Su 22 M4 Eduard 1:48

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: Su 22 M4 Eduard 1:48

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » poniedziałek, 14 marca 2011, 15:02

..to jeszcze oponki. raczej nie powinny być równomiernie matowe (nawet jeżeli założymy, że mają być czyściutkie). najprościej bedzie jak całe machniesz satyną, a ścierające się powierzchnie zmatowisz czarnym pigmentem
Kamil Feliks Sztarbała

Reklama

Postprzez potez » poniedziałek, 14 marca 2011, 20:27

Leszek Szopieray napisał(a):Na bazie jakiego zestawu miałby powstać Su-20 w 1/48?

Su-22 + kawałki od Su-7 albo cały przód zrobię od zera, jeszcze nie wiem jak, ale wiem, że chcę, nawet ze dwa lata temu obfotografowałem całego Su-20 w Muzeum Lotnictwa w Krakowie ;o)
GEM napisał(a):Potez, kiedy robiłeś te zkupy?Ten zestaw wnęk, to rozumiem jest inny komplet jak konwersja kabiny?

Przesyłka wysłana do mne 02.03.2011 przyszła w tamtym tygodniu. Ciro już działa, właściciel miał jakies problemy ze zdrowiem, ale juz firma "chodzi".
Tak to oczywiście zupełnie inny zestaw, tu masz link no i kosztuje niestety ponad 20€ :(
http://shop.ciromodels.com/1-48/53-c-413-su-17-22-podvozkove-achty.html
W zapowiedziach to oni mieli jeszce kilka innych zestawów do Suczki w tym kabinę i uzbrojenie...
Ze wszystkiego wyszły tylko bomby FAB-100, no ale lepsze to niż nic :mrgreen:
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez GEM » poniedziałek, 14 marca 2011, 21:43

Dzięki za informację.
Pozdrawiam Grzegorz
Jak coś robisz - rób to dobrze. Jak masz robić źle, nie rób tego wcale - szkoda czasu !
Warsztat :
GEM

Postprzez arturoo » wtorek, 15 marca 2011, 21:42

Model piękny. Też mam go w planach.
Udało mi się zdobyć do modelu coś takiego:
http://www.small-wonder.org/Projects/Su ... l_4987.jpg
http://www.small-wonder.org/Projects/Su ... l_4988.jpg
Więc zabawy trochę będzie
arturoo

Postprzez Piotrek.S. » wtorek, 15 marca 2011, 21:49

arturoo napisał(a):Model piękny. Też mam go w planach.
Udało mi się zdobyć do modelu coś takiego:
http://www.small-wonder.org/Projects/Su ... l_4987.jpg
http://www.small-wonder.org/Projects/Su ... l_4988.jpg
Więc zabawy trochę będzie

Sprawdzałeś wymiarowość tych zestawów? Podobno nie jest to ich mocna strona.
Umysł ludzki jest jak spadochron.
Działa lepiej kiedy jest otwarty.
Piotrek.S.

Postprzez potez » wtorek, 15 marca 2011, 21:57

Wymiarowość to sobie można w ...podarować.
One nadają sie tylko do kosza. Opisał to MAciek Żywczyk w swojej budowie suczki w minireplice :(
potez

Postprzez GEM » wtorek, 15 marca 2011, 22:21

Jeśli można to mała moja uwaga. Przed przystąpieniem do budowy modelu również zastanawiałem się nad zastosowaniem żywicznych klap i lotek. Ale doszedłem do wniosku, że jak już powycinam ze skrzydła lotki i klapy to, jaki problem żeby je obrobić dopasować i wkleić ponownie. Nie ma problemu czy żywiczne będą pasowały. Klapy w moim modelu mają np. odtworzone prowadnice, w których przesuwa się klapa, wzmocnienia skrzydła w tym miejscu i tym podobne szczegóły. Po włożeniu w skrzydło wprawdzie mało to widać, ale największą frajdę miałem szukając dokumentację jak to jest zrobione i potem samo wykonanie tych szczegółów. Hamulce aerodynamiczne robiłem z blach Parta. Moim zdaniem są lekko przewymiarowane, ale wyglądają lepiej jak te żywiczne. Dlatego proponowałbym przemyśleć temat czy faktycznie te żywiczne upiększą model. Ale to jest tylko taka moja sugestia.
Pozdrawiam Grzegorz
Jak coś robisz - rób to dobrze. Jak masz robić źle, nie rób tego wcale - szkoda czasu !
Warsztat :
GEM

Postprzez potez » wtorek, 15 marca 2011, 22:41

Żywiczne są do luftu , bo nie mają w ogole wyglądu takiego jak w prawdziwym samolocie:-(
Model ma bardzo grube skrzydła i trzeba tam naprawde mocno szlifować, żeby dostac wygląd taki jak w oryginale. Co więcej trzeba odtworzyć wypukłe nity na lotkach, które tam działa jak turbulizatory, więc jest troche zabawy z tym. Generalnie skrzydła są jednym z najsłabszych elementów tego zestawu i najbardziej pracochłonnych, żeby je prawidłowo odtworzyć. Te żywiczne wcale nie sa dobrą alternatywą, bo sa zrobione po prostu na odwal, co niestety jest często spotykane :-|
Ale ten samolot ma w sobie coś co powoduje, że warto dopieścic ten model - co oznacza ni mniej ni więcej jak praktycznie zrobić go w 90% od zera :twisted:
Albo poczekac na Trumpka w 32ce, ale patrząc na to jak skopali MiGa 23 to pewnie liczba baboli będzie porażająca 8-)
potez

Postprzez shivadog » wtorek, 22 marca 2011, 14:19

Gratuluję fotki tygodnia!
shivadog

Postprzez rollingstones » wtorek, 22 marca 2011, 20:14

Ja również i cieszę się że zdecydowałeś się na te kilka poprawek.
płotka
rollingstones

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli