SUZUKI RGB500 tamiya -- 1:12

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

SUZUKI RGB500 tamiya -- 1:12

Postprzez warjat » wtorek, 8 marca 2011, 17:16

No to ruszam z kolejnym modelem. Tym razem znowu będzie to jednoślad a dokładnie taka maszyna:

Obrazek

Model raczej będzie w całości z pudełka. Chyba tyle na początek bo co tu wiele pisać :D
Pozdrawiam, Mateusz
warjat

Reklama

Re: SUZUKI RGB500 tamiya -- 1:12

Postprzez Kazik » wtorek, 8 marca 2011, 17:44

Masz kilka kabelków do zrobienia to nie jest trudne. Wystarczy kawałek małego wiertełka i uchwyt.
No i spawy na wydechu też można zrobić.
Powodzenia :)
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez warjat » wtorek, 8 marca 2011, 18:17

Kazik napisał(a):Masz kilka kabelków do zrobienia to nie jest trudne. Wystarczy kawałek małego wiertełka i uchwyt.
No i spawy na wydechu też można zrobić.
Powodzenia :)

Dzięki wielkie ;o) Mam nadzieję, że w trakcie robienia mi to bardziej przybliżysz :D Spawy to chyba z rozciągniętej nad ogniem ramki i CA można ładnie zrobić ale z tym okablowaniem nie wiem o co chodzi. W zestawie są kabelki jakieś.
Pozdrawiam, Mateusz
warjat

Postprzez wuen » wtorek, 8 marca 2011, 19:50

warjat napisał(a): Spawy to chyba z rozciągniętej nad ogniem ramki i CA można ładnie zrobić

Spawy fajnie wychodzą z rozcieńczonej szpachlówki nakładanej cienkim pędzelkiem albo z kleju CA nakładanego wykałaczką - wygląd jest bardzo zbliżony do oryginalnych.
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez warjat » wtorek, 8 marca 2011, 20:01

wuen napisał(a):
warjat napisał(a): Spawy to chyba z rozciągniętej nad ogniem ramki i CA można ładnie zrobić

Spawy fajnie wychodzą z rozcieńczonej szpachlówki nakładanej cienkim pędzelkiem albo z kleju CA nakładanego wykałaczką - wygląd jest bardzo zbliżony do oryginalnych.

Chyba wybiorę wersję z CA, dzięki za te jakże istotne rady ;o)
Pozdrawiam, Mateusz
warjat

Postprzez Fred-k2 » czwartek, 10 marca 2011, 19:59

Oj wybrałeś piękny model, sam go chciałem kupić więc postaraj się :mrgreen: Zajrzyj sobie do mojego warsztatu z YZR500 (ta sama klasa, ten sam okres, też z pudła robiony) może coś tam pomocnego podpatrzysz. Trzymam kciuki 8-)
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez warjat » czwartek, 10 marca 2011, 22:46

Fred-k2 napisał(a):Oj wybrałeś piękny model, sam go chciałem kupić więc postaraj się :mrgreen: Zajrzyj sobie do mojego warsztatu z YZR500 (ta sama klasa, ten sam okres, też z pudła robiony) może coś tam pomocnego podpatrzysz. Trzymam kciuki 8-)

Dzięki wielkie :) oglądam Twoja śliczną budowę od początku i napewno wiele z niej skorzystam:) ogólnie czytam wszystko co sie tu dzieje bo nigdzie sie tyle nie dowiem co z doświadczenia innych wariatów :D
Pozdrawiam, Mateusz
warjat

Postprzez Kazik » czwartek, 10 marca 2011, 23:05

No ale dawaj coś dawaj bo się głucha cisza coś robi!!!
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez warjat » piątek, 11 marca 2011, 09:10

Kazik napisał(a):No ale dawaj coś dawaj bo się głucha cisza coś robi!!!

Niedługo już coś będzie, jak narazie to czekam jeszcze na farby:/ a wycinania i szpachlowania jam i łączen form chyba nie ma co wstawiać. Dzisiaj postaram sie już coś pokazać, a w weekend trochę podgonie:)
Pozdrawiam, Mateusz
warjat

Postprzez Macio4ever » piątek, 11 marca 2011, 10:09

Pokaż, pokaż. Zaraz się czepniemy do jakiś dołków po szlifowaniu :P albo rys.
Poza tym to (nasze marudzenie) da Ci szanse na powstrzymanie chęci na jak najszybsze malowanie na kolor docelowy.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez warjat » sobota, 12 marca 2011, 11:18

Trochę zapodkładowałem po szlifowaniu, i wyglądało całkiem nieźle aż do teraz... Makro jest bezlitosne :oops: Trochę to jeszcze przetrę wszystko i jak będzie całkiem całkiem to powoli będę kładł kolor.

A właśnie, porobiłem te spawy ale chyba są za szerokie i będzie trzeba jakoś zwęzić, albo robić od nowa :) :

Obrazek

Kilka elementów silnika:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chyba będę musiał kupić podkład w słoiczku bo z puszki to mi jakoś za mocno leci i elementy są jakieś takie "zalane", następnym razem spróbuję bardziej z daleka psikać, może będzie lepiej.
Pozdrawiam, Mateusz
warjat

Postprzez siara1939 » sobota, 12 marca 2011, 11:24

warjat napisał(a):
Chyba będę musiał kupić podkład w słoiczku bo z puszki to mi jakoś za mocno leci i elementy są jakieś takie "zalane", następnym razem spróbuję bardziej z daleka psikać, może będzie lepiej.

Zawsze mozna psiknac z puszki do kubeczka plastikowego przez rurke do napojow i przepuscic podklad przez aerograf. ;o)
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez warjat » sobota, 12 marca 2011, 11:33

siara1939 napisał(a):
warjat napisał(a):

Zawsze mozna psiknac z puszki do kubeczka plastikowego przez rurke do napojow i przepuscic podklad przez aerograf. ;o)

A no :D hehe. Na razie jednak popróbuję z puszki, wygodne to jest :P
Pozdrawiam, Mateusz
warjat

Postprzez Kazik » sobota, 12 marca 2011, 12:48

Uuuu Panie słabo! Jeszcze dużo pracy. Trochę szwów do usunięcia, łączenie połówek na wydechu również do poprawy. Te spawy faktycznie mogły by być trochę węższe. Popraw bo warto. Rzadko coś się udaje za pierwszym razem.

Gdybyś próbował spuszczać z puszki podkład to pamiętaj że po spuszczeniu musi się dobrze odgazować. Było na ten temat gdzieś na forum więc trzeba poczytać.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez siara1939 » sobota, 12 marca 2011, 12:50

Kazik napisał(a):Gdybyś próbował spuszczać z puszki podkład to pamiętaj że po spuszczeniu musi się dobrze odgazować. Było na ten temat gdzieś na forum więc trzeba poczytać.

I pamietac trzeba, ze w przypadku Surfacera trzeba go dobrze rozcienczyc, bo inaczej sie tworza wlosy.
Ale za to otrzymamy mikronowa powloke, z malym zuzyciem materialu. Nie syfi sie tez tak wkolo.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Następna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat