W drodze na front 1920

Właśnie skończyłeś dioramę, chciałbyś ją zaprezentować - poddaj ją tutaj surowej krytyce Użytkowników.

W drodze na front 1920

Postprzez Andrzej Godlewski » niedziela, 6 marca 2011, 11:49

Witam wszystkich , korzystając z wolnej chwili i z tego iż na tym forum oprócz tematu wojskowej kolei polowej nie prezentowałem swojej radosnej ;o) twórczości modelarskiej postanowiłem zacząć od swoich starszych prac.
Zapewne niektórzy z Was już gdzieś tą dioramę widzieli , ale że temat w twórczości naszego rodzimego modelarstwa praktycznie nie istnieje a moją zainteresowania krążą wokół niego to i oczywistym jest tematyka tej pracy.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Skala to 1:35 ,figurki różnych firm ostro przerobione , wóz sanitarny przerobiony z zestawu ESCI samochód pancerny to Fiat z żywicznego zestawu, właściwie to mało co z tego zestawu zostało wykorzystane a platforma to przerobiony wagon Dragona na rosyjską platformę.
Pozostaje mi tylko życzyć miłego oglądania .
Pozdrawiam Andrzej.
Andrzej Godlewski

Reklama

Re: W drodze na front 1920

Postprzez ROMAN » niedziela, 6 marca 2011, 12:18

Świetne. Podoba mi się. Zdiątka deczko nie domagają. Kurczę gdybym miał taką dioramę do fotografii zrobił bym temat jak "Polskie drogi". No prawie, bo deczko wcześniejszy temat.

pozdrawiam i gratuluje świetnej pracy.
ROMAN

Postprzez Artek » poniedziałek, 7 marca 2011, 08:17

Mocne. Fajny detal np. lampa naftowa. Ładna kompozycja. Wszystko na spokojnie i bez dramatycznych póz, a jednak robi wrażenie. Może figurki i wierzchowca można by pocieniować nieco bardziej ale to już jak kto lubi i uważa za stosowne. ;o) Ogólnie praca na duuuuży plus.
MODEL-HIT>>> Twój nowy sklep modelarski
Artek

Postprzez Adam » poniedziałek, 7 marca 2011, 09:44

Witam.
Miałem przyjemność oglądać twoją pracę w oryginale. Wygląda wspaniale, ma swój klimat, wyglada bardzo realnie bez jakiejś sztuczności o co w dioramie jest bardzo łatwo.
Tak jak wcześniej Roman napisał to zdjęcia można by poprawić, bo prezentują twoją pracę gorzej niż przedstawia się w rzeczywistości.
Jeżeli można zasugerować to:
1. zmienić tło na trochę ciemniejsze przy białym tle automatyka aparatu trochę głupieje.
2. zdjęcia mają małą głębię ostrości, wypadało by ustawić aparat na statywie i robić zdjęcia z większą przysłoną co poprawi głębię ostrości.
Wojna z 1920 roku to jeden z dwóch moich ulubionych tematów, co prawda dotyczy naszego lotnictwa a nie dioram, ale teraz mam planie wykonać małą i prostą scenkę naziemną oczywiście z samolotem jako głównym aktorem.
Będzie to dla mnie duże wyzwanie i pozwolę sobie tu trochę po podglądać.

Pozdrawiam.
Adam
Obrazek
Adam

Postprzez Andrzej Godlewski » poniedziałek, 7 marca 2011, 19:15

Dziękuję za uwagi ,odnośnie zdjęć ,zdaje sobie sprawę, iż w internecie dobre zdjęcia to podstawa oceny pracy przez innych.
Jak trochę się zazieleni spróbuje wykonać trochę zdjęć w terenie z tłem,dawno już miałem to zrobić ale jakoś nie mogłem wygospodarować sobie na to trochę czasu.
Odnośnie lotnictwa ,to właśnie od dłuższego czasu pracuję nad dioramą przedstawiająca atak samolotu z gwiażdzistej eskadry na kolumnę konnicy Budionnego ,w tej samej skali .
Andrzej Godlewski

Postprzez Adam » poniedziałek, 7 marca 2011, 21:10

A jakiś warsztat jest tutaj na forum?
Mój jest tu:
http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=232&t=12695
porady mile widziane.
Adam
Obrazek
Adam

Postprzez Andrzej Godlewski » poniedziałek, 7 marca 2011, 22:22

Zapewne tez będę potrzebował podpowiedzi, przy następnej dioramie , i zapewne warsztat też się pojawi.
Prace tę wykonałem dość dawno , więc i zdjęć z warsztatu nie robiłem ,nie było mi to potrzebne .
Teraz jednak wiem ile można się dużo ciekawostek dowiedzieć podglądając warsztaty innych modelarzy.
Sporo jednak czasu zajmuje zrobienie zdjęć i tu leży niestety mój problem nie mniej jednak warto się czasem trochę wysilić.
Andrzej Godlewski

Postprzez Piotr_Kalisz » sobota, 12 marca 2011, 08:49

Bardzo mi się podoba Twoja praca.
Dobrze zaplanowana kompozycja, inna niż wszystkie typu "w środku czołg a po bokach żołnierze"...
Wykonana starannie i z dbałością o szczegóły.
Piotr_Kalisz

Postprzez spiton » sobota, 12 marca 2011, 12:05

Bardzo mi się podoba. Bardzo dobra kompozycja. Naturalna "gra figurantów". Bardzo dobre modelarstwo.
Faktycznie foty mogły by być lepsze. Ale to przecież da się zrobić.
Gratuluję.
spiton

Postprzez SHERMAN222 » czwartek, 22 września 2011, 18:17

Wszyscy jadą gdzieś w ( prawie ) jednym kawałku :lol:
Rdza i wgniecenia+anatomia cywili http://www.accidenti-a-me.com/
trochę zdjęć : http://www.panzerpunkt.info/index.html
http://www.youtube.com/watch?v=InRDF_0l ... re=related
☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭☭
SHERMAN222

Postprzez Korowiow » czwartek, 22 września 2011, 18:27

Wcześniej nie widziałem tej pracy - gdzieś mi umknęła.
Bardzo fajna w odbiorze - jest spójność i świetne wykonanie.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez hubert1997 » poniedziałek, 24 października 2011, 21:39

Matko moja! Od niedawna jestem na tym forum i nie widziałem tego wątku. Panie Andrzeju: figurki, figurki! więcej o figurkach! :)
"Skrzywdzić kota jest bardzo łatwo, ale, wierzcie mi, żaden to honor, żaden!"
-Michaił Bułhakow "Mistrz i Małgorzata".
hubert1997

Postprzez micmal » poniedziałek, 24 października 2011, 22:52

Tak z tymi zdjęciami to człowieka potrafi krew zalać. Ale mnie bardzo podoba się Twoja praca, nawet przy tych zdjęciach widać ile pracy musiałeś wykonać przy tej dioramie. Tematyka nie moja ale praca zwraca na siebie uwagę. Co do zdjęć, to jestem absolutnym laikiem ale po naukach kolego powiem tyle dobre światło to podstawa. Poszukaj w sklepach fotograficznych takiego czegoś: dwie żarówki (piszę jako laik więc się nie śmiejcie) mocowane na statywie z dodatkową parasolką do rozpraszania światła (podobno najlepsza czarna z zewnątrz, biała w środku). Koszt takiego zestawu około 94-110 zł. Chyba zamiast kolejnego modelu kupię sobie coś takiego. Przepraszam za taki wtręt i jeszcze raz moje gratulacje.
Pozdrawiam Michał M.
Obrazek
micmal

Postprzez Andrzej Godlewski » piątek, 18 listopada 2011, 22:04

Tak zgadza się ,dobre zdjęcie na forum to na pewno porządana sprawa.
Aby wykonać sesję zdjęciowa też potrzeba trochę czasu poświęcić a ostatnio nie mam go zbyt wiele .
Z czegoś trzeba rezygnować , i chociaż boleje nad tym to póki co zdjęcia będą raczej takie jakie są.
Druga sprawa to miejsce gdzie można by takie zdjęcia porobić , i tu też nie jest najlepiej.
Bo z jednej strony biurko do pracy ,z narzędziami a za plecami stoi kolejny projekt modelu kolejki wąskotorowej 1:5 ,Meyer -Mallet a skubany długi na jakieś 1,5 metra. :lol:
Tak, że chyba na wykonanie dobrych zdjęć to raczej szans nie ma, przynajmniej na ten czas. :roll:
Andrzej Godlewski

Postprzez Adam » piątek, 18 listopada 2011, 23:17

Wspomniałem już że widziałem tę dioramę. Utkwiła mi nie tylko w pamięci, ale i na "kliszy cyfrowej".
Pozwolę sobie wrzucić je tutaj, napewno nie są to arcydzieła (myślę o swoich zdjęciach), ale może pokażą twoje dzieło trochę z innej strony tej lepszej strony.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam.

Adam
Obrazek
Adam

Następna strona

Powrót do Dioramy - galeria ukończonych dioram