kolejny bf 109f-2 zvezdy 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

kolejny bf 109f-2 zvezdy 1/48

Postprzez jwk » piątek, 11 marca 2011, 13:42

Witam,
Temat założyłem nie tyle z chęci dzielenia się swoimi wypocinami, ale z egoistycznej pobudki zbierania informacji.
Może i takie egoistyczne to nie było, bo w ten sposób ukróciłem zapędy śmiecenia w wątku Kuby i "inboxie" na temat modelu zvezdy.
Mam nadzieję, że się uda. A więc do dzieła.

Plan jest aby zrobić "naciągane" f2 w wersji otwartej... ale otwartej rozsądnie. Model maszyny w trakcie przeglądu (wydaje mi się, że nie wszystko musi być pootwierane w tym samym czasie).
Czy uzasadnione by było aby w czasie przeglądu w samolocie siedział pilot?
Wszelkie zdjęcia takich okoliczności z bf w roli głównej mile widziane.
Osobiście dysponuję tylko jednym takim zdjęciem samolotu z JG54, choć nie mam pewności czy jest to f.

Kwestia kolorów - z myślą o modelu zaopatrzyłem się w pactry RLM 66, 74, 75, 76, kalki techmodu i kilku pozorantów uzasadniających "otwartość" modelu.
Dobrze by było wiedzieć czy któraś z wersji malowań techmodu nie pochodzi z wojen... gwiezdnych.

Pytanie do Kuby, o ile zajrzy - gdzie można zaopatrzyć się w puszkowany podkład chaos black?
Poniżej fotka pewnie znanej kalki.
Z góry dzięki za pomoc.

Obrazek

Fotka z www.stendmodel.com
Ostatnio edytowano poniedziałek, 14 marca 2011, 11:11 przez jwk, łącznie edytowano 1 raz
jwk

Reklama

Re: kolejny bf 109f-2 zvezdy 1/48

Postprzez Rafal » piątek, 11 marca 2011, 18:16

Chaos Black - Jeśli sklep stacjonarny i W-wa to księgarnia z systemami bitewnymi przy placu Unii Lubelskiej. Mają mieć/mają już także szary podkład.
Google nie zwalnia z samodzielnego myślenia.
Rafal

Postprzez Murek » sobota, 12 marca 2011, 00:46

Podczepiam się pod temat. Jak w modelu Zvezdy usadowić siłowniki chowania podwozia głównego? Nijak nie chcą siąść :(
Murek

Postprzez jwk » sobota, 12 marca 2011, 07:21

Też się chwilę z tym mocowałem, ale w gruncie rzeczy wydaje mi się, że są bardzo dobrze spasowane, tyle że w instrukcji są chyba one obrócone o 90'. Przypuszczam, że trzeba je wsadzić tak aby "kołki ustalające" zaznaczone strzałkami skierowane były w stronę przodu samolotu. Wówczas po złożeniu z drugą połową płata wpasowaują się one w otwory i symulują krócce intalacji hydraulicznej(?).
Dla pewności - piszemy o elementach oznaczonych jako A35 i A34.

Ze swojej strony pochwalę się co udało mi się znaleźć.

Samolot Meckela w nie do końca czytelnej, ale adekwatnej do potrzeb pozie
Obrazek

Inne zdjęcie samolotu (nieznanego mi pilota), o którym pisałem wcześniej. Czy statywy/koziołki na których jest podpierany samolot to wyrób fabryczny, czy radosna twórczość mechaników?
Obrazek

Fotki ze strony www.asisbiz.com
Ostatnio edytowano poniedziałek, 14 marca 2011, 10:32 przez jwk, łącznie edytowano 3 razy
jwk

Postprzez Aleksander » sobota, 12 marca 2011, 21:34

Gdybyś nie robił Gallanda, może odstąpiłbyś kalki, za rozsądną cenę, do jego maszyny?
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez jwk » niedziela, 13 marca 2011, 20:10

Wolałbym sobie pozostawić Gallandowe malowanie, gdyż model strasznie się spodobał i wolę polepić kilka jego egzeplarzy niż się męczyć z dajmy na to ogonem edkowej foki.
Czy tylko ja nie mam problemu z wyświetlaniem się obrazków?
jwk

Postprzez shivadog » niedziela, 13 marca 2011, 20:17

Poprawiłem już kody sam, bo się chyba obrazki tylko u Ciebie otwierały.
Tak przy okazji, dodawaj do zdjęć informację o ich źródle.

shivadog
shivadog

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 14 marca 2011, 14:05

jwk napisał(a):Przypuszczam, że trzeba je wsadzić tak aby "kołki ustalające" zaznaczone strzałkami skierowane były w stronę przodu samolotu. Wówczas po złożeniu z drugą połową płata wpasowaują się one w otwory i symulują krócce intalacji hydraulicznej(?).

Zgadza się.
Kuba P.

Postprzez net_sailor » poniedziałek, 14 marca 2011, 14:26

jwk napisał(a):Czy statywy/koziołki na których jest podpierany samolot to wyrób fabryczny, czy radosna twórczość mechaników?

To były standardowe stojaki. Tutaj masz obrazek z Handbucha:
Obrazek
net_sailor

Postprzez Murek » poniedziałek, 14 marca 2011, 16:27

Dzięki za pomoc :) Teraz mam inny problem - nie mogę znaleźć TYCH siłowników... ;o)
Murek

Postprzez jwk » wtorek, 15 marca 2011, 10:11

Wielkie dzięki za szkic. Tylne "koziołki" na zdjęciu wydają się być pozbawione kółek. Ponadto tym widać jakieś linki naciągające.
Przypuszczam, że przy niezdemontowanych skrzydłach koziołki po prostu podpierają kadłub.
Wie ktoś o jeszcze innych zdjęciach tego samolotu, bądź posiada dane o pilocie, co umożliwiłoby mi dalsze szperania.
jwk

Postprzez Kuba P. » wtorek, 15 marca 2011, 10:15

jwk napisał(a):Przypuszczam, że przy niezdemontowanych skrzydłach koziołki po prostu podpierają kadłub.

Myślę, że są podstawione zawsze w tych samych miejscach tj. pod okucia sworznia łączącego skrzydła z kadłubem.
Kuba P.

Postprzez net_sailor » wtorek, 15 marca 2011, 14:00

Przednie stojaki nie mogą podpierać kadłuba tak po prostu, bo wysuwane końce kolumn po prostu wgniotłyby blachę. Tak jak Kuba pisze - podstawiane są pod twarde okucia. Nawiasem mówiąc pierwsza para stojaków na pewno posiada kółka tylko są one skierowane na boki (na zewnątrz) z nie do przodu jak na rysunku.

Tylne stojaki faktycznie mogą już kółek nie posiadać (urwały się? zgubiły?) co nie przeszkadza dalej ich używać. Na tych stojakach ułożona jest belka z wcięciem w kształcie litery "U" pośrodku, w którym spoczywa kadłub. Zamiast przepisowych ciężarków (na rysunku element "d") zawieszonych na rurce (element "a") przewleczonej w poprzek ogonowej części kadłuba, mechanicy po prostu zakotwili samolot do ziemi przy pomocy liny przewleczonej przez otwór w kadłubie.
net_sailor

Postprzez jwk » wtorek, 15 marca 2011, 16:09

Kuba P. napisał(a):
jwk napisał(a):Przypuszczam, że przy niezdemontowanych skrzydłach koziołki po prostu podpierają kadłub.

Myślę, że są podstawione zawsze w tych samych miejscach tj. pod okucia sworznia łączącego skrzydła z kadłubem.

Że podstawione są zawsze w tym samym miejscu, to nie mam wątpliwości.
Myślałem że zgodnie ze szkicem są skręcane z kadłubem, a przy zamontowanych skrzydłach nie ma tam dostępu.

Kubo wiesz coć może o tym samolocie?
jwk

Postprzez jwk » wtorek, 17 maja 2011, 08:27

Czy ktoś już próbował zastosować któreś z żywicznych zestawów rur wydechowych w tym modelu?
jwk

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat