zobacz do tematu w tym dziale o dioramie kolejowej tam dałem linka do strony o tematyce która może coś Ci pomoc w Twojej pracy.
Andrzej Godlewski

Postprzez Vespa » niedziela, 6 marca 2011, 12:42

Skala została użyta taka bo mam w niej kilka figurek rycerzy i, choć jakiś czas temu zrezygnowałem z pomysłu umieszczenia ich na makiecie, to nie chciałem robić już wszystkiego od nowa.

Co do wiarygodności historycznej to przeglądałem zdjęcia rekonstrukcji i wszelkie opisy jakie udało mi się znaleźć jednak wymiary są bardziej na oko. Poniżej kilka fotografii, które mnie zainspirowały. Podmurówka pochodzi z jednego z tych domków ale w moim wykonaniu wyszła trochę nierealistycznie. Planuję ją jeszcze dopracować ale to dopiero przy wkomponowywaniu w rzeźbę terenu - część kamieni będzie "w ziemi" która ma być pełna nierówności i omszenie chyba też się uda zrobić.

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Vespa

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » niedziela, 6 marca 2011, 12:44

Vespa napisał(a):Macie patenty na malowanie drewna tak by maksymalnie wybić jego fakturę?

drewno najlepiej zrobic z plastiku/spienionego PCV, wtedy masz faturę idealną do malowania. drewno z drewna to średnio udany pomysł
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Andrzej Godlewski » niedziela, 6 marca 2011, 13:02

Zdjęcia ekstra ,na jednym z nich masz chatę na podmurówce i kamienne schody ,może spróbuj z tym motywem .
Schody mogą wtedy prowadzić do niewielkiej przystani dla łodzi.
Zmniejszając drewniane belki zmniejszamy także fakturę drewna , czyli słoje i sęki też powinny być mniejsze .
Spróbuj na kawałku tego materiału co masz rysikiem odwzorować delikatnie słoje a następnie w owe bruzdy zapuścić nieco farby, te technik są opisane tu na forum.
Andrzej Godlewski

Postprzez Slash » niedziela, 6 marca 2011, 13:19

Zupełnie się nie znam, zaraz pewno wpadną tu jacyś architekci i naprostują. Jednakże, mi chata wygląda na późniejsza jak średniowieczna. Czy to nie było tak, że wtedy chaty bardziej nawet był trochę wkopane w ziemie, aniżeli stały na takiej podmurówce? I czy to wejście nie nader wystawne ?
Slash

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » niedziela, 6 marca 2011, 13:28

Slash napisał(a): mi chata wygląda na późniejsza jak średniowieczna. Czy to nie było tak, że wtedy chaty bardziej nawet był trochę wkopane w ziemie

to w neolicie i za komuny..
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Slash » niedziela, 6 marca 2011, 13:43

Pewnie nie tylko. Ale pamiętam, że jak kiedyś z jednym takim specem od epok ciosanych robiłem makietę jakiegoś tam grodo-zajadu handlowo-granicznego to takie były wytyczne. Małe chatki za palisadą jak psie budy prawie, zasadnicza strażnica-wieża już bardziej wystawnie. Ogólnie tak tylko spytałem.
Slash

Postprzez Vespa » poniedziałek, 7 marca 2011, 20:54

Panowie... nie żebym chciał być upierdliwy ale czy byłby ktoś na tyle miły by odpisać na moje pytania? :roll:
Jak na razie dostałem odpowiedź tylko na jedno - Kamil napisał żeby drewno imitować plastikiem... Chodzi o spienione PCV? Czy są lepsze materiały?
Próbowałem też rady Artura żaby wyryć w tym co jest jakąś imitację sęków i struktury drewna... Coś to nie idzie - sosna się "siepie" a wash wcieka i tak we wszystko - nie tylko w wydrapane zagłębienia. Są na to jakieś sposoby?

Z góry dzięki za pomoc! Jestem tu po to by czerpać z tego źródła wiedzy a nie dla szpanu :lol:
Vespa

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » poniedziałek, 7 marca 2011, 21:11

spienione pcv jest jest bardziej przyjazne w przeróbkach na drewno, aczkolwiek równie dobrze w tej roli spisuje się zwykły polistyren.
wrota strugałem z pcv
http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=16&t=8431&p=95290

siara dłubał w plastiku:

http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=28&t=8805&p=99691&hilit=+sentry#p99691
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Piotr_Kalisz » wtorek, 8 marca 2011, 15:17

Witam!

Po pomalowaniu wygląda całkiem nieźle.
Cokół z kamienia jest trochę za równy moim skromnym zdaniem - lepsze były by większe i mniejsze kamloty. No i zbyt równy kolor.
Ale obserwuję dalej...
Piotr_Kalisz

Postprzez Sherman » czwartek, 10 marca 2011, 18:13

Wczesne średniowiecze... Tylko które? Tzn. chcesz stworzyć makietę z czasów plemiennych, wczesnopaństwowych czy wczesnopiastowskich? Co prawda różnice w budownictwie na przestrzeni tych kilku wieków nie będą bardzo duże i raczej będą zależeć od rejonu słowiańszczyzny, nie mniej jednak to co skleciłeś nie przypomina mi niczego z czym się spotkałem.

Dominująca formą w budownictwie słowiańskim na terenie dzisiejszej Polski były półziemianki ( obiekty mieszkalne częściowo zagłębione w ziemi ) o bokach ok. 4-5m wznoszone na różne sposoby, z pamięci nie chcę pisać żeby jakiegoś babola nie popełnić... Acz podmurówka z kamienia jest mówiąc ostrożnie mało realna. Przynamjmniej dla okresu VI - XI wiek.

Trochę więcej informacji jaki okres i region Cie interesuje to może uda się coś pomyśleć w temacie.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez Vespa » czwartek, 10 marca 2011, 18:42

No tak, już się zdążyłem zorientować, że kamienna podmurówka ma się nijak do słowiańskich chat z okresu panowania Mieszka I, bowiem te czasy byłyby dla mnie idealne. Najprawdopodobniej dokończę tą chatkę i sprzedam na allegro jako "przenośny element" wyposażenia stołu do jakiegoś z warhammerowatych systemów bitewnych. Będzie jak ulał - nawet wojsko można schować bo ma zdejmowany dach.

Sherman, jeżeli znasz się na okresie budownictwa Słowian z czasów pierwszych władców Polski - bardzo chętnie zacznę prace od nowa. Rejon - najlepiej wielkopolska, Polanie i te sprawy.
Ostatnio edytowano czwartek, 10 marca 2011, 19:04 przez Vespa, łącznie edytowano 2 razy
Vespa

Postprzez Sherman » czwartek, 10 marca 2011, 18:59

Ze znaniem się to by była przesada, coś niecoś pamiętam z zajęć i sam kiedyś takową kopałem, mniej więcej IX-X w.
Bardziej się orientuję w małopolskim budownictwie, ale poszukam czy mam coś w swoich materiałach w temacie Wielkopolski.

Skąd kolego jesteś?
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Następna strona

Powrót do Dioramy - warsztat