M102 Howitzer 105mm / Afv Model 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

M102 Howitzer 105mm / Afv Model 1:35

Postprzez TReS » czwartek, 30 grudnia 2010, 15:36

Skromy bo skromy ale zawsze.
Od czegoś trzeba zacząć
Drugi model firmy Afv /na rozruch poszedł transporter M548 GunTruck/Cargo 3w1/ po 10 letniej przerwie w modelingu.

Osobiście "zachwycony" jestem, bardzo ładnie zdetalowany, miękki czasami aż nadto plastik, bardzo ładnie się obrabia i szlifuje lecz trzeba uważać by nie przeszlifować detalu, doliczyłem się 3 jamek skurczowych które mogą przeszkadzać, na upartego idzie się ich dopatrzeć przy poskładanym podwoziu.
Detale ładnie ze skalowane do skali, nic za duże nic za małe, cieszy metalowa lufa, gumowe opony oraz sprężynki dodane do modelu. Aż chce się pracować przy modelu. Tym bardziej jeśli są to początki modelowania, bardzo pozytywnie nastrajają takie dodatki. /małe a cieszy/.
Lecz na początek odradzam, ze względu na wielkość niektórych elementów, i możliwość uszkodzenia niektórych elementów, dla średnio-zaawansowanego modelarza model w sam raz. dużo frajdy.
Model do wykonania w dwóch wersjach z lat 60 wojny w Wietnamie i współczesnej stosowanej do dziś. Malowanie Olive Drab bądź 3 barwne Kamo /zieleń, czarny, brąz /biel/ choć na sieci doszukałem się kilu różnych kamo 3-barwnych w różnych odcieniach, zaawansowany modelarz ]może się troszkę wyżyć przy malowaniu i brudzeniu. W skali 0-6, Ocena 5+ zasłużona!! Tym bardziej ze cena zachęcająca bardzo 62-67 zł, warty dodania do kolekcji.

powoli do przodu /wypływki kleju to Tamiya ThinCement/

Dla zainteresowanych 3 walkaround`y
zaczerpnięte ze strony http://www.svsm.org

http://svsm.org/gallery/105mm-m102

zdjęcia z "życia" u wujka Google dostępne

http://www.google.pl/images?hl=pl&q=M10 ... 99&bih=972

model:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zdjęcia przeskalowane z 5mpix. Jakość średnia.
Wszystkie zdjęcia załadowane na serwer http://www.fotosik.pl

pzdr Jakub

Edit.
TReS

Reklama

Re: M102 Howitzer 105mm / Afv Model 1:35

Postprzez TReS » poniedziałek, 3 stycznia 2011, 11:24

..cdn
powoli ,jak krew z nosa po sylwestrowej nocy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

zaczynam uzbrajać lufe, dołożone podwozie i siłowniki podnoszenia lufy.

wszystko przez to pudło M548,które kończe kończe i skonczyć nie umię
Obrazek

pzdr
TReS

Postprzez TReS » sobota, 12 marca 2011, 21:55

Witam, troche wody w Wiśle upłyneło, a ja dalej sie z nią babram. Miało być szybko miło pudełkowo,model na początek a tu klops, się troche przedłuża koniec budowy, ale wyszło na dobre gdyż postanowiłem coś zmajstrować samemu do podwozia. Zmienione i poprawione uchwyty, miejsce jak i zamiana z plastiku na druta preta, mocowanie tyczek rowniez domowy wyrób,po puszce i wiercenie dziur,to był koszmar, średnio jestem zadowolny bo wyszło jako tako,lepiej nie potrafiłem, jak na pierwszy raz dorabiania części, uznam ze przejdzie. Gumy przeszlifowane ze szwu, tylko albo ja cos źle albo ta guma, ponad 1h na opone na papierze 400 fakt recznie szlifowane,ale to chyba za dlugo, na przyszłość porade prosze bez uszczerbu wiekszego z grubsza jakim papierem atakowac opony?? Lufa uzbrojona w zamek i łożę. Pozostało "ożenić" podwozie z lufą, dokleić "optyke" i do malowania podkładem wio.. mam nadzie ten tydzien przysiaść i na weekend by był juz Olive Drab machnięty, malowanie proste Wietnamskie.
Kilka fotek "marnej jakośći"

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pzdr

EDIT:

Sorry Mod`y złe kody wkleiłem, postaram sie odkręcić jak najszybciej.
TReS

Postprzez rollingstones » sobota, 12 marca 2011, 22:08

Cześć, napotkałeś jakieś problemy z tym zestawem - 3 minuty temu go kupiłem właśnie :lol:
płotka
rollingstones

Postprzez TReS » sobota, 12 marca 2011, 22:21

Walkaround z svsm`u "pokaże" Ci wszystko, na dobrą sprawę do poprawienia uchwyty z przodu armaty, bo błędnie są zrobione, mają być z boku na przodzie, nie od dołu i za daleko. "Koszyki" na tyczki od razu do wymiany, odlali je jako klocki i same tyczki 4szt od razu musisz skręcić sobie /16 mm długości/, nie podoba mi się korba z lewej strony /patrząc od przodu, znaczy strony haka/, ale nie umiem na zdjęciu wychwycić czy jest poprawna, nie mam zdjęcia "od czoła" tego elementu. Za nisko osadzona blokada wajchy od zamka, jakiś 1mm. 3 jamki skurczowe. Aha, durnie narysowany montaż "wajchów" od hamulców, ale idzie ogarnąć po chwili namysłu, problem polega na tym ze instrukcja pokazuje /znaczy jako tako/ montaż na podwoziu gotowym do transportu, a wiekszość zdjeć jest w pozycji "do ognia" (kola do góry nogami, stąd ten problem, lekkiego zamotania). No to w sumie tyle co znalazłem i sam poprawiłem. Poza tym przyjemnie, aha miekkkkkkkkkiiiiiiiiiiiiiiiiiiii plastik strasznie, trzeba uważać.

Bardzo proszę bardziej się przykładać do polskich literek, przecinków oraz wielkich liter. Mecenas
TReS

Postprzez TReS » niedziela, 13 marca 2011, 17:08

no i wkońcu doszło do "żeniaczki" dziś, prezentuje się bardzo przyjemnie w formie, lekko i zgrabnie, pozostało wkleić bebny hamulcowe, i kolimator.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
TReS

Postprzez Paweł Czarnocki » poniedziałek, 14 marca 2011, 10:03

TReS napisał(a):Obrazek

Nie no tego niezaszpachlowanego i niezaszlifowanego "bębna" to Ci nie daruję....
Zakup w MARTOLI portfela nie boli.
Paweł Czarnocki

Postprzez TReS » poniedziałek, 14 marca 2011, 15:52

"Przepraszam, zachowałem się jak gówniarz! To sie wiecej nie powtórzy."
<lol2>

Przyznaje trafił mi się babol. Właśnie go molestuje, przerastało mnie to, wiec odwlekałem poprawianie go do samego końca. Jednak już czas na malowanie to i musze zmeczyc tego "bębna" -
się szlifuje :)

edit:
pierońskie literówki
Ostatnio edytowano poniedziałek, 14 marca 2011, 20:09 przez TReS, łącznie edytowano 1 raz
TReS

Postprzez Paweł Czarnocki » poniedziałek, 14 marca 2011, 19:41

TReS napisał(a):"Przepraszam, zachowałem się jak gówniarz! To sie wiecej nie powtórzy."

Eee nie jak gówniarz tylko jak leniuszek he he he. Wkładasz widzę w ten model dużo chęci i serca więc szkoda go spaskudzić takim szwem. A modelik będzie cacy więc Cię przypilnujemy, abyśmy potem mogli cieszyć oczy jego ładnymi fotkami.
Zakup w MARTOLI portfela nie boli.
Paweł Czarnocki

Postprzez TReS » poniedziałek, 14 marca 2011, 20:21

staram się, choć czasami odpuszczam bo już nie wytrzymuje hehe, wiec superaśnie prosto ładnie nie ma jak narazie

Nastepne co wejdzie na warsztat /prawdopodobnie Pak 43/41 z Afv, choć 20 mm Flak 38 z Tristara chwyta mnie za serce gdy na niego patrze/już nie bedzie zmiłuj Boże, do upadłego.

Jak narazie to Ja "pilnuje" Was, od ponad roku biernie podglądam forum i "połykam" wiedze

Kolego, miło że jesteś z nami i dzielisz się efektami swojej pracy, ale znaczenie na czerwono Twoich postów do przyjemności już nie należy. Bardzo proszę bardziej przykładać się do unikania literówek podczas pisania a wszystkim nam będzie żyło się lepiej. Cierpliwość moderatorów podobno ma też swoje granice :) Mecenas
TReS

Postprzez TReS » wtorek, 15 marca 2011, 15:34

Cierpliwość moderatorów podobno ma też swoje granice :) Mecenas

ehhh...
A kto powiedział że życie Mod`a będzie "proste" :P
FireFox jest na stanie, więc może się poprawią te literówki nieszczęsne

A co do armatki, dziś podkład prysne zobaczymy co wyjdzie.
TReS

Postprzez Mecenas » środa, 16 marca 2011, 09:38

TReS napisał(a):

ehhh...
FireFox jest na stanie, więc może się poprawią te literówki nieszczęsne

A co do armatki, dziś podkład prysne zobaczymy co wyjdzie.

Cudów nikt nie obiecywał, za to powiedzieli, że będę mógł sobie od czasu do czasu kogoś spałować :) Dlatego właśnie przyjąłem tą fuchę... A tak na serio co do literówek - po prostu takie tu są zasady i staramy się dbać o poprawność pisowni: z szacunku dla języka oraz tych co czytają.

A ja do Twojego warsztatu zerkam nie tylko z racji obowiązków służbowych, ale też obserwując co dłubiesz. Dobrze Ci idzie i sobie po prostu śledzę postępy.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez TReS » środa, 16 marca 2011, 15:53

Mecenas napisał(a):
TReS napisał(a):

ehhh...

Cudów nikt nie obiecywał, za to powiedzieli, że będę mógł sobie od czasu do czasu kogoś spałować :)

Grupa Trzymająca Władzę :P

Po uprzykrzam "wam" trochę życie jeszcze bo następny warsztat się szykuje :)

Miło że "drobna" relacja interesuje i ciekawi.

Co do modelu, podkład schnie, na to Olive Drab poleci Tamiya z puszki bo aero nie posiadam, wiec takich cudów używam a efekt dla mnie zadowalający. Na weekend będzie gotów wiec pokaże co mi wyszło, i przedstawię opcje wykończenia dalszego który mi chodzi po głowie i podstawki ew. gdyż o takowej myślę by ładnie było.
TReS

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat