La-7 kolory kabiny i wnęk podwozia-pomocy

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

La-7 kolory kabiny i wnęk podwozia-pomocy

Postprzez ministersan » poniedziałek, 14 marca 2011, 17:41

Witam
Jestem początkujący i właśnie pracuje nad La-7 1/48 z Academy. Niestety tylko dwa główne kolory malowania
mają podany odpowiednik FS. Reszta to tylko opisy,a np. grey może znaczyć wiele odcieni szarości.
Mam problem z wnętrzem kabiny i wnękami podwozia - w instrukcji napisane jest Gray green,a w modelu
z galerii (ten sam egzemplarz samolotu) z Eduarda widziałem kolor jasnoszary a w innym modelu ciemno szary.
Jaki kolor mam zastosować?
Pozdrawiam
Z góry przepraszam jeśli umieściłem prośbę w złym wątku. To mój pierwszy raz :-)
ministersan

Reklama

Re: La-7 kolory kabiny i wnęk podwozia-pomocy

Postprzez giberes » poniedziałek, 14 marca 2011, 20:56

Wprawdzie nie znam się na tym okresie w lotnictwie,ale jeżeli mam podobny problem ze współczesnym samolotem to staram się znaleźć in-box od innego producent, a najlepiej kilka.Czasem się różnią, ale mam przynajmniej jakiś materiał do analizy i porównania z dostępną dokumentacją. Zrobiłem coś takiego za Ciebie:

http://www.mojehobby.pl/show_file.php?s ... 8461_1.jpg

Jeżeli za mało, to szukaj dalej sam w podobny sposób,tu masz i kolory w Gunze i wnęki w czasie montażu
Non omnis moriar, zostanie po mnie parę modeli, które żona wyrzuci.
giberes

Postprzez pik » poniedziałek, 14 marca 2011, 23:03

W lotnictwie sowieckim nie było ścisłej standaryzacji malowania wnętrza także to cięzki temat... Wg specjalistycznych publikacji kokpit La-7 najczęściej był malowany kolorem ALG-5 (metal primer, zblizony do FS (3)4670 ) ale praktyka była różna. Jeśli chcesz mieć spokojne sumienie to polecam książkę Milos Vestsik "Lavockin La-7" wydawnctwo MBI (tekst czeski/angielski). Są tam barwne zdjęcia wnętrza muzealnego egzemplarza La-7 i raczej malowanie pochodzi z "epoki", także można się wzorować. Gdyby jakimś cudem nie udało ci się znaleźć tej książki ;o) to wnętrze kabiny w tym egzemplarzu było malowane jasno niebiesko-szarym, a wnęki podwozia ciemno-szarym.
Pozdrawiam
Darek
Na warsztacie 1/72: Ar-234 (Dragon), Ju-88 (Revell), FW-190 (Revell+Hasegawa)
Portfolio: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=17429
pik

Postprzez ministersan » wtorek, 15 marca 2011, 07:09

Dziękuje bardzo za pomoc
ministersan

Postprzez S.G » wtorek, 15 marca 2011, 23:19

Kolorki proponowałbym dobrać na oko, bo tak jak już tu kolega wspomniał u towarzyszy malowało się tym co w danej chwili było pod ręką, w gospodarce ciągłych niedoborów wszelkie instrukcje nie wiele były warte. Masz tu pare fotek egzemplarzy muzealnych ich kolorki są w miare tym co podaja instrukcje.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
szymon grzywocz
IPMS SILESIA
S.G

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste