Hawker Tempest Mk.V - Academy 1/72

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Hawker Tempest Mk.V - Academy 1/72

Postprzez Dominik » poniedziałek, 14 marca 2011, 17:31

Skończony jakiś czas temu model Tempesta używanego przez E. Mackiego. Model składał się całkiem przyjemnie, oprócz miejsca łączenia się skrzydła z kadłubem tuż za chłodnicą. Profile się nie zgadzały i musiałem trochę poszlifować. Model malowany farbami Gunze C i H. Poza tym próbowałem rozjaśnienia paneli zamiast priszejdingu. Wash i kurzenie też obecne.
Kalki - oznaczenia państwowe Aeromaster, reszta Xtradecal. Wydechy Quickboosta.
Aha podczas klejenia podwozia coś mi na mózgownicę padło i kółko ogonowe wklejone tyłem naprzód. Podwozie główne też kosztowało mnie trochę nerwów.

Łoto i łyn(????)...pastwić się można.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Cheers
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Reklama

Re: Hawker Tempest Mk.V - Academy 1/72

Postprzez crustian » poniedziałek, 14 marca 2011, 18:46

Bałdzo ładnie 8-)
Nigdy nie kłóć się z głupim, bo postronni nie zauważą różnicy.
Obrazek Inowrocławskie Stowarzyszenie Modelarzy Redukcyjnych
crustian

Postprzez Jaho63 » poniedziałek, 14 marca 2011, 18:51

Rozjaśnienia paneli zbyt... nonszalanckie. Jak już wymieniałeś mogłeś też "machnąć" mu nowe oszklenie (Pavla?). Wyloty łusek chyba lepiej wyglądają zapuszczone na czarno. No i te dziury pod zbiorniki paliwa? Poza tym jest OK. No i maszyna Mackiego, jeden z lepszych na Tempeście, również czołowy (chyba drugi?) Kiwi w RAF-ie. Sam chcę go zrobić, ale w oznaczeniu W2-A.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Dominik » poniedziałek, 14 marca 2011, 21:53

Co do rozjaśnień. Po raz pierwszy zastosowałem to w tym modelu. Co do koloru to użyłem jasnoszarego. Następnym razem spróbuję neutral grey.
Dziury w skrzydłach znikną gdy dodam zbiorniki. Faktycznie wyloty łusek maznę czarnym.
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez pik » poniedziałek, 14 marca 2011, 23:35

Na modelu brakuje proporczyka wing commandera i oznaczeń zwycięstw. W ospreyowym "...Tempest Aces" są dwa zdjęcia SN228, w tym jedno właśnie ze świetnie pokazanym fragmentem koło kokpitu. Poza tym nie wiem czy to kwestia tego rozjaśnienia, ale ocean grey na górze wygląda identycznie jak medium sea grey na spodzie...
Pozdrawiam
Darek
Na warsztacie 1/72: Ar-234 (Dragon), Ju-88 (Revell), FW-190 (Revell+Hasegawa)
Portfolio: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=17429
pik

Postprzez Dominik » wtorek, 15 marca 2011, 06:07

pik napisał(a):Na modelu brakuje proporczyka wing commandera i oznaczeń zwycięstw.

Wszystko, oprócz napisów eksploatacyjnych, jest. Jak się dobrze przyjrzysz to na pierwszym i czwartym zdjęciu widać oznaczenia zwycięstw i proporczyki.

Co do szarości to chyba zdjęcia za jasne. W realu OG jest ciemniejszy.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez pik » wtorek, 15 marca 2011, 10:39

A to sorki, faktycznie są, ale i słabo je widać. Powinieneś robić zdjęcia raczej przy świetle dziennym - barwy są bardziej naturalne i nie ma odbić od flesza.
Pozdrawiam
Darek
Na warsztacie 1/72: Ar-234 (Dragon), Ju-88 (Revell), FW-190 (Revell+Hasegawa)
Portfolio: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=17429
pik

Postprzez Darek Trzeciak » środa, 16 marca 2011, 18:22

Dominik napisał(a):Co do rozjaśnień. Po raz pierwszy zastosowałem to w tym modelu. Co do koloru to użyłem jasnoszarego. Następnym razem spróbuję neutral grey.

Dominik,
jasno szary może być tylko następnym razem rozjaśnienia na zakończenie spróbuj pokryć farbami w kolorze kamuflażu (mocno rozcieńczone). Śmierdziuchy Gunze są świetne do takich operacji.
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli