"Kroniki wietnamskie". 1:35

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

"Kroniki wietnamskie". 1:35

Postprzez kapral » poniedziałek, 17 stycznia 2011, 21:25

Doszedłem do wniosku, że jest szansa zrobić jeszcze jeden projekt. Może się uda?
Tytuł roboczy to Kroniki wietnamskie.
Jako pojazd główną rolę odegra M 163 Vulcan Academy.U mnie w wersji bez stacji radiolokacyjnej. Figurki będą z tej samej serii co Rollingstonsa.
Po pracach ze Zvezdą robota przy tym niemalże 18-letnim (1993r) M 163 to po prostu bajka :) .

Obrazek

A to zdjęcia z pierwszych postępów:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na razie tyle.
kapral

Reklama

Re: "Kroniki wietnamskie". 1:35

Postprzez rollingstones » poniedziałek, 17 stycznia 2011, 21:48

Wietnam cię wciągnie jak nic dotąd. Gwarantuje
płotka
rollingstones

Postprzez kapral » wtorek, 18 stycznia 2011, 08:02

Ciekawe skąd ta pewność? ;o)
Przecież wiem :D .
kapral

Postprzez kapral » sobota, 29 stycznia 2011, 12:05

Robót ciąg dalszy.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

A tu mamy kolorek już rzucony i położone kalki.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

O ile sam model jak na swój wiek jest rewelacyjny, to kalki chyba też zostały wyprodukowane 18 lat
temu :( . Trzeba będzie coś poczarować ;o) .

A tak się prezentują dwaj pierwsi pozoranci.

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek

I to by było na razie tyle.
kapral

Postprzez kapral » środa, 16 marca 2011, 20:37

Witam. Niech się Wam nie wydaje, że robota stała w miejscu, o nie. To tylko mój wstręt do prowadzenia warsztatu ;o) .
Teraz zasypie Was zdjęciami :) .
Najpierw pozostali figuranci:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Teraz "nierozłączna" para:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pojazd będzie wyglądał mniej więcej tak (to dla tych co nie widzieli go w Bytomiu ;o) ):
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A teraz wprowadzenie do sytuacji.
Jankesi dostają cynk o dziwnych ruchach w wiosce. Wpadają z niezapowiedzianą wizytą. Pod przydomowym kurnikiem znajdują mały składzik z bronią. Oczywiście "zapraszają" właściciela kurnika na "sesję programu Jak oni śpiewają", żeby im wyśpiewał kto, z kim, po co i dlaczego tak drogo ;o) .
A wszystko to uwiecznia dla potomnych na taśmie filmowej przedstawiciel Paramount Pictures ;o) .

A tak wygląda miejsce akcji:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Uff, ale to męcząca robota ;o) .
W następnej odsłonie zdjęcia z głównymi bohaterami.
kapral

Postprzez Slash » środa, 16 marca 2011, 20:53

Sympatycznie :!: Tylko musisz uplastycznić choć trochę te duże nisko rosnące liście. Przypominają mi łapki takich małych kosmatych cośów reklamowych do przyklejania gdziekolwiek, co to kiedyś był w modzie. ;o)
Slash

Postprzez zenon-król woźnych » środa, 16 marca 2011, 21:31

Bardzo ciekawa praca się szykuje.
zenon-król woźnych

Postprzez sternik » czwartek, 17 marca 2011, 12:17

Scenka pomysłowa i fajnie wykonana .Rozbite jajeczko jest niezłe :) ale wkradł ci się niestety mały babol a nawet chyba kilka.
Hełmofon kierowcy . W tym okresie używane były hełmofony typu T-56 CVC
Obrazek
Buty. Całe czarne czyli skórzane były używane przede wszystkim przez pilotów .Wojska naziemne używały butów typu AKA Pattern Jungle Boot
Obrazek
Spodnie
Obrazek
porównaj ze spodniami pierwszej zaprezentowanej figurki, która ma w dziwny sposób zamontowany buttpack (na karku ?)
I wydaje mi się ze figurant z radiem ma kapelusik australijski a nie US .
ObrazekObrazekObrazek
sternik

Postprzez Tomasz Dzieciątkowski » czwartek, 17 marca 2011, 14:34

sternik napisał(a):porównaj ze spodniami pierwszej zaprezentowanej figurki, która ma w dziwny sposób zamontowany buttpack (na karku ?)I wydaje mi się ze figurant z radiem ma kapelusik australijski a nie US .

Sterniku - obie figury, o których piszesz to żywiczne wypusty ze stajni BRAVO6 (http://bravo6.diorama.ru/). Obie przedstawiają też Navy SEALs, tyle że tu autor nie pomalował ich odpowiednio.
Brodacz nie ma na szelkach "nadupnika" M-56/M-61, tylko tropikalny pakiet medyczny (często jednostki zwiadu nosiły go w ten sposób). Podobnie jego spodnie w zamiarze rzeźbiarza, to zwykłe jeansy z naszytymi kieszeniami od spodni ERDL.
Kapelusz zaś jest typowym lokalnym wytworem, które też często zdarzało się widzieć w regionie.
If on my journey, should I encounter God, God will be cut...
Tomasz Dzieciątkowski

Postprzez rollingstones » czwartek, 17 marca 2011, 18:48

Sweet. Podoba mi się ta M133 - chyba sobie taką zrobię
płotka
rollingstones

Postprzez kapral » czwartek, 17 marca 2011, 21:06

Co do hełmu powożącego, może i ma rację sternik, chociaż wydaje mi się, że gdzieś widziałem zdjęcie z takim typem jak ma mój figurant (zestawowy Academy).
Natomiast dyskusja co do ubiorów poszczególnych gostków przypomina trochę dywagacje nad kolorem radzieckich mundurów piechoty z okresu II wojny. Trochę zdjęć przejrzałem i trudno było mi znaleźć dwóch jednakowo ubranych (chyba, że to byli sztabowcy lub "nówki" prosto z samolotu z USA). Pełna dowolność kompozycji ubioru w zależności od fantazji klienta. Samych kapeluszy znalazłem trzy rodzaje. Z dużym rondem, z małym i prawie bez (ala tyrolski). Buty i czarne skórzane i Jungle Boot, a nawet gdzieś się przewinęły czerwone trampki :) .
Jednym słowem PODDAJĘ SIĘ. :D
kapral

Postprzez rollingstones » czwartek, 17 marca 2011, 21:11

Kapral - ze wszystkiego się wyłgasz ale nie z jungli - te buty to są jungle! - mają wywietrzniki bo bokach i typ cholewki -przeszycia pokazują że to materiał - i nie kłóć się z wujkiem bo zaraz zejdę do piwnicy i zrobię ci zdjęcia kilku par amerykańskich butów
płotka
rollingstones

Postprzez kapral » czwartek, 17 marca 2011, 21:36

Aj tam, aj tam ;o) . W takim razie prośba. Sprawdź wszystkim moim "Rambo" obuwie, bo mnie się wydaje, że "radio" i ten drugi jegomość w kapelusiku, chyba jednak mają skórzane. Jeszcze jest czas to poprawię.
kapral

Postprzez ROMAN » czwartek, 17 marca 2011, 21:42

Moja żona twierdzi, że buty są jednym z ważniejszych elementów ubioru w życiu człowieka. Powinny pasować do ubioru jak i sytuacji oraz okoliczności w jakiej się człowiek znajduje. I pewnie ma racje. Ja tam się nie znam bo w adidasach chodzę. Ale jak patrzę, to może ona ma i rację. Ale to takie moje luźno-czwartkowe przemyślenie. :mrgreen:

A tak na poważnie. Teren suchy, chłopaki w akcji i odpowiednie pigmentowanie pozbawi różne kontrowersje uzasadnienia.
ROMAN

Postprzez sternik » czwartek, 17 marca 2011, 23:02

Tomasz Dzieciątkowski napisał(a):...Obie przedstawiają też Navy SEALs, tyle że tu autor nie pomalował ich odpowiednio.

A to zmienia postać rzeczy :) Nie wiedziałem że to figury sealsów a oni rzeczywiście chodzili w dziwnych ubrankach :) a o pakietach medycznych noszonych na karku nie wiedziałem ,warto zapamiętać :)
ObrazekObrazekObrazek
sternik

Następna strona

Powrót do Dioramy - warsztat