Pink PRU

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Pink PRU

Postprzez sq9ans » wtorek, 8 marca 2011, 19:50

Noszę się z zamiarem "popełnienia" rozpoznawczego Spita w różowym malowaniu. Nigdzie jednak nie udało mi się znaleźć jak ten róż ma wyglądać. Xtracolor ma w swojej ofercie taką farbkę, ale w kraju jej nie znalazłem, a jedną puszeczkę w Anglii ściągać to mija się z celem. Może ktoś wie jak ewentualnie namieszać z dostępnych farb pożądany odcień?
sq9ans

Reklama

Re: Pink PRU

Postprzez Kuba P. » wtorek, 8 marca 2011, 20:21

Mam tą farbę Xtracolor. X34 RAF PRU Pink to po prostu jasny róż taki lekko zszarzały.
Na próbę sobie zmiksowałem w kapslu 4 części białej, jedną część jasnej czerwonej i odrobinka czarnej i wyszło coś jak na tym wieczku. Wiem, że to bardzo nieprecyzyjny przepis ale nie wiem jak wymyślić lepszy.
Swoją drogą czytałem kiedyś opinię na jednym z angielskojęzycznych forów jakoby w rzeczywistości ta farba była jaśniejsza niż to, co zrobił Xtracolor i tam sugerowano rozjaśnienie bielą.
Kuba P.

Postprzez GrzeM » wtorek, 8 marca 2011, 20:34

GrzeM

Postprzez sq9ans » wtorek, 8 marca 2011, 22:06

Dzięki za informację. Na próbę namieszałem sobie (z tą różnicą, że dałem 5 części białej a późnij jeszcze jedną)i faktycznie jest to blado-różowy. Różnicy wielkiej nie ma. Swoją drogą tak pomalowany samolot zapewne trafi w gusta naszych Pań, bo na tle zieleni szarości itp będzie się wyróżniał.
sq9ans

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste